Makroekonomika  |  20.07.2021 10:07:34

Ceny průmyslových výrobců již u 6%

Ceny průmyslových výrobců si i v červnu udržely svižné tempo, když meziměsíčně vzrostly o 0,8 % (v květnu o 0,9 %). Meziročně se tak dostaly z 5,1 % na 6,1 % a skončily víceméně v souladu s naším i tržním odhadem. 

Červnová statistika cen českých průmyslových výrobců se nijak nevymyká pozorovanému vývoji v zahraničí. Dnes ráno zveřejněný výsledek pro Německo ukázal na posun z meziročních 7,2 % na 8,5 % a polský PPI, také na řadě dnes, dle odhadů v červnu činil 6,7 % oproti květnovým 6,5 %.
Pozorovaný vývoj odráží rozvolňování pandemických restrikcí a pozvolný návrat ekonomik do normálního režimu doprovázeného rostoucí poptávkou. Přirozeně tak dochází k vyšším cenovým tlakům a maržím. Mělo by také docházet k růstu ceny kapitálu, které byly během uzavření ekonomik utlumené.
Nicméně cenové tlaky ve výrobním sektoru jsou extrémnější vlivem narušených dodavatelských řetězců. Chybí vstupní materiál, zdražuje doprava a dodávky zboží se prodlužují. To ve výsledku žene ceny vstupů nahoru. Svou roli také sehrála nízká srovnávací základna cen komodit. I když tento efekt již postupně odeznívá, zůstává doposud významný. Například ceny chemických látek byly meziročně vyšší téměř o 40 %.

Ceny průmyslových výrobců

 

 

 

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v % r/r

6,1

5,1

6,0

5,9

v % m/m

0,8

0,9

0,7

0,7

Zdroj: Raiffeisenbank, ČSÚ, Bloomberg


Za nárůstem o 0,8 % m/m stály především ceny v kategorii kovů (+2,8 % m/m) a v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů (+4,0 % m/m). Zvýšily se ale i ceny zemědělských výrobců (+2,0 % m/m), což je v meziročním srovnání posunulo z květnových 4,4 % na 5,8 %. Jejich zotavení se v závěru roku odrazí ve vyšší dynamice cen potravin, což dodá impulz inflaci spotřebitelských cen.  
Z členění hlavních průmyslových skupin vyplývá, že za meziměsíčním růstem cen, stejně jako v květnu, stojí především meziprodukty (+1,2 % m/m). Ceny energií byly vyšší o 1 % a k nárůstu došlo také u zboží dlouhodobé spotřeby o 1,9 %.
Další navýšení indexu výrobních cen není s ohledem na přetrvávající komplikace v dodavatelských řetězcích nikterak překvapivé. Otázkou aktuálně je, kdy začne zdražování ubírat na intenzitě. Jisté indicie tu již jsou. Na globálních trzích v posledních týdnech pozorujeme zpomalení zdražování některých surovin a koruna má podle nás potenciál dále posilovat, což by limitovalo ceny importovaného zboží. Pravděpodobně nejvíce by však tlakům na výrobní ceny ulevilo zlepšení situace na nabídkové straně. Dle ohlasů z výrobních firem budou problémy dlouhodobější, nicméně s rozvolněním ekonomik by mělo dojít ke stabilizaci. Meziměsíční tempo PPI by proto v následujících měsících mělo ubrat na intenzitě. I tak je ale jisté, že za celý rok vykážou vyšší než původně očekávaný růst. Naše aktuální prognóza počítá s růstem o 3,2 %, pravděpodobnější je ale růst přes 4 %.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688