cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  29.07.2021 09:45:05

Rozbor plánů Salvadoru na těžbu Bitcoinu pomocí sopečné činnosti

Salvadorská republika, země Střední Ameriky s téměř 7 miliony obyvatel, se stala první zemí na světě, která 9. června 2021 přijala Bitcoin jako zákonné platidlo.

Zajímavé je, že v praxi El Salvador nemá vlastní měnu a jako směnný prostředek používá americký dolar a nyní také Bitcoin. Prezident země Nayib Bukele uvedl, že Bitcoin bude použit na pomoc Salvadoranům žijícím v zahraničí při zasílání remitencí zpět domů, přičemž zdůraznil, že americký dolar bude i nadále zákonným platidlem. Odhaduje také, že přechod na přijetí Bitcoinu jako zákonného platidla přinese do Salvadoru „finanční začlenění, investice, cestovní ruch, inovace a ekonomický rozvoj“.

Tím však prezident Bukele a aféra jeho vlády s Bitcoinem nekončí. Ta totiž nařídila státní geotermální elektrické firmě La Geo, aby vyvinula strategii, která bude nabízet zařízení na těžbu Bitcoinu s využitím obnovitelné energie ze sopek nacházejících se v zemi.

Tyto kroky v komunitě kryptoměn rychle povýšily prezidenta Bukeleho a Salvador na status celebrity. Využívání levných a obnovitelných zdrojů pro těžbu kryptoměn bylo pro těžaře odjakživa výzvou a středem zájmu. Značné používání fosilních paliv a jejich škodlivé dopady na životní prostředí jsou nejpoužívanější zbraní kritiky Bitcoinu.

Když kryptokomunita spatřila zemi a jejího vůdce, jak se hnali za „sopečnou těžbou“, sociální média vybuchly s obdivem a podporou tohoto úsilí. MineBest se podělili o svůj pohled na proveditelnost těžby sopečné energie a také názor na uhlíkovou stopu současné globální těžařské činnosti Bitcoinu. MineBest je globální společnost založená v roce 2017, která se specializuje na kryptografické výpočetní činnosti a poskytuje profesionální hostingové služby pro těžbu Bitcoinu a dalších kryptoměn.

Sopečná těžba a její proveditelnost

Než se podíváme na těžbu Bitcoinu poháněnou sopkou, je důležité pochopit, co to vlastně je využití sopečné energie. Těžba pomocí sopečné činnosti je v podstatě využívání geotermální energie.

Vědci dokázali proniknout k nesmírnému množství energie vrtáním do sopek a využitím tepla roztavené horniny. Moderní technologie ve skutečnosti ukazují, že vrtání není podmínkou. Mohli by se buď napojit na vroucí vodu v blízké hornině zahřívané magmatem a pomocí její páry otáčet turbíny, nebo vytvářet umělou páru vstřikováním vody z povrchu.

Geotermální energie není pro Salvador nová. Čtvrtinu celkové produkce elektřiny v zemi tvoří geotermální energie, což z nich činí jednoho z deseti největších producentů geotermální energie na světě.

Hodnocení připravenosti na obnovitelné zdroje: Salvador, zdroj: IRENA - Mezinárodní agentura pro energii z obnovitelných zdrojů, 2020

Národy nacházející se poblíž sopečných zón zřizují geotermální zdroje ve vysoké míře. Podle údajů shromážděných Asociací geotermální energie roste globálně trh s geotermální energií každoročně o 4–5 %. V 76 zemích probíhá téměř 700 geotermálních projektů bez jakýchkoli známek zpomalení.

Těžba Bitcoinu je již relativně zelená

Některé zprávy naznačují, že 73 % spotřeby energie Bitcoinu bylo uhlíkově neutrální, a to především kvůli přebytku vodní energie v hlavních těžebních uzlech, jako je jihozápadní Čína a Skandinávie. Na druhé straně CCAF odhadovala v září 2020, že se toto číslo blíží 39 %. Ale i kdyby bylo nižší číslo správné, je to stále téměř dvakrát tolik než v americké rozvodné síti.

Má to jasný důvod. Náklady na elektřinu z obnovitelných zdrojů za poslední desetiletí prudce poklesly, a to díky zlepšování technologií, úsporám z rozsahu, stále konkurenceschopnějším dodavatelským řetězcům a rostoucí zkušenosti vývojářů. Jak bylo už dříve stanoveno, levná dostupnost elektřiny je primárním požadavkem na ziskovost těžby.

Podle některých online zpráv nejenže většina vytěženého Bitcoinu pochází z čistých zdrojů, ale ty také zrychlují tlak na to, aby se stal čistým.

Globální přehled údajů o těžbě Bitcoinu Q2 2021, zdroj: hope.com, Rada pro těžbu Bitcoinu, 2021

Těžba kryptoměn prostřednictvím geotermální energie

Na rozdíl od vodní, solární a větrné energie je ta geotermální jediným obnovitelným zdrojem energie, který může poskytovat při normálním zatížení energii po celý rok, aniž by se musel spoléhat na rozvodnou síť nebo v některých případech na drahé skladování energie. Tuto konkurenční výhodu dokazuje Island, kde geotermální energii poskytuje spousta největších těžebních zařízení na světě.

Prezident Bukele informoval, že inženýři jeho země nedávno vykopali geotermální vrt, který může poskytnout zhruba 95 MW energie s nulovými emisemi, a začínají kolem něj navrhovat kompletní centrum pro těžbu Bitcoinu.

Je důležité si uvědomit, že Salvador je jedním z nejchudších národů v Severní Americe s HDP na obyvatele těsně nad $4 000. Pokud El Salvador začne provozovat zařízení na těžbu Bitcoinu poháněná čistou a levnou geotermální energií, mohl by se stát globálním centrem těžby a získat tak potřebnou ekonomickou podporu při tomto procesu. Tím je myšleno jak z hlediska zaměstnanosti, tak i zisků z odměn ze sítě/bloku pro firmy provozující těžební operace.

Těžba kryptoměn vyžaduje obrovské množství často drahé elektřiny. Ty z nejrychlejších výpočetních strojů, jaké kdy byly vyrobeny, musí neustále běžet a účastnit se závodu proti ostatním těžařům. Jakákoli úspěšná těžební operace musí zajistit spolehlivou a konkurenceschopnou cenu energie. Jak celoroční spolehlivá energie, tak levná dostupnost zdrojů jsou produkty geotermální energie - uvádí odborník na těžbu v MineBest.

Jak těžba nadále roste a industrializuje se, vzroste poptávka po energii základního výkonu. Firmy, které vyvíjejí a provozují energetické zdroje základního zatížení, se budou dobře hodit k tomu, aby toho pro sebe využili jako výhody. Zde přicházejí na řadu společnosti jako MineBest.

Jelikož se těžba stala skutečně konkurenceschopnou, je nutná jak levná, tak spolehlivá dostupnost energie (poskytovaná geotermálními systémy, jak je vidět výše) a přístup k nejlepšímu vybavení.

A tam, kde vzrůstá konkurence, přichází společně s ní také vývoj a posun kupředu. Což je pro Bitcoin velice příznivý výhled do budoucna.

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688