Dovolená  |  29.07.2021 13:16:26

Návrat z dovolené do práce: Co po vás bude zaměstnavatel chtít?

Pravidla pro návraty z dovolených se v poslední době vlivem pandemie několikrát měnila, řada zaměstnanců se tak neorientuje v tom, co po nich vlastně může zaměstnavatel při návratu chtít. Jaké povinnosti jsou na zaměstnancích a jaké na jejich na nadřízených?

Návraty z dovolených do zaměstnání v současnosti upravuje ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví. Podle něj zaměstnavatel neumožní přístup na pracoviště zaměstnancům, kteří byli na dovolené v cizině a strávili více než 12 hodin (nebo v případě sousedních zemí 24 hodin) mimo území České republiky bez negativního výsledku testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2.

Výjimka pro očkované, ale i pro ty, kteří onemocnění nedávno prodělali

Z této základní povinnosti pak existuje podle opatření několik výjimek. „Tato povinnost se nevztahuje například na očkované osoby s národním certifikátem o provedeném očkování. To ale pouze v případě, pokud od aplikace druhé dávky (v případě jednodávkové vakcíny pak od data její aplikace) musí uplynout nejméně 14 dní a osoba nesmí jevit příznaky onemocnění COVID-19). Další výjimka platí pro osoby, které prodělaly onemocnění COVID-19 a od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu uplynulo alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní,“ vysvětluje David Šupej, advokát SEDLAKOVA LEGAL.

Pokud se zaměstnanec vrací ze země s nízkým nebo středním rizikem výskytu onemocnění COVID-19, může být do doby výsledku testu vpuštěn na pracoviště zaměstnavatele, ale do doby výsledku musí používat dostatečně kvalitní ochranný prostředek jako například respirátor.

Místo pobytu sdělovat nemusíte

Zaměstnanci pak mají zrcadlově uloženou povinnost informovat zaměstnavatele o cestách přesahujících 12 hodin, nebo 24 hodin, jde-li o sousední země, do zemí s nízkým, středním, vysokým, velmi vysokým a extrémním rizikem výskytu onemocnění COVID-19. Zaměstnanec ale nemusí sdělovat přesně místo dovolené. Tuto informaci totiž zaměstnavatel k ničemu nepotřebuje. Musí jen sdělit, z jakého místa (podle seznamu, který vede a aktualizuje také Ministerstvo zdravotnictví, viz zde ) se z pohledu rizika výskytu onemocnění COVID-19 vrací.

Ochranné opatření sice upravuje řadu kroků, zároveň ale nechává velký prostor na zaměstnavatelích. Zaměstnavatel by měl mít nastavený jednotný postup. „Pokynem nebo vnitřním předpisem tak určí, jakým způsobem a které odpovědné osobě se výše uvedené případy budou hlásit, kterému zaměstnanci se bude předkládat na kontrolu výsledek testu nebo kdo bude rozhodovat o tom, zda zaměstnanec bude vpuštěn na pracoviště s respirátorem po návratu ze země se středním nebo nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19 i před výsledkem testu, nebo zda se bude čekat až na výsledek,“ dodává David Šupej ze SEDLAKOVA LEGAL.

Například ve společnosti Fidoo, která se zabývá firemní digitalizací financí, navrátilcům přístup umožňují za jasně daných podmínek: „Pokud je test negativní, nastupuje normálně do kanceláře a v následujících 5 dnech musí povinně absolvovat každý den samotest ze slin. Pokud by byl některý ze samostestů pozitivní, musí zaměstnanec na kontrolní PCR test a pokud znovu vyjde pozitivní, nastupuje do karantény,“ vysvětluje Petr Herzmann, ředitel společnosti Fidoo.

Test je na zaměstnanci

Vzhledem k tomu, že povinné testování všech zaměstnanců od 1.7. skončilo, nemá zaměstnavatel dál povinnost zajišťovat testování těchto zaměstnanců. Je tedy na zaměstnanci (pokud zaměstnavatel dál z preventivních důvodů testování nenabízí), aby využil stávající veřejně dostupná místa a test si sám zařídil.

Na zaměstnavateli pak také je, aby určil, jak mají postupovat zaměstnanci, kteří budou muset po návratu ze zahraniční dovolené zůstat po nějakou dobu v samoizolaci – zda například využije home office nebo zda půjde o překážku v práci na straně zaměstnance (tedy bez náhrady).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688