Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  26.07.2021 10:40:03

IPO Robinhood: Americký broker nabídne až 55 mil. akcií za cenu 38-42 USD.

Americká brokerská společnost Robinhood se chystá vstoupit na burzu. Dle dostupných informací by k první veřejné nabídce akcií (IPO) mělo dojít ještě během tohoto měsíce.

Robinhood akcie se budou obchodovat pod symbolem HOOD na burze Nasdaq.  Cena bude stanovena v rozmezí 38 až 42 USD.

O daném brokerovi je v posledních letech hodně slyšet. V článku se detailněji podíváme na chystané IPO Robinhood i na aktuální události, které se tohoto brokera týkají.

Robinhood logo

V článku se dozvíte:

  1. Robinhood nabídne až 55 milionů akcií
  2. Čím se Robinhood zabývá?
  3. Kontroverze spojené s Robinhood
  4. Vyplatí se investovat do akcií Robinhood?
  5. Obchodujte s akciemi Robinhood prostřednictvím LYNX

Robinhood nabídne až 55 milionů akcií

Společnost oznámila, že během IPO (Initial Public Offering) pod symbolem HOOD nabídne až 55 milionů akcií. A to v cenovém rozmezí 38 až 42 USD za akcii. Společnost tak chce získat kolem 2,31 miliardy USD a cílí na ocenění až 35 miliard USD.

IPO Robinhood pomáhají banky Goldman Sachs a J.P. Morgan. Vladimir Tenev a Baiju Bhatt (zakladatelé společnosti) při první veřejné nabídce akcií dohromady odprodají 2,6 milionu vlastněných akcií.

Zajímavostí také je, že Robinhood prvotně nabízí 20-35 % akcií z chystaného IPO svým klientům a soukromým investorům. Toto privilegium je často vyhraněno velkým bankám a institucím.

S akciemi, které budou v rámci IPO přiděleny investorům (akcie třídy A) je spojeno 1 hlasovací právo. Zakladatelé Robinhood Baiju Bhatt a Vladimir Tenev a vedoucí pracovníci vlastní akcie třídy B. S těmi je spojeno až 10 hlasů na akcii. Je tak jasné, že zakladatelé společnosti si chtějí ponechat rozhodovací většinu a uchovat si přibližně 65 % hlasovacích práv.

Čím se Robinhood zabývá?

Robinhood je americká brokerská společnost která sídlí v Kalifornii. Společnost byla založena již v roce 2013. Zakladatelem společnosti je Vladimir Tenev a Baiju Bhatt. Společnost od začátku razí heslo, že přístup na burzu a možnost obchodovat na finančních trzích, by měli mít všichni. Nemělo by jít jen o výsadu bohatých. Odtud pramení i název společnosti.

Robinhood je známý především pro svou bezplatnou obchodní aplikaci, která se stala zejména v posledních letech velmi populární. Firma svou aplikaci poprvé veřejně představila na veletrhu LA Hacks, v prosinci 2014. Oficiálně byla uvedena na trh v březnu 2015.

Společnost cílí zejména na mladé začínající investory a obchodníky na burze. Nabízí jim obchodování bez poplatků. Od svého založení v roce 2013 do konce roku 2020 získala platforma 13 milionů uživatelů. V prvních dvou měsících roku 2021 přidala dalších 6 milionů.

Sama společnost ale uvádí, že velký nárůst klientů byl dán mimořádným zájmem o obchodování zejména v oblasti kryptoměn a vybraných akcií. Nárůst klientů by tak měl být do konce roku 2021 nižší. Průměrná velikost účtu klientů Robinhood se odhaduje kolem 4000 USD.

Příjmy společnosti v roce 2020 vzrostly o 245 % a dosáhly 959 milionů USD. Čistý zisk činil 7 milionů USD. Za rok 2019 společnost utržila ztrátu 107 milionů USD. Pokud jde o 1. čtvrtletí 2021, tržby meziročně vzrostly o 309 %, ačkoli výsledek hospodaření vykázal čistou ztrátu ve výši 1,4 miliardy USD.

