Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  23.07.2021 16:56:01

ČNB by letos mohla zvyšovat sazby ještě rychleji, než předpokládá jarní prognóza, říká Vojtěch Benda

Česká národní banka (ČNB) by mohla do konce letošního roku zvedat úrokové sazby rychleji, než předpokládá její jarní prognóza, a na příštím měnovém zasedání 5. srpna by mohla zvážit výraznější utažení než o standardních 25 bazických bodů, řekl v pátek člen bankovní rady Vojtěch Benda.

ČNB na svém minulém měnovém zasedání 23. června zvýšila hlavní dvoutýdenní repo sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,50 %, a stala se tak jednou z prvních centrálních bank v Evropě, které začínají utahovat měnovou politiku ruku v ruce se zotavováním ekonomik z pandemie covidu-19. Květnová prognóza ČNB předpokládá trojí zvýšení sazeb od června do prosince letošního roku s tím, jak dochází k oživení ekonomiky a aktuální i předpokládaná inflace se drží nad 2% cílem banky.

Benda v pátečním rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že nová prognóza, kterou bude mít bankovní rada k dispozici na srpnovém zasedání, by mohla předjímat ještě rychlejší růst sazeb. "Jestliže jarní prognóza očekávala zvýšení úrokových sazeb o tři kroky, tak lze očekávat, že zahrnutí nových informací se nejspíš promítne do prognózy v podobě potřeby rychlejšího růstu úrokových sazeb," řekl Benda.

Tím by se ČNB ještě více vzdálila Evropské centrální bance, která ve čtvrtek v novém měnověpolitickém výhledu přislíbila, že bude držet sazby rekordně nízko, dokud neuvidí, že inflace dosáhne jejího 2% cíle "značně před koncem horizontu prognózy a trvale" po jeho zbytek (psali jsme zde). Benda řekl, že se rozšiřujícího se úrokového diferenciálu vůči ECB neobává, protože trhy už podle něj víceméně vnímají a zvykly si, že ČNB provádí nezávislou měnovou politiku a nekopíruje výhled a vývoj sazeb ECB.

Zatímco guvernér ČNB Jiří Rusnok po minulém zasedání řekl, že standardní zvýšení sazeb o 25 bazických bodů by mohlo přijít na každém ze zbývajících čtyř letošních měnových jednání, Benda zmínil možnost ještě svižnějšího postupu. "Vzhledem k tomu, že se ekonomický vývoj výrazně posunul spíše k proinflačnímu riziku, z hlediska plnění inflačního cíle bych si dovedl představit razantnější zvýšení sazeb na příštím měnověpolitickém zasedání, vyplyne to ale z debaty. Dovedu si na příštím měnovém zasedání opět představit i návrh na vyšší 'hike' než o 25 bazických bodů."

Benda už na minulém měnovém zasedání v červnu jako jediný hlasoval pro zvýšení sazeb o 50 bazických bodů. Ačkoli inflace v červnu zpomalila na 2,8 %, zůstává v horním pásmu tolerančního cíle centrální banky. Inflaci pohánějí jednak globální ceny paliv a surovin, jednak tlaky plynoucí z toho, jak země ruší protiepidemická omezení, a opětovný nedostatek pracovních sil s tím, jak zrychluje průmyslová výroba.

Benda řekl, že ochota některých centrálních bank tolerovat dočasně zvýšenou inflaci se mu jeví jako riskantní přístup. "Z anekdotické evidence riziko odtržení inflačních očekávání cítím. Z toho důvodu je náš přístup preventivní, nečekáme, až se toto stane," řekl.

Zdroj: Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688