Patria (Patria Finance)
Reality  |  22.07.2021 12:24:08

Ceny nemovitostí v nejvyspělejších ekonomikách jsou nafouknuté o 10 procent, říká Oxford Economics

Ceny nemovitostí v nejbohatších zemích jsou po desetiletém boomu, který je jedním z nejsilnějších od roku 1900, nadhodnoceny asi o 10 %, říká Oxford Economics.

Tato britská výzkumná firma označila jako nejrizikovější trhy s nemovitostmi Nizozemsko, Kanadu, Švédsko, Německo a Francii, přičemž svá zjištění založila na dlouhodobých trendech a poměrech cen k nájmu. Odhaduje se, že hodnoty ve 14 sledovaných vyspělých ekonomikách vzrostly za 10 let až o 43 %.

Současný boom by se mohl stát druhým nejdelším a třetím největším, pokud jde o růst cen za posledních 120 let. Konkuruje mu poslední vrchol v roce 2006 těsně před globální finanční krizí.

Ceny amerických domů v dubnu zaznamenaly největší cenový skok za více než 30 let, zatímco nemovitosti ve Velké Británii ve stejném měsíci vzrostly nejvíce za téměř dvacet let. Na obou trzích jsou hnací silou nízké hypotéční sazby, silná poptávka po větších nemovitostech na předměstí a nedostatečná nabídka.

Navzdory menšímu růstu v posledních dvou měsících se podle odhadů realitního makléře Savillse zveřejněného na začátku letošního roku zvýší průměrné britské ceny domů v příštích čtyřech letech až o 21 %.

Vysoké valuace a pokračující cenová inflace zvyšují vyhlídky na „velký zvrat cen“, ačkoli pomalejší růst hypoték v porovnání se situací před finanční krizí naznačuje mnohem nižší riziko prasknutí bubliny, uvedl Adam Slater, ekonom u Oxfordu.

„Klíčovým problémem pro nadcházející roky bude, jak se budou chovat reálné sazby vzhledem k protichůdným vlivům, jako jsou demografie, nadbytek úspor a možnost vyšší inflace,“ stojí v komentáři.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688