mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  28.07.2021 07:22:00

Od srpna dojde ke zmírnění protiepidemických opatření v oblasti maloobchodu a služeb

Vláda na svém pondělním jednání schválila zmírnění některých protiepidemických opatření. Začátkem srpna se tak navýší maximální počet osob na hromadných akcích, v klubech se povolí tanec a kapacita bazénů a koupališť bude nově neomezená.

Od 1. srpna je umožněno pořadatelům zpřístupnit sportovní a kulturní akce většímu počtu účastníků a diváků. Ve venkovních prostorách se maximální kapacita akce zvyšuje z 5 000 na 7 000 osob a ve vnitřních prostorách z počtu 2 000 na 3 000 osob. U vnitřních kulturních a sportovních akcí umožňujeme navýšit počet usazených diváků nad limit 3 000, a to až na 100 % kapacity za podmínky, že všichni tito diváci nad stanovený limit (nad kapacitu 3 000 osob) jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19. U venkovních kulturních a sportovních akcí umožňujeme navýšit počet usazených diváků nad limit 7 000, a to až na 100 % kapacity za podmínky, že všichni diváci nad 3 000 jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19 (příklad: venkovní akce pro 10 000 sedících diváků = 3 000 míst je pro diváky s OTN (očkování, test, prodělání nemoci) a 7 000 míst pro diváky, kteří jsou plně očkovaní nebo do 180 dní po prodělání onemocnění covid-19).

Současně se zmenšuje prostor na jednoho stojícího diváka z 4 m2 na 2 m2. Nově bude umožněno v klubech a na dalších akcích tanec pro osoby, které splňují podmínky systému OTN (Očkování, Test, prodělání Nemoci), kde upozorňujeme, že výsledek negativního testu je osoba povinna mít ne starší než 24 hodin od odběru.

Mám radost, že nám situace dovoluje stále zmírňovat protiepidemická opatření. Pozitivní vliv má jednoznačně postupující očkování, díky kterému máme minimum hospitalizací, protože lidé jsou chráněni před těžkým průběhem onemocnění,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

U dětských rekreací, táborů, vzdělávacích a volnočasových aktivit se navyšuje počet účastníků z 1 000 na 2 000 ve venkovních prostorách a následně v těch vnitřních z počtu 500 na 1 000 dětí. „Zatím máme od kolegů hygieniků v regionech dobré zprávy. Dětské akce se zatím obešly bez výraznějšího šíření onemocnění. Jsem ráda, že jsme proto mohli k tomuto kroku přistoupit, a tak umožnit většímu počtu dětí užívat volný čas,“ vysvětlila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Dochází také ke změně velikosti skupiny z 10 osob na 20 osob, které nemusí splňovat podmínky OTN. Příkladem mohou být například hromadné prohlídky při návštěvě hradů, zámků a zoologických zahrad. Tato změna platí i pro konání zkoušek na školách, vysokých školách a při akademických obřadech.

U vnitřních prostor zoologických a botanických zahrad, muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií a veletrhů a prodejních hospodářských výstav se k současně platnému požadavku 1 osoba na 10 m2 nově přidává alternativa v podobě možnosti využít nejvýše 75 % kapacity. Provozovatel si bude moci vybrat dle uspořádání objektu, co je z hlediska provozu pro něj vhodnější.

Povinný rozestup v provozovnách či na hromadných akcích mezi zákazníky, účastníky či návštěvníky se mění ze vzdálenosti 2 metru na vzdálenost alespoň 1,5 metru, kde připomínáme stále platná hygienická doporučení v podobě dezinfekce místa po každém zákazníkovi a dodržování povinnosti ochrany dýchacích cest všude tam, kde to způsob poskytované služby dovoluje. Odstup 2 metry zůstal u produkce živé hudby v  restauracích a klubech, u vzdálenosti diváků od jeviště nebo jiného místa určeného pro vystupující nebo od sportovní plochy, mezi stánky, stolky nebo jinými prodejními místy v tržnicích a na tržištích a u rozestupů mezi skupinami účastníků shromáždění podle zákona o právu shromažďovacím.

Se začátkem srpna se zruší omezení kapacity obsazenosti bazénů a koupališť, které bylo doposud stanoveno maximálně na 75 % kapacity areálu. Připomínáme, že i nadále je vstup podmíněn splněním systému OTN. Dále vláda schválila zrušení omezení počtu osob ve skupině sportovců v rámci sportovní přípravy, které bylo doposud stanoveno na maximálně 50 osob. 

Od 27. července budou poskytovatelé mobilních služeb při překročení hranice ČR rozesílat přijíždějícím informativní SMS zprávu s upozorněním o povinnosti vyplnění Příjezdového formuláře.Cílem je zvýšit informovanost mezi občany, kteří přijíždějí z dovolené, o povinnosti vyplnit Příjezdový formulář. Upozorňuji, že ta se týká i plně očkovaných cestovatelů,“ dodal ministr.


Odbor komunikace s veřejností
Ing. Gabriela Štěpanyová, ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí

 
29.07. 09:15  Novodobá totalita (JOY)
29.07. 02:47  Zase nesmysly (Miroslav)
29.07. 02:38  Komentář (Miroslav)

Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688