mzv.cz (MZv ČR)
Volby  |  28.07.2021 00:00:00

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 8. a 9. 10. 2021 v Pretorii

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 8. a 9. 10. 2021 v Pretorii

28.07.2021 / 14:48 | Aktualizováno: 28.07.2021 / 15:33

Prezident republiky vyhlásil volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a stanovil dny jejich konání na pátek 8. října a sobotu 9. října 2021. Volit tedy bude možné 8. října 2021 v době 14.00 – 22.00 hod a 9. října 2021 v době 08.00 – 14.00 hod na Velvyslanectví ČR (v návaznosti na vývoji pandemie covid 19 a aktuálním stupni lockdownu bude upřesněno, zda se volby fyzicky uskuteční v budově Velvyslanectví nebo v budově Rezidence velvyslance ČR) v Pretorii pro ty voliče, kteří jsou buď zapsáni ve zvláštním seznamu voličů, vedeném Velvyslanectvím ČR v Pretorii, nebo předloží voličský průkaz, vystavený obecním úřadem, v jehož územním obvodu v ČR mají místo trvalého pobytu, nebo předloží voličský průkaz, vystavený jiným zastupitelským úřadem ČR v zahraničí, v jehož zvláštním seznamu voličů jsou vedeni.

Voličem je státní občan ČR, který alespoň ve druhý den voleb dosáhne 18. roku věku. Každý volič je povinen před hlasováním prokázat svou totožnost a státní občanství ČR předložením platného občanského průkazu ČR nebo platného vestovního, diplomatického či služebního pasu ČR nebo cestovního průkazu ČR. Neučiní-li tak, nebude mu hlasování umožněno.

Co dělat, když nejsem zapsán/a ve zvláštním seznamu voličů?

Ten, kdo není zapsán ve zvláštním seznamu voličů, vedeném Velvyslanectvím ČR v Pretorii, tak může pro účely říjnovévolby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR učinit ve lhůtě do 29. srpna 2021 do 16.00 hod. Do tohoto termínu je možno našemu velvyslanectví doručit nebo předat písemnou žádost o zápis.

Co dělat, když ve zvláštním seznamu voličů zapsán/a jsem, ale nemůžu volit v Pretorii?

Voliči, kteří jsou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů, vedeném Velvyslanectvím ČR v Pretorii, a budou chtít uplatnit své volební právo, ale nebudou moci/chtít ve dnech voleb přijet do Pretorie, mají možnost požádat Velvyslanectví ČR v Pretorii o vydání voličského průkazu. Na jeho základě pak budou moci – po doložení své totožnosti a státního občanství ČR – uplatnit své volební právo v jakémkoliv volebním okrsku v ČR či zvláštním volebním okrsku v zahraničí. Žádost v listinné podobě, opatřené úředně ověřeným podpisem voliče, nebo v elektronické podobě, zaslané prostřednictvím datové schránky, musí být doručena Velvyslanectví ČR v Pretorii do 1. října 2021 do 16.00 hod. V případě osobního předání žádosti tato lhůta končí 6. října 2021 v 16.00 hod.

Velvyslanectví může voličský průkaz předat osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s úředně ověřeným podpisem voliče, žádajícího o vydání voličského průkazu. Může ho také voliči zaslat, nejdříve však 15 dnů před prvním dnem voleb, v případě říjnových parlamentních tedy od 23. září 2021.

Kdo dostane můj hlas?

Státní komise dne 7. ledna 2021 určila losem Ústecký kraj jako volební, kterému budou podřazeny všechny zvláštní volební okrsky v zahraničí. Z uvedeného vyplývá, že voliči, kteří budou volit na Velvyslanectví ČR v Pretorii, budou volit kandidáty z Ústeckého volebního kraje.

Jak bude probíhat volba na velvyslanectví?

Volič, který hlasuje ve zvláštním volebním okrsku, tedy i na Velvyslanectví ČR v Pretorii, obdrží hlasovací lístky až ve volební místnosti. Po obdržení úřední obálky a hlasovacích lístků vstoupí do prostoru, určeného k úpravě hlasovacích lístků. Pokud se do tohoto prostoru neodebere, nebude mu hlasování umožněno. Po opuštění prostoru, určeného pro úpravu hlasovacích lístků, vloží volič úřední obálku s hlasovacím lístkem před zvláštní okrskovou volební komisí do volební schránky.

Mimo území České republiky nelze hlasovat do přenosné volební schránky. Nelze volit na Honorárních konzulátech ČR v zemích akreditace ZÚ Pretoria (Namibie. Botswana, Mosambik a Mauricius) ani korespondenčně.

Obecné informace:

Hlasování v zahraničí (DOCX, 19 KB)

Voličský průkaz (DOCX, 19 KB)

Způsob hlasování (DOC, 35 KB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688