Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.07.2021 13:55:44

Nedobrá kombinace vysokých akciových násobků a ziskovosti podle Deutsche Bank

Hlavní stratég Deutsche Bank Binky Chadha pro Yahoo Finance uvedl, že americký produkt se stále nachází pod trendem nastaveným před pandemií. Což naznačuje, že oživení má stále znatelný prostor. Jak se stratég dívá na další vývoj na trzích a v ekonomice?

Chanda řekl, že americký produkt se nachází asi 4 % pod úrovní danou předchozím trendem – viz následující graf, který ukazuje dlouhodobý vývoj v americkém hospodářství:

kombinace násobky ziskovost
Zdroj: Youtube

Oživení by tedy podle stratéga mělo pokračovat, ale současný cyklus je v některých ohledech výjimečný. Zejména v tom, že některé ekonomické ukazatele jsou již v této fázi cyklu naopak znatelně nad trendem. Platí to i o akciovém trhu, kde se velká část titulů obchoduje nad trendem. Konkrétně by mělo jít asi o dvě třetiny trhu a podle stratéga to ukazuje, že tempo růstu by zde mělo zpomalovat. Na druhou stranu by ale nemělo dojít k úplnému obratu.

Chadha uvedl, že valuační násobky amerického trhu leží vysoko, což bývá v souladu s počáteční fází oživení. PE se u indexu S&P 500 konkrétně pohybuje kolem 24, ale některé sektory jsou v oživení dále než u jeho počáteční fáze. Což by naznačovalo, že násobky by měly ležet znatelně níž. Obvykle přitom dochází k tomu, že vyšší násobky jsou nahrazovány vyšší ziskovostí, ale nyní je podle stratéga vysoko i ziskovost. Pozorujeme tak kombinaci vysokých násobků a ziskovosti, což s ohledem na další vývoj na trhu „není dobrá kombinace“.

V této fázi cyklu mohou přijít i větší korekce. Podle stratéga ale nyní došlo k tomu, že výnosy amerických vládních obligací přestřelily směrem dolů. To obratem podpořilo akcie technologických společností. Ty do té doby navíc poměrně trpěly a i to pomohlo jejich současné rally, která ve výsledku podržela celý trh. Chadha také zmínil, že v době zveřejňování čtvrtletních výsledků trh obvykle roste, výjimkami jsou období, kdy přišel nějaký negativní šok, jakým byla například devalvace kurzu renminbi. Výsledková sezóna tak nyní také pomáhá chránit trh před korekcí.

Následující graf srovnává vývoj výnosů desetiletých amerických vládních obligací s dividendovým výnosem indexu S&P 500:

násobky ziskovost kombinace
Zdroj: Twitter

O vývoji na trzích včetně výnosů vládních obligací hovořila na Yahoo Finance i Michelle Meyer z Bank of America Merrill Lynch. Pokles výnosů a napřimování výnosové křivky podle ní naznačuje na slabší růst i inflaci, než se dříve očekávalo. Zajímavé ale podle ní je to, že nedochází k rozšiřování rizikových spreadů na korporátních dluhopisech či korekcím na akciích, což je „uklidňující“. Fed podle ekonomky nechce negativně překvapit trhy snižováním nákupů aktiv, proto využívá každou příležitost, aby o tomto kroku informoval.

Zdroj: Yahoo Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688