Export (export.cz)
Ze světa  |  27.07.2021 10:17:34

Makedonská vláda vyzývá firmy: Navrhněte nám projekty k realizaci

Makedonská vláda zveřejnila otevřenou výzvu ohledně navrhování strategických investičních projektů ze strany firem. Stačí vyplnit příslušný formulář a navrhnout kvalitní projekt a firma má solidní šanci následně získat od vlády na daný projekt zelenou.

Nadějnou příležitostí pro české firmy mohou být projekty v severomakedonské energetice – včetně té vodní. Ilustrační foto: Shutterstock

 Vláda Republiky Severní Makedonie zveřejnila výzvu spolu s formulářem, který slouží k přihlašování potenciálních investičních projektů v zemi. Logika je jednoduchá – místo toho, aby si investiční projekty vymýšlela sama vláda, vyzývá firmy, aby s návrhy přicházely samy a vláda z nich pak mohla vybrat ty, které uskuteční. Výzva není prozatím nijak časově ohraničená a firmy mohou své projekty přidávat průběžně a průběžně jsou také projekty vyhodnocovány.

Firmě přitom stačí vzít již uskutečněnou referenční zakázku, upravit ji dle poměrů v zemi a vyplnit ji do příslušného formuláře. Je přitom potřeba mít na paměti, že navrhované projekty musí být v souladu se strategickými prioritami vlády Severní Makedonie.  Z nich by zajímavé pro české firmy mohly být projekty v energetice (vodní, větrné, plynové a solární elektrárny), odpadovém hospodářství (především pak čističky), ale i například v rámci zpracovatelského průmyslu či infrastruktury.

Financování projektů může být formou partnerství veřejného a soukromého sektoru PPP, prostřednictvím záruk, či jiné. Opět ho může navrhnout sama firma. Případné spolufinancování státem se ale stejně dohaduje až poté, co projekt vzbudí zájem makedonské vlády.

Formulář je dostupný v anglickém jazyce. Více informací naleznete na webu vlády Republiky Severní Makedonie.

David Černohorský, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Skopji


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688