Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Reality  |  28.07.2021 22:11:14

Trh s realitami se mění, kolik můžete chtít za nájem?

Zájem Čechů o nájemní bydlení zůstává stabilní a je nejvyšší za posledních pět let. Labilní jsou naopak ceny nájemního bydlení, které se v posledních dvanácti měsících měnily po celé republice. Majitelé, kteří nyní nabízí své domy a byty k pronájmu nebo upravují stávající smlouvy, tak v cenových hladinách tápají. I proto stále častěji volí pomoc umělé inteligence, která jim vhodnou výši nájmu navrhne. Vyplývá to z údajů největší české platformy Bezrealitky. Jen přes ní nyní dochází k určení nájmu třikrát víc než loni.

Více než rok průměrné nájmy v Česku klesaly, nyní začínají opět opatrně růst. Situace se však může za pár měsíců znovu změnit. Velkou roli sehrají především podzimní koronavirová opatření. Rozhodnou o tom, za bydlení opět začnou hledat vysokoškolští studenti či nikoli a jestli se na Vánoce vrátí zahraniční turisté. V případě silné poptávky totiž ceny nájmů opět skokově porostou, v opačném případě budou i nadále klesat nebo stagnovat.

Ceny se navíc v rámci jednotlivých měst a regionů vyvíjí rozdílně – klasickým příkladem je rok trvající pád nájmů v Praze a naopak roční růst nájmů v Brně. Významnou proměnou prochází také cenové hladiny nájmů u jednotlivých typů nemovitostí. Například nájmy v panelácích rostou v přepočtu na plochu rychleji, než nájmy u prémiových bytů.

Není proto divu, že pronajímatelé při určování cenové hladiny začínají tápat. Bezrealitky, které v rámci svého Centra služeb nabízí zdarma možnost odhadnout výši nájmu pomocí algoritmu, za poslední měsíce zpracovaly asi trojnásobné množství požadavků od majitelů z celé republiky. Jen za červen nacenily nájem pro více než 7000 nemovitostí

“Měnící se hladiny samozřejmě vedou k tomu, že celá řada bytů přichází do nabídky nadhodnocená. Například v Praze byly nájmy v kategorii velkoprostorových bytů až v pětině případů nad tržními možnostmi a majitelé museli slevovat. Nyní, s opětovným růstem cen, může hrozit zase opačný problém – a to podhodnocení cen,” vysvětluje Hendrik Meyer, šéf Bezrealitky.

Podle Meyera se proto z naceňování nájmu umělou inteligencí stává nový standard. Využívají ho nejen majitelé nemovitostí, ale i zájemci o bydlení. Pro ně se odhad cenové hladiny, které na základě velkého množství historických dat a porovnání úspěšnosti jednotlivých inzerátů vygeneruje počítač, může stát důležitým podkladem do diskuze.

Umělá inteligence při naceňování nikomu nestraní, nemá v něm žádný vlastní zájem. Ceny, které se opírají o datovou analýzu tedy patří mezi ty nejspravedlivější. Algoritmus, který vyvíjíme ve spolupráci s VŠE se navíc s každou novou změnou na trhu zdokonaluje. V testu jsme například ověřili, že jeho úspěšnost při určování ceny je výrazně vyšší, než v případě lidských makléřů,” zakončuje Meyer.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Reality:

Po   9:57  Milorad Mišković: Ceny rezidenčních nemovitostí v nejkvalitnějších pražských... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Po   8:39  Dostupnost bydlení: kdo umí, ten staví Research (Česká spořitelna)
Čt 13:46  Pražské flexibilní kanceláře vloni hrály prim. I v evropském kontextu Tisková zpráva (Tisková zpráva)

Přečtěte si také:

24.09.2020Jak se mění trh komerčních realit? Jiřina Kavková (Kurzy.cz)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688