MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  28.07.2021 14:47:47

Ministryně financí hostem Událostí, komentářů na téma „Měsíc po tornádu na jižní Moravě“

Zdroj: Česká televize / Rubrika: Události, komentáře / Datum vysílání: 26. července 2021

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Paní ministryně, taky si s ministry sednete a uděláte analýzu toho, co udělat příště líp?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /za ANO/
Tak my to především musíme dokončit. Nám nezbývá nic jiného. Dnes jsme měli průběžnou informaci na vládě. Byl tam náměstek hejtmana, který nám říkal předběžné odhady škod, které v tuto chvíli mají spočítané. Už mají podložené znaleckými posudky veškeré škody na veřejném majetku. To už dneska víme téměř přesně, takže jsme se bavili vlastně o této situaci a existuje právní předpis, podle kterého do sedmi dnů po skončení stavu nebezpečí, ten byl vlastně minulý týden vládou o 30 dnů na žádost hejtmana prodloužen, musí být zpracován Ministerstvem pro místní rozvoj a Ministerstvem financí takový komplexní plán, vlastně jakoby revitalizace, možná to není úplně přesný výraz, toho území. To znamená, my musíme dát dohromady všechny škody. V tuto chvíli nemáme ještě podložené znaleckými posudky veškeré škody na soukromém majetku u fyzických osob. To se zpracovávalo, protože předběžně se udělal veřejný majetek. Tam jsme si řekli, kolik to bude dělat, kolik doplatí stát, kolik máme peněz v kapitole Ministerstva pro místní rozvoj a samozřejmě hejtman nás informoval prostřednictvím svého náměstka, že mají určité priority – to jsou školy, školky, a tak dále. Čili to jsou úkoly, které musíme nejdřív dát dohromady. A to je teď stěžejní.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Já tomu rozumím, že vás čeká ještě hodně práce, ale nějaké ponaučení? Když přemýšlíte o tom, co se stalo na jižní Moravě, neříkáte si, tohle jsme mohli udělat líp, tohle jsme třeba nezvládli úplně dobře?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /za ANO/
Víte, paní redaktorko, já jsem velmi pokorný člověk a vždycky vím, že všechno jde udělat líp. Taky to jde udělat mnohem hůř.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Takže co třeba?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /za ANO/
Tak, když bych řekla, musíme se pobavit vůbec o té meteorologické situaci, což jsme řešili třeba s ministrem životního prostředí.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
A jak s Ministerstvem financí?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /za ANO/
Bavíme se na vládě. Já jsem vicepremiérka, takže ministr životního prostředí nás informoval o tom, jak to řeší třeba ve Spojených státech amerických, kde to dneska jsou schopni na těch územích už nějakým způsobem identifikovat. Vemte si, že vůbec nebylo ani nejmenší varování o tom, že to tornádo přijde, vůbec žádné. Dokonce nebyly ani žádné předpovídané. Když jsem se bavila s hasiči o tom, tehdy přímo na tom území, nebyly předpovídané ani nějaké extrémní deště. Prostě byly samozřejmě deště předpovězené, ale nic extrémního, čili spíš si prostě hledat i tady toto ponaučení, jak se na to připravit, protože se to může kdykoliv zopakovat, dneska už vlastně asi pro celé území naší země. Těžko můžeme říct, že to nemůže znovu přijít. A co se týče té pomoci, tak já si myslím, že jak kraj pod vedením hejtmana, tak my jako vláda jsme udělali, co jsme mohli … že tam byly nějaké interpretační nedostatky, dobře, za to se omlouvám. Prostě to se samozřejmě stalo. Při té snaze.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Paní ministryně, nešlo by to bez těch zmatků?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /za ANO/
Já jsem tam byla v tom místě a troufnu si říct, že krizový štáb, hasiči a všechny tyto složky fungovaly perfektně na jedničku s hvězdičkou naprosto. Já jsem denně dostávala od Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje informace, jak to probíhá … každý den, než skončili, než vlastně dokončili demolice. Čili toto fungovalo na perfektní bázi. Už v sobotu tam operovaly Úřady práce. Za pár dnů, samozřejmě po dohodě s krizovým štábem, to nebylo, protože ti úředníci tam nejeli dřív kvůli tomu, že bylo řečeno, nejezděte teď, dokud my řešíme jiné problémy. To chtělo tu koordinaci a ta byla perfektní. Jakmile jsme dostali povel jeli tam okamžitě úředníci ze Státního fondu bydlení. Jenom pro vaši informaci, dnes už je vyplaceno na zálohách ze Státního fondu bydlení, což je pro ty fyzické osoby nepodnikatele, asi 28 000 000, protože samozřejmě se to musí podložit znaleckými posudky. Zapojila se celá řada znaleckých ústavů a všech, kdo měl ruky a nohy a mohl dělat znalecké posudky, tak se do toho zapojil. Proto dneska máme veřejný majetek už pod znaleckými posudky a víme konkrétní škody. Dnes jsme o tom jednali na vládě. Ten dotační program je připravený. Tam jsou připraveny peníze. Já jsem připravená je posílit z vládní rozpočtové rezervy, samozřejmě prostřednictvím vlády, tak jak jsme se dneska dohodli. Nicméně zase s hejtmanem – se kterým je teda výborná spolupráce, musím říct – a de facto on říká, teď s tím počkejte, teď řešíme toto, takže my perfektně spolupracujeme. My jsme si to opět potvrdili na vládě, že nepolitikaříme. To znamená, tady jsou vyplaceny konkrétní peníze, zítra se začínají uzavírat konkrétní smlouvy. Všechno je to koordinováno, protože ti lidé nejdřív řešili trosky, řešili vlastně základní věci, dostali podporu od Úřadu práce. Teď řešíme toto. Kromě toho MPO už také vyplácí zálohy, tam není jenom do toho jednoho milionu, tam je další dotace z evropských peněz na nemovitosti. A mohla bych jmenovat další a další rezorty. Takže ono je to v rozběhu.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
Hodně jste toho vymysleli, ale pak, ono to tak perfektní úplně není a týká se to programu Živel. Ona se mezitím stala taková věc, a to že 90 % žádostí o dotaci v tomhle programu podle Českého rozhlasu bylo lidem vráceno, aby ty údaje nějakým způsobem doplnili. Opakuji, 90 %, tak co mi k tomu řeknete? Blbě to vyplňujeme nebo je to tak složité?

