army.cz (MO ČR)
Armáda  |  19.07.2021 00:00:00

Armáda získala další nový letoun CASA, celkem jich má šest

Na převzetí nového letounu přímo v sídle výrobce letounů, společnosti Airbus Defence and Space S. A., se podíleli zástupci odboru vyzbrojování vzdušných sil a logistiky SVA MO s týmem specialistů z řad pozemního i létajícího personálu 24. základny dopravního letectva Praha Kbely, zástupci velitelství vzdušných sil a reprezentanti odboru dohledu nad vojenským letectvím MO. V průběhu týdenního předávacího procesu bylo nutné zkontrolovat kompletní letadlovou dokumentaci, certifikáty, manuály a příručky. Dále byla provedena detailní prohlídka všech částí letounu a funkční zkoušky všech systémů včetně komplexních motorových zkoušek a kontrola vnitřního vybavení letounu, vybavení pro obsluhu letounu i přepravu nákladu. Kontrola funkčnosti letounu byla završena rozsáhlým přebíracím letem.

Proces přebírání letounu byl dokončen podpisem přebíracího protokolu projektovým manažerem odboru vyzbrojování vzdušných sil a logistiky SVA MO, čímž bylo úspěšně dovršeno více než čtyřleté úsilí celého týmu SVA MO.

  • Kupní smlouva na pořízení dvou nových letounů CASA C-295MW byla podepsána 16. prosince 2019. Za pouhých 15, respektive 17 měsíců, byly plně operačně vybavené letouny s nejmodernějším avionickým vybavením předány Vzdušným silám AČR. Letouny doplní flotilu čtyř letounů 295M, pořízených v roce 2010. Ty v letech 2021 a 2022 projdou rozsáhlou modernizací avionických systémů.
  • Letouny CASA jsou univerzálním strojem schopným transportu až devíti tun nákladu či 66 plně vybavených vojáků. Letoun umožňuje shozy materiálu v široké škále režimů a výšek, ale i výsadky osob. Od doby pořízení se letouny CASA staly páteří dopravního letectva AČR a při plnění úkolů v rámci celého světa nalétaly tisíce hodin, přepravily stovky tun materiálu, tisíce osob ať již v přepravních misích, výsadcích, dopravě humanitární pomoci nebo při převozu orgánů k transplantaci. V rámci programu MEDEVAC lze v letounech CASA přepravovat 24 ležících pacientů a dokonce celou jednotku intenzivní péče.
  • AČR od roku 2013 trvale nasazuje letouny CASA v pozorovatelské misi MFO na Sinajském poloostrově, kde v náročných podmínkách dokazují svou univerzálnost a vysokou spolehlivost.
]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688