Richard Vrdlovec (Capital Consultant)
Makroekonomika  |  25.07.2021 13:41:15

Systemická hrozba pro všechny trhy: Evergrande > Tether

 

V minulém článku jsem popisoval nebezpečí, které může způsobit úpadek největšího čínského developera s neskutečnými až stovkami miliard dolarů dluhů. Je třeba si uvědomit, že závazky jedné společnosti jsou aktiva jiných společností a takto vzniká finanční nákaza. Tento článek připojuji pro čtenáře na konec.

Nyní, co se stalo nového a jak pokračuje kauza v souvislosti s Tetherem a možnou nákazou směrem kryptoměny, banky, indexy a reálná ekonomika…

Ze zásadního rozhovoru s investigativní novinářkou na CNBC v minulém týdnu vyplynulo, že „commercial paper“ na rozvaze Tetheru, tedy $30 miliard nejsou půjčky Tether kryptoměnovým burzám, neboť to zástupce Tether popřel. Nepopřel však, že se jedná o půjčky čínským společnostem. Teorie, že to jsou půjčky čínským developerům se tak dostává do popředí. Je to teorie pravděpodobná, neboť na západní polokouli o krátkodobých úvěrových papírech v této výši od Tetheru nikdo nic neví.

Ze zpráv na Reuters se dozvídáme, že čínští developeři dluží na dlužních úpisech $550 miliard, z toho Evergrande dluží přes třicet. V polovině dubna kulminoval Bitcoin a Tether i nadále tiskl rezervy až do začátku června, kdy se o Evergrande začalo psát v souvislosti s možným bankrotem. Je tedy možná, že finanční potíže Evergrande souvisí s nedostatkem likvidity po zastavení "tiskárny Tetherů".

Pro shrnutí:

  • Reuters také popisuje, že Shengjing Bank je vyšetřována pro ilegální půjčku Evergrande ve výši $20 miliard. Kde mohla středně velká čínská banka získat tolik prostředků na úvěry jedné firmě?
  • 1. června Fitch varuje před stablecoiny, konkrétně Tetherem, s tím, že by mohli narušit trhy skrze vydávání dlužních úpisů.
  • 25. června varuje president Boston FED před systemickým rizikem stablecoinů.
  • Yellen a Powell v minulém týdnu každý zdůraznili, že je třeba „rychle jednat“ ohledně stablecoinů.


Richard Vrdlovec je investiční ředitel Zajišťovací fondu, dostupného kvalifikovaným investorům

Diverzifikovaný fond s opční strategií, která efektivně chrání proti velkým propadům na trzích. 

 

Zde je původní článek osvětlující situaci a hloubku problému:

Evergrande je největší developer v Číně, který se několik posledních let točí ve spirále obřího dluhu a nyní je zřejmě na hraně bankrotu. Hodnota dluhopisů před pár dny poklesla zhruba za polovinu nominální hodnoty.

Evergrande má 107 miliard dolarů dluhu na rozvaze ke konci minulého roku, ale to je přesto číslo podceňující závažnost situace. Přidejte 80 miliard dlužních úpisů (částečně se překrývají s dluhem z rozvahy). Přidejte 90 miliard dolarůobchodních závazcích. Přidejte náklady na výstavbu již předem prodaných bytů.

Správně by peníze za předprodané byty měly být v úschově u třetí osoby, aby nebyly ohroženy insolvencí, ale je běžné, že tyto peníze financují výstavbu a provozní náklady developerů.  Je to významná část jejich toku hotovosti. Evergrande nabízelo poslední dobou obrovské slevy na koupi bytů před dostavbou v případě, že zájemci platili hotově. Ty se však možná předplacených bytů nedočkají…

Nikdo přesně neví, kolik Evergrande skutečně dluží, ale ta částka je neskutečně vysoká – bavíme se o stovkách miliard dolarů. Náklady na obsluhu dluhu byly vysoké už před touto poslední zastávkou, krátkodobé dolarové dluhopisy byly vydávány za 8-11%. Současný úrok není znám, protože firma si nyní nedokáže na trhu půjčit.