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /za ANO/
Paní redaktorko, já vám neřeknu, jestli to bylo 90 %. Já o tom čísle mám docela vážnou pochybnost, ale paní ministryně pro místní rozvoj to vysvětlovala. Jsou to státní peníze, ty bude jednou kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad. Podléhá to třeba i zkoumání orgánů činných v trestním řízení, kdyby byly zneužity. Čili oni museli chtít nějaké aspoň základní podklady k tomu. A samozřejmě byli na tom místě a jsou na tom místě pořád a těm lidem to pomáhají vyplňovat, protože celá řada z nich neměla počítač, neměla prostě techniku. To znamená – musely se k tomu doložit minimálně třeba znalecké posudky, protože nemůžete škodu udělat nějakým odhadem. Na základě odhadu se vyplatily zálohy. To je těch 28 000 000 k dnešnímu dni již vyplacených, ale zítra se začínají již uzavírat pevné dotační smlouvy na ty až 2 000 000 . Víte, že jsme jednali. Já bych tady ráda pochválila nejen státní sektor a veřejný sektor nebo krajský nebo Jihomoravský kraj, ale rada bych pochválila, a je to potřeba zmínit, i pojišťovny, které byly od soboty na místě. S Českou asociací pojišťoven jsem byla neustále v kontaktu. Chtěla bych pochválit banky, Českou bankovní asociaci, protože ty banky se k tomu také postavily čelem. Oni v podstatě vydaly prohlášení, že je to vinkulované pojistné, které by vlastně náleželo jim, pokud tam byl úvěr nebo hypotéka, tak se ho buď vzdají a nechají to tomu občanovi anebo prostě nabídnou okamžitě další zvýhodněný úvěr.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT
A co neziskové organizace, taky byste je pochválila, protože já připomínám, že pan premiér i pan prezident se na jejich adresu v minulosti docela nevybíravým způsobem...

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /za ANO/
Určitě, určitě. Třeba konkrétně s Člověkem v tísni jsem v neustálém kontaktu. Velice je chválím za podporu. Řešíme problémy kolem spotřebitelských úvěrů, šmejdů. Víte, že jsme prosadili na Ministerstvu financí zbrusu nový zákon o spotřebitelském úvěru a já s nimi neustále spolupracuji. Minulý týden jsem zrovna s nimi měla schůzku, takže já je určitě chválím. Neziskové organizace sehrály, a tady ty, které organizovaly sbírky, zvlášť obrovsky významnou roli.

Celý pořad si můžete pustit zde.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro státní rozpočet republiky, státní závěrečný účet republiky, státní pokladnu České republiky, finanční trh s výjimkou dozoru nad kapitálovým trhem v rozsahu působnosti Komise pro cenné papíry, daně, poplatky a clo, finanční hospodaření, finanční kontrolu, účetnictví, audit a daňové poradenství, věci devizové včetně pohledávek a závazků státu vůči zahraničí, ochranu zahraničních investic, pro tomboly, loterie a jiné podobné hry, hospodaření s majetkem státu, privatizaci majetku státu, pro věci pojišťoven, penzijních fondů, ceny a pro činnost zaměřenou proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, posuzuje dovoz subvencovaných výrobků a přijímá opatření na ochranu proti dovozu těchto výrobků.

Ministerstvo financí je zřízeno zákonem č. 2/1969 Sb. Současnou ministryní je od 13. prosince 2017 Alena Schillerová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

08.09.2023Ministr Stanjura hostem pořadu Události, komentáře MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
29.07.2022Mohla klimatická změna za tornádo na jižní Moravě? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688