mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.07.2021 16:09:00

Ministr zahraničí v Londýně zahájil novou éru česko-britských vztahů po brexitu

Ministr zahraničí v Londýně zahájil novou éru česko-britských vztahů po brexitu

19.07.2021 / 16:00 | Aktualizováno: 19.07.2021 / 16:09

Šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD) přijel na první návštěvu Velké Británie po jejím odchodu z EU. Při setkání s jeho protějškem Dