Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  26.07.2021 09:54:13

Ranní restart: Letem světem - jaro, neziskovky a trading

Dobré zprávy: index nákupních manažerů v průmyslu zůstal v Německu a EMU na vysokých úrovních. A nálada ve službách se opět zlepšila a dosahuje podobných úrovní jako v průmyslu.

Tento týden bude Fed opět jednat (výsledek ve středu) o omezení kvantitativního uvolnění, tady časování a tempu snižování nákupu aktiv. Diskuze o QE ale probíhá v ECBTa minulý týden potvrdila, že nákupy dluhopisů skončí až „krátce předtím“, než ECB začne zvyšovat sazby. A protože zvyšování sazeb může příjít až za několik let, tak někteří členové ECB jsou nervózní z toho, že by tak dlouho měly trvat nákupy státních dluhopisů centrální banky. A chtěli by „krátce předtím“ více rozvolnit, například odstraněním slova „krátce“. Spekuluje se, že jednat o tom by se mělo v září.

Rostoucí ceny zemědělských komodit odráží mnoho faktorů. Jednak oživení po covidu (otevření restaurací), dále efekty prasečí chřipky v Číně (nedostatek vepřového), sucho v Americe, zvýšená cena ropy (ano, vyšší poptávka po bio palivu) a všudy přítomné narušení dodavatelských řetězců. Potenciální dopad vyšších cena na inflaci je přímočarý. Vyšší ceny potravin více dopadají na rodiny s nižšími příjmy, kde potraviny mají vyšší podíl na spotřebním koši. A pak jsou státy, kde se tento problém týká velké části populace = hlad.


via https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-13/arab-spring-redux-middle-east-most-exposed-to-food-prices-map

Před deseti lety nárůst cen potravin byl jeden ze spouštěčů vlny nepokojů na Středním východě, Arabského jara. Analýza Bloombergu ukazuje, že 7 z 10 nejvíce citlivých zemí na nárůst cen potravin je pořád na Středním východě. Na jedné straně napětí v regionu roste. v Tunisku je politická krize. Na druhé straně odhady sklizní se zlepšují, což by mohlo snížit tlak na ceny.

Výrobce mikročipů, tchajwanský TSMC, uvažuje o postavení nových závodů v Německu. Další fabriky by mohly vzniknout v Japonsku a Arizoně.

Tři čínské společnosti podnikající ve vzdělávacím sektoru a které jsou obchodovány na newyorské burze, ztratily cca 60 procent své hodnoty. Jednoduše proto, že čínská vláda je chce přinutit, aby se zaregistrovaly jako neziskové společnosti. Tohle odradí další společnosti z tohoto sektoru, které plánovaly IPO. Čínská vláda tak zasahuje nejen proti internetovým firmám, ale i proti vzdělávacím.

Tento týden předběžná data o růstu HDP ve 2Q za USA (čtvrtek), EMU a ČR (pátek). 

Čtenářský deník:

Investování ≠ trading. Rychlé otáčení portfolia snižuje čistý výnos + "using complete data for the Taiwan market, the aggregate performance of day traders net of fees is negative in each of the 15 years that we study."

K tomu se hodí dobrý komentář Scotta Gallowaye k pokutě pro Robinhood. Že jde o rekordní pokutu? Jde jen 0,5% její valuace a "zakleknutá" firma oznámila IPO. "...these aren’t fines but a validation of the company’s business model... monetizing the addictive nature of day trading. Day trading is gambling. And it doesn’t pay off."

Čisté zlo bránicí rozvoji měst u nás a dobrému životu v nich: kombinace parkování (skoro) zdarma s regulací vyžadující min. počet park. míst ke každé stavbě. Například i diskotéky musí mít 1 par. místo na každých 8 návštěvníků . Doporučuji skvělý podcast Petera Bednára.

"Na každou složitou otázku existuje jednoduchá a špatná odpověď."

Během lockdownu jsme začali více koukat do obrazovek a hraní her zaznamenalo největší nárůst, 30% = 1 hodina týdně navíc. Stáhli jsme 3x více her než ve 2019. A po lockdownu gaming neklesá, naopak: v 1Q čas hraním byl 2x vyšší než v jakémkoliv čtvrtletí 2020.

Ředitelé jsou jedním z klíčových článků reformy vzdělávání. Výzkum například ukazuje podpora učitele ředitelem při práci s problémovými žáky je hodnocena podobně jako zvýšení mzdy o více než 17%. Podporující ředitel také výrazně snižuje neochotu učitelů učit ve škole se špatnými výsledky.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

21.03.2024🏆 Mistr světa v tradingu X-Trade Brokers (XTB)
11.05.2022MU: Interaktivní mapy zpřehlednily svět neziskovek muni.cz (Masarykova univerzita)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688