Kontroverze spojené s Robinhood

To, že se o firmě Robinhood mluví téměř po celém světě, je nezpochybnitelný fakt. Ohromný nárůst klientů společnosti hovoří sám za sebe. Společnost se ale také potýká s mnoha skandály a čelí tvrdé kritice za svůj obchodní model.

Obchodování jako hra

Kritici Robinhood tvrdí, že aplikace tohoto brokera byla vytvořena tak, aby budila dojem, že obchodování na burze je jednoduché a nalákala co nejvíce investorů. Namísto důsledného upozorňování na rizika spojená s investováním na finančních trzích tak aplikace často působila spíše dojmem nějaké online hry, která nabádá k dalšímu obchodování.

Po úspěšném obchodu se například objevila oslavující animace s konfetami. Ačkoliv byla tato animace zrušena, Robinhood stále čelí kritice, že nedělá dostatek pro vzdělávání svých klientů a že nedostatečně upozorňuje na realitu obchodování na burze a s tím spojená rizika.

Robinhood čelí žalobám za Gamestop

Robinhood také čelí mnoha žalobám za událost, která se odehrála začátkem roku 2021. Akcie GameStop (GME) tehdy prudce vzrostly z ceny kolem 4 USD za akcii, až na 483 USD za akcii. Náhlý růst byl povzbuzen propagací GME ve skupině Reddit WallStreetBets.

Robinhood se tehdy rozhodl prudce omezit možnost obchodovat vybrané meme akcie jako GameStop, AMC a Nokia. Jen během následujících 3 týdnů bylo podáno více než 90 federálních žalob, které označovaly toto jednání za nezákonné.

Jedna z prvních hromadných žalob v Massachusetts uvádí, že Robinhood se tímto krokem rozhodnul záměrně manipulovat s trhem ve prospěch lidí a finančních institucí, kteří nebyli jejich klienty.

„Na celém tomto fiasku je nejneobvyklejší to, že společnost Robinhood začala zakazovat obchodování, aniž by to vyžadovala jakákoli regulační opatření,“ říká Adam Gana, vedoucí partner společnosti Gana Weinstein LLP a právník, který se specializuje na spory týkající se cenných papírů a arbitráže.

V této souvislosti byl Vladimir Tenev dokonce předvolán, aby vypovídal ve Sněmovně reprezentantů. V rámci šetření byl federálními vyšetřovateli také zabaven jeho mobilní telefon, aby se prověřila možná komunikace a protiprávní jednání spojené s touto kauzou.

Sebevražda Alexandra Kearnse 

V červnu 2020 spáchal 20letý klient Robinhood Alexander Kearns sebevraždu poté, co se mu v obchodní aplikaci objevil záporný zůstatek 730 000 USD. Šlo jen o chybu a mlady investor ve skutečnosti tak velkou částku nikomu nedlužil. Než ale došlo k vysvětlení celé události, sáhl si na život. Na vlnu nevole Robinhood zareagoval slibem, že zlepší svojí obchodní platformu, zejména co se týče obchodování opcí, aby se zamezilo podobným událostem.

 

Obchodní model „Payment for order flow“

Robinhood je známý tím, že svým klientům neúčtuje žádné poplatky za provedené obchody. Z čeho tedy pramení příjmy společnosti, která se již brzy bude obchodovat pod symbolem HOOD?

Zjednodušeně řečeno, tento broker přeprodává objednávky svých klientů jednotlivým tvůrcům trhu (market makerům). Zisk tvůrců trhu pramení z rozdílu (spreadem) mezi nabídkovou a poptávkovou cenou.

Společnost Robinhood ve své žádosti o vstup na burzu uvedla, že 81 % jejích příjmů za první čtvrtletí pochází ze zasílání příkazů zákazníků k obchodování s akciemi, opcemi a kryptoměnami vysokorychlostním obchodním firmám.

