Makroekonomika  |  20.07.2021 09:40:06

Ranní okénko - Výrobní ceny drží svižné tempo

Aktuální hodnoty měny/komodity

    Aktuál 
EUR/CZK  25,68
USD/CZK  21,8
EUR/USD    1,178
USD/PLN  3,906
Ropa Brent  USD/barel  69,28
Zlato  USD/unce  1815
Aktualizováno  8:59 Zdroj: Thomson Reuters 

Výhled:

Hlavním tématem jsou dnes výrobní ceny (PPI). Ty německé již byly ráno zveřejněny a během dopoledne vyjde statistika i v Česku a Polsku. V Americe budou zveřejněna data o výstavbě nových domů

Výrobní ceny v Německu vzrostly o 1,3 % meziměsíčně, téměř v souladu s tržním odhadem, jež činil 1,2 %. Meziročně se PPI vyšplhal ze 7,2 % na 8,5 %. Ceny opět nejvýrazněji rostly v kategorii energií (o 2,2 % m/m). Ceny zboží dlouhodobé spotřeby a zboží kapitálové povahy si udržely umírněnější tempo 0,2 %. 

Ceny průmyslových výrobců za červen budou zanedlouho zveřejněny i v tuzemsku a následně i v Polsku. V obou případech by se měl dostavit další meziměsíční růst, přičemž tuzemská výrobní inflace patrně nasadila o trochu svižnější tempo. Podle nás i trhu meziměsíčně dosáhla na 0,7 %, a meziročně by se tak dostala na z 5,1 % na 6,0 %. Polská výrobní inflace pak měla zrychlit z 6,5 % na 6,8 % meziročně (o 0,4 % m/m). Pokračující cenové tlaky na výrobní straně reflektují ekonomické oživení spojené s vyšší poptávkou a růstem ceny kapitálu. Nicméně cenové tlaky, které poslední měsíce pozorujeme, jsou extrémnější, jelikož se od počátku roku vyostřuje situace v dodavatelských řetězcích. Výrobního materiálu je nedostatek a výkon dodavatelů se ukazuje jako nestabilní (např.: prodlení v dodávkách). Firmy tak mnohdy poptávají materiál ještě intenzivněji, než by aktuálně potřebovaly, ve snaze zajistit si zásoby pro další možné zhoršení situace, což ovšem cenové tlaky ještě přiživuje. I když nesoulad mezi poptávkou a nabídkou výrobního materiálu bude podle informací od výrobců spíše dlouhodobější, situace by se měla s rozvolněním restrikcí alespoň stabilizovat. V červnovém vydání PPI to ještě zřejmé nebude, ale ve druhé polovině roku by měsíční dynamika výrobních cen mohla konečně postupně zvolňovat. První indicií budou indexy PMI pro zpracovatelský sektor, které vyjdou v pátek a zhodnotí, jaký byl v červenci stav dodavatelských řetězců včetně cenového vývoje vstupů do výroby. S rozvolněním by také měl polevit růst cen komodit na globálních trzích.

Pohled zpět:

Na finančních trzích včera opět převládla vlna pesimismu. Akciové trhy v USA ztrácely. S&P 500 poklesl až pod úroveň z konce června a podobně se vyvíjel i například německý DAX. Výnos amerického 10letého dluhopisu klesl zhruba o 8 %, což patrně reflektuje tendenci přesouvat kapitál z rizikových do více bezpečných pozic. Trhy opět znervózněly na pozadí nových informací ohledně pandemického vývoje a s ním spojených opatřeních. USA například upozornily, aby lidé, pokud možno, necestovali do Velké Británie kvůli tamní epidemické situaci. Podobné výstrahy vydala EU pro cestování do Španělska. Právě pro jih Evropy je takový vývoj nepříznivý, jelikož jejich ekonomiky jsou relativně více závislé na turismu. Jeho pokles by představoval zádrhel pro ekonomické oživení. Tyto globální vlivy opět dolehly na korunu (podobně jako na začátku měsíce). Česká měna během včerejška vůči euru oslabila o 0,6 % a aktuálně je EUR/CZK na 25,69.

Dnešní makroekonomické ukazatele:

Čas Země Údálost  RB/RBI Trh Předchozí
9:00 ČR PPI (červen, v % r/r 6 5,9 5,1

     

Co bude:

ÚT: ČR výrobní ceny (PPI), SRN výrobní ceny (PPI) 

ČT: EUR měnověpolitické zasedání ECB, EUR spotřebitelská důvěra, USA žádosti o podp. v nezam. 

PÁ: SRN indexy PMI, EUR indexy PMI, USA indexy PMI


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688