David Jansa (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  29.07.2021 09:57:19

Viceguvernér ČNB pomohl koruně na silnější úrovně

Z České národní banky se ozývají jestřábí hlasy. Viceguvernér Nidetzký se v rozhovoru pro Bloomberg nechal slyšet, že by ČNB měla pokračovat v procesu úrokové normalizace relativně rychlým tempem. Po zvýšení hlavní úrokové sazby na červnovém zasedání tak s nejvyšší pravděpodobností přijde další hike i na tom srpnovém. Koruna v reakci na zveřejnění rozhovoru reagovala posílením.

Česká národní banka je po boku té maďarské v Evropské unii druhou centrální bankou, která se v červnu uchýlila ke zvyšování úrokových sazeb. Po posledním zasedání z ČNB přicházely velmi jestřábí komentáře, když guvernér Rusnok na tiskové konferenci uvedl, že pokud bude třeba, je česká měnová autorita připravena zvyšovat sazby na každém dalším zasedání letošního roku.

Nástup rizikové averze spojené s variantou delta, která trhy ochladila v první polovině letních prázdnin, ale tuto rétoriku mírně nahlodala. Nicméně vyjádření Tomáše Nidetzkého trhy ujistilo, že se v řadách ČNB nic nemění a na srpnovém zasedání můžeme očekávat další krok úrokové normalizace. Dle Nidetzkého riziko vyšší inflace převažuje nad rizikem spojeným s šířením varianty delta. Hlavním argumentem podkládajícím toto tvrzení je postupující proces vakcinace na domácí půdě. Ten by měl zabránit dalším tvrdým lockdownům, které mají neblahý dopad na vývoj ekonomiky.

Česká národní banka také bere vážně svůj mandát v otázce dosahování cenové stability, a proto neváhá s utahováním měnové politiky. Domácí inflace se sice od září loňského roku pohybovala uvnitř tolerančního pásma (vyjma dubnového cenového růstu o 3,1 %), stále se ale nachází v blízkosti jeho horní hranice, a rizika pokračujících cenových tlaků na horizontu měnové politiky tak v ulici Na příkopě převažují váhy směrem k restriktivní měnové politice.

Na nadcházejícím zasedání, které je na programu za týden, 5. srpna, ve prospěch úrokového hiku hlavní sazby na 0,75 % mluví i vyjádření T. Nidetzkého, který uvedl, že ač prognóza mluvila ve prospěch jednorázového dvojité zvýšení sazeb (celkem o 50 bazických bodů), bankovní rada se rozhodla přistoupit ke standardnímu zvýšení o čtvrt procentního bodu. Hlavním důvodem k tomuto rozhodnutí mělo být předejití možnému vzniku paniky. ČNB také na lehkou váhu nebere problematiku inflačních očekávání. U něj se právě svým jestřábím nastavením snaží předejít možnému ukotvení na vyšších úrovních.

Koruna sice včera posilovala, od červnového minima je ale stále o více než 25 haléřů slabší. Hlavním viníkem slabší koruny je přetrvávající přesun kapitálu z emerging markets ve prospěch amerického dolaru, který se vůči euru obchoduje v oblasti čtyřměsíčních maxim. Z pohledu technické analýzy se kurz nachází poblíž rostoucí trendové linie v rámci indikátoru RSI. Koruna tak v příštích dnech bude vyhlížet potvrzení jejího proražení, které by na vlně jestřábí ČNB a lepšící se tržní nálady mohlo znamenat otevření cesty ve směru pásma 25,40-50 EURCZK a případně dalších silnějších úrovní.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost. 

David Jansa

Vystudoval obor finance na Fakultě financí a účetnictví VŠE. V rámci zahraničních pobytů studoval rok a půl v USA na Arizona State University a ve Wisconsinu. Jako proprietary trader se specializuje na obchodování na devizovém trhu, investice do komodit, akcií a ETF. Mezi jeho záliby patří cestování, sport, a kresba.

 


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)

Přečtěte si také:

29.09.2023Koruna po zasedání ČNB na mírně silnějších úrovních (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.02.2023Koruna zůstává stabilní na silnějších úrovních (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.02.2022Koruna se včera obchodovala na silnějších úrovních ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688