Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  20.07.2021 09:46:35

Šíření Delta varianty zvyšuje obavy na akciových trzích

Začátek týdne se nesl ve znamení výraznějších poklesů cen akciových indexů v USA i Evropě v reakci na rostoucí obavy z inflace a hlavně na zvyšující se počet nových případů nakažených. Jedná se o největší propad cen od května i přesto, že aktuální probíhající výsledková sezóna signalizuje silné ekonomické oživení. S rostoucími obavami ohledně vzniku a šíření nových mutací onemocnění, které by mohlo mít negativní vliv na rychlost zotavování ekonomiky ba dokonce by ho mohlo i zastavit je investory toto riziko vnímáno a stávají se stále více rizikově averzní. V průběhu dne jednotlivé indexy ztrácely více než 2% později se jim podařilo tyto ztráty snížit. Index S & P 500 včera klesl o 1,6% o něco méně ztrácel technologický index Nasdaq 1,1%. V červených číslech skončilo všech 11 sektorů s nejvýraznějším propadem v energiích o 3,6% a finanční sektor si odepsal 2,8%.

Výrazněji ztrácely akciové indexy v Evropě, které zaznamenaly svůj nejhorší den tohoto roku. Index EuroStoxx klesl o 2,7%, německý DAX se snížil o 2,6% a britský FTSE 100 poklesl o 2,3%.

Housing market index včera klesl na úroveň 80 a byl 2,4% pod odhady analytiků. Pokles daného indexu představuje snížení důvěry stavitelů ohledně budoucího vývoje prodejů rodinných domů. Za poklesem indexu stojí převážně rostoucí ceny stavebních materiálů, nedostatek kvalifikované pracovní síly a náročné regulační podmínky, které tlačí ceny domů nahoru. Navzdory rostoucím cenám domů však přetrvává silná poptávka po domech, která z části zmírňuje obavy stavitelů. Největší problém stavitelem dělají hlavně vysoké ceny materiálů a jejich nedostatek. Ceny dřevotřískových desek se za poslední rok vyšplhaly až o 500%.

Nedělní dohoda členů OPEC v souvislosti s navýšením těžby ropy a spolu se šířením nákazy vyvolala obavy ohledně její budoucí poptávky, což tlačilo ceny dolů. Futures kontrakty Brent klesly o 7,1% na hodnotu 68,4 dolaru za barel a kontrakty WTI ztrácely 7,8% zakončily na hodnotě 66,2 dolarů za barel. Podle Golman Sachs je možné očekávat do budoucna růst cen ropyNedělní dohoda OPEC byla nimi očekávaná a je součástí jejich výhledu.

Dnes se očekávají data z trhu nemovitostí ohledně počtu nových povolenek na výstavbu domů, kde se očekává s jejich zvýšením na hodnotu 1,7 mil povolenek za červen oproti 1,68 mil z května. Druhým očekávaným číslem bude počet započatých staveb, kde se podobně očekává s jejich nárůstem na hodnotu 1,59 mil. oproti 1,57 mil z května. Kromě tohoto dnes budou zveřejňovat své čtvrtletní výsledky společnosti jako Netflix a Philip Morris.

David Vantruba, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688