Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.07.2021 10:25:07

Na pražské burze v týdnu přidala jen jedna emise. V očekávání startující výsledková sezóna


V návaznosti na dění na zahraničních akciových trzích také pražská burza v týdnu zaznamenala volatilní vývoj. Po nejprve výrazném jižním směrování došlo následně na korekci poklesu. Zatímco třeba akcie na Wall Street či v sousedním Německu si nakonec dokázaly připsat solidní zisky, u nás to stačilo jen na umazání části ztrát. Index PX po úterním poklesu až pod 1 172 bodů uzavřel týden nakonec nad 1 190 body. Tedy oproti předchozímu pátku o 0,6 % níže.

A to se o výrazné zmírnění ztrát postaraly v týdnu jediné růstové akcie ERSTE. Ty v domovské likvidnější/určující Vídni předvedly ukázkové obchodování dle techniky. V pondělí se totiž podívaly pod hranici 30 EUR, resp. prakticky přesně na úrovně, které byly na jaře rezistencí, než se tehdy titul vydal výše. A v pátek titul od pondělních „minim“ uzavřel již o 2 EUR výše. Jak lze vidět i níže v grafu, nyní bude v cestě dále vzhůru bránit technická hranice 32 EUR. Titul by tak v nejbližší době mohl čekat postranní vývoj.


Neutrálně zakončily týden akcie KB, které ale nejprve v pondělí obdobně uzavřely na téměř 2měsíčních minimech. Rovnou možno zmínit s podobným vývojem třetí bankovní titul MONETA, nicméně po nezvyklých 5 růstových týdnech v řadech nakonec s červeným výsledkem. Možno uvést aktualitu k akcionářské struktuře banky. CI Investments, coby dle výše aktiv pod správou největší kanadská investiční společnost, se mezi kvalifikovanými akcionáři banky MONETA objevila již v roce 2017. Poslední téměř dva roky pak patřila vůbec k největším s podílem minimálně 3 %. Červencový kurzový růst titulu, dokonce až na 4letá maxima, přiměl kanadskou společnost k redukci podílu, zatím k nevýraznému.  K 16. červenci již držela méně než 15 mil. akcií MONETA, resp. podíl snížila na 2,94 %.


Výrazně volatilní vývoj s neutrálním koncem předvedly akcie CZG, když se podívaly až na 414 , resp. možná díky přítoku nových peněz z výplaty firemních dividend se však pokoušely i o růst až na 427 . Obdobně zahájená výplata dividend naopak nijak nehýbala s akciemi O2. Dle zveřejněného kalendáře telekomunikační společnost letos zveřejní hospodářské výsledky za první pololetí až 13. srpna, tedy vůbec nejpozději za minimálně 10 let. Do té doby by zřejmě mělo být jasno o nabízené ceně za akcie ze strany PPF.

Nejztrátovějším titulem týdne se s náskokem staly akcie PHOTON ENERGY, když duálně obchodovaný titul na ostatních trzích zamířil zpět ke svým minimům po letošní sekundární nabídce akcií. V Praze se navíc snížilo již k minimu předchozí překvapivé obchodování se značnou prémií.

Svou vahou (aktuálně 24,1 %) však pražskou burzu druhý týden v řadě nejvýrazněji ovlivňovaly akcie Avast. Tentokrát však v opačném negativním gardu, když titul v domovském Londýně v pondělí neudržel hranici 6 GBP a začal částečně odevzdávat předchozí výrazné zisky. Vlastně v týdnu ztrácel podobně jako akcie firmy NortonLifeLock, která jedná o převzetí. V kontextu možné transakce byly také zveřejněny podíly hlavních akcionářů/zakladatelů. Pavel Baudyš nadále disponuje téměř čtvrtinovým podílem, Eduard Kučera 9,7 %, současný CEO Ondřej Vlček pak vlastní 2,3 %.

Akcie ČEZ se v týdnu podívaly na nejnižší úrovně od dividendy až na 583,50 . Opakovaně se však následně dostávaly do zisků, avšak nakonec zakončily nevýrazně červeně. Tedy vlastně podobně jako sledované v současnosti stále vlastně rekordní ceny elektřiny, které jen nevýrazně oddychovaly. A sám ČEZ v aktuálně zveřejněné prezentaci nastínil, jak by se jeho hospodaření mohlo v budoucnu v návaznosti cen výrazně vylepšit. Podrobnosti přineseme v samostatném článku.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688