Market makeři jsou ochotni platit za to, když na ně brokerská společnost směřuje obchodní pokyny svých klientů. Jde o velmi kontroverzní přístup, protože broker by měl vždy jednat v zájmu svého klienta a snažit se jeho obchodní příkaz vyplnit za co nejlepší možnou cenu.

V případě „Payment for order flow (PFOF)“ ale hrozí riziko, že broker vypořádá objednávku u toho tvůrce trhu, který mu nabídne nejvíce.  Nejen z těchto důvodů jsou podobné praktiky již zakázány v Kanadě a Velké Británii. A stále častěji se o podobných restrikcích hovoří i v dalších zemích.

Rekordní pokuta 70 milionů USD pro Robinhood

Regulačnímu úřad pro finanční odvětví (FINRA) udělil tomuto americkému brokerovi pokutu téměř 70 milionů USD za způsobení rozsáhlých a významných škod svým klientům. Pokuta byla ve výši 57 milionů USD a dalších 13 milionů USD má být vyplaceno jako odškodnění.

Jedná se o doposud nejvyšší pokutu, kterou kdy FINRA udělila. Šetření konkrétně zjistilo, že miliony zákazníků dostávaly od společnosti Robinhood nepravdivé nebo zavádějící informace. Včetně toho, kolik peněz mají zákazníci na svých účtech, zda mohou uzavírat obchody s marží atd. Nepřesné informace měly v konečném důsledku klienty připravit až o 7 milionů USD.

Společnost Robinhood sice nabízí obchodování s opcemi od prosince 2017, ale podle FINRA neprovedla řádnou kontrolu před schválením zákazníků, kterým umožnila obchodovat opce. Při schvalování zákazníků se spoléhala na algoritmy, nikoliv na lidi. V důsledku toho bylo obchodování s opcemi umožněno tisícům zákazníků, kteří nesplňovali kritéria, nebo pro ně obchodování opcí nebylo vhodné.

Dle zjištění FINRA však problémy se službami zákazníkům společnosti Robinhood sahají mnohem dále. V letech 2018 až 2020 například společnost Robinhood nenahlásila desítky tisíc stížností zákazníků, které byla povinna hlásit.

Robinhood byl také potrestán za nedostatky své obchodní aplikace. Zejména za velké výpadky ze dnů 2. a 3. března 2020, během extrémní volatility na trhu. Dle FINRA stály tyto výpadky některé zákazníky až desítky tisíc dolarů.

Vyplatí se investovat do akcií Robinhood?

Tuto otázku si musí zodpovědět každý investor sám. Vždy záleží na vaší obchodní strategii a money managementu. Rekordní pokuta od FINRA ukazuje, že Robinhood čelí problémům, se kterými se bude muset vyrovnat, aby předcházel problémům a událostem, které vedly k tak vysokému trestu. Pověst společnosti tím dozajista také utrpěla.

Vše bude také záviset na tom, jaká bude situace na trhu a zda nadále bude růst počet nově otevřených obchodních účtů a zájemců o investování na burze. Koronavirová pandemie tento trend velmi posílila, ale nyní se odhady různí.

Mějme také na paměti, že až 35 % nabízených akcií se Robinhood rozhodl nejprve nabídnout svým klientům. Obvykle se podobné nabídky činí velkým finančním institucím, které tak často dané cenné papíry používají ve svých dlouhodobých portfoliích. Retailoví investoři obecně tíhnou ke krátkodobějším obchodům. IPO Robinhood by tak mohla doprovázet zvýšená volatilita.

Nesmíme také zapomínat na obchodní model Robinhood. Společnost vydělává na Payment for Orderflow. Jak už bylo řečeno, až 81 % příjmů za první čtvrtletí roku 2021 pramení právě odtud. Stále více zemí uvažuje o omezeních či zákazech této praxe. Kdyby došlo k zákazu, který již platí v Kanadě a Velké Británii, mohl by to být pro Robinhood skutečný problém. Je však jisté, že o Robinhood nadále uslyšíme a bude určitě zajímavé sledovat, jak IPO Robinhood nakonec dopadne.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688