Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.07.2021 05:55:00

Velká trojka v čele s BlackRock může zabránit chaosu na trzích. Megahráči lépe rozlišují mezi problémy, tvrdí studie

Kritici, kteří napadají narůstající vliv indexových gigantů, jako je BlackRock, mohou přehlížet jejich schopnost zabránit pohromě na trhu s akciemi. U velkých firemních investorů se značným holdingem v mnoha společnostech napříč odvětvími je menší šance, že budou panicky odprodávat, cituje agentura Bloomberg z nové studie.

Akademici z Ameriky a Číny na amerických datech za skoro čtyři desítky let zjistili, že tito investoři fungují jako stabilizační síly, protože dokážou zjistit, jestli jsou výkyvy v cenách akcií důsledkem jevů specifických pro danou firmu, nebo pro celé odvětví.

Ve světě financí se stále živěji debatuje o tom, jestli správci aktiv nemají až moc velký vliv. Třeba výsledky společnosti BlackRock za druhý kvartál minulý týden ukázaly, že firma spravuje rekordních 9,5 bilionu dolarů a její veřejně obchodované fondy měly pod sebou poprvé přes 3 biliony dolarů.

Většina fondů přitom často unisono pasivně prodává a nakupuje a narůstající majetkové podíly vyvolávají obavy ze zvýšené volatility na trzích.

„Naše zjištění podporují stabilizační roli institucionálních společných vlastníků na trhu kvůli jejich informační výhodě,“ napsali analytici.

Správcům peněz to umožňuje „lépe diverzifikovat mezi firemně specifickou a obecněji sektorovou povahou špatných informací, a vyhnout se tak odprodejům postaveným na falešných signálech,“ napsali na základě dat o změnách vlastnictví a pohybech na trhu mezi lety 1980 až 2017. V té době se procento veřejně obchodovaných amerických firem se společným institucionálním vlastníkem zvedl z 10 % a na více než 80 procent. Společný institucionální vlastník byl definován pěti a víceprocentním holdingem různých firem v jednom odvětví.

Zjistili také, že riziko propadu, během kterého se cena akcií během následujícího roku dramaticky zřítí, je výrazně nižší u firem s alespoň jedním společným vlastníkem než u těch, které takového vlastníka nemají.

Teoreticky jde o to, že spoluvlastníci prostě nezpanikaří a nezačnou prodávat, protože jsou schopni lépe rozpoznat, kdy jde o problémy na úrovni firmy a kdy na úrovni sektoru. Především ale experti přinesli důkaz, že za tímto jevem stojí „nededikovaní“ společní vlastníci, tedy instituce s velkým holdingem v širokém souboru firem.

Studie se objevila ve chvíli, kdy tzv. Velká trojka mezi správci majetku, tedy firmy BlackRock, Vanguard Group a State Street Corp., vlastní kolektivně zhruba 22 procent běžné firmy z indexu S&P 500. V roce 2008 to bylo 13,5 procenta.

vanguard blackrock propad krach akcie

Výzkumů na toto téma sice přibývá, jejich závěry o dopadech na korporátní Ameriku jsou ale často protichůdné nebo matoucí. Jedna studie na datech z let 1980 až 2017 ukázala, že nárůst velkých akcionářů způsobuje, že americké firmy jsou méně ochotné si navzájem konkurovat. Podle letošního výzkumu na datech z leteckého průmyslu to ale zřejmě platí jenom tehdy, pokud se společné vlastnictví objevuje v rámci jednoho sektoru, a nikoli, pokud investoři drží pozice napříč různými sektory.

Jinými slovy, vlastnictví Velké trojky znamená menší cenovku pro zákazníky, konstatuje Bloomberg.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688