Náznaky přicházející katastrofy se objevovaly dlouho dopředu, nyní však situace vygradovala. Akcie od ošklivého klesání přešla k pádu za vysokého objemu obchodování. Zoufalá snaha zachránit v pátek cenu vypuštěním zvěsti o mimořádné dividendě bylo lapáním po dechu. Akcie se zřítila o 30%.


Přicházejí další strašidelné zprávy: Banky mrazí developerovi aktiva, zakazují vydávat hypotéky klientům na předprodej bytů a místní úřady zakazují rovnou předprodeje (poté, co se ukázalo, že peníze slouží na záplatování jiných dluhů)

Nyní – proč je to tak důležité?

Řekněme, že Evergrande je vyřízené. Jeho dluhy jsou enormní… my jsme si sice začali být neteční vůči vysokým částkám, ale stovky miliard dolarů dluhu v případě jednotlivé krachující společnosti nemají obdoby. Kromě toho, rozvahy čínských bank jsou také napnuté, pomysleme na Huarong, a nemovitostní sektor je jejich významné riziko. Nemovitostní trh je také úzce spjat s růstem čínské ekonomiky a je hlavním zdrojem bohatství Číňanů. Je také zdrojem příjmů pro místní vlády skrze prodeje pozemků. Evergrande je největší, ale je to jen nejvíce zřetelný úkaz v sektoru, který je na pokraji kolapsu. Je zde a bude mnoho dalších, v souvislosti s tím, kdy se rozšíří finanční nákaza a vyschnou úvěry.

Obecně se nemovitostní bublina čínského realitního sektoru na západě odepisuje jako neprasknutelná, protože vše už běží tak dlouho. Ale tento rok je jiný, protože nejvyšší místa Pekingu varují před hrozícím krachem. Přesto – nestačí, aby Pekingská vláda splatila dluhy a zastavila nákazu? Množství a komplexita dluhů, často spojených s lokálními bankami a vládami neumožňuje zcela snadné odepsání a též Peking chce přerušit pocit implicitní garance splacení dluhů přinejmenším pro soukromý sektor.

Pokud by ke krachu soukromých developerů skutečně došlo, zničí to celý ekosystém dodavatelů stavby a služeb, úspory a bohatství Čínských občanů a naruší to finanční systém a hospodářský růst. Pochopitelně to povede ke snaze nějak nebezpečí zažehnat, ale bylo by naivní si myslet, že žádné riziko nehrozí. Zkrátka – Čína, čili druhá největší ekonomika světa, se nachází na hraně, podobně jako Amerika v roce 2008. I když vyřešení čínského morálního hazardu je možné ještě odsunout do budoucnosti, rizika se neustále zvyšují.

PS: Spekuluje se, že Tether je z velké části krytý dlužními úpisy čínských developerů. Pokud je to pravda, což by nasvědčovala varování čínské vlády před stablecoiny, nebo se toho přinejmenším lze obávat, může dojít k runu na Tether, krachu Tetheru, ostatních kryptoměn a nákazy klasických finačních trhů. Dle posledních zpráv má Tether zhoršující se problémy s likviditou, čemuž se jako významnému systemickému riziku, hodlám věnovat v následujícím článku.

Zdroje a zásluhy na Twitter/capconcz, Facebook/capcon.cz, Bloomberg, Zerohedge, The Market Ear

Capital Consultant

Individuální správa majetku (‚wealth management‘) na mezinárodní úrovni. Uchováváme bohatství soukromým klientům i právnickým osobám. Vytváříme portfolia pro všechna období (‚all weather porfolios‘), která si povedou rozumně dobře i za nepříznivých ekonomických a tržních podmínek. Získejte individuální řešení, která odpovídají Vašim potřebám a životním situacím. Navrhneme Vám investice z širokého portfolia aktiv i produktů nejlepších mezinárodních správců (‚hedge funds‘).

Více informaci na: www.capcon.cz  twitter.com/capconcz  fb.com/capcon.cz

26.07. 15:48  Otřepání (Marek)
26.07. 12:05  Rozbor situace (AjRep)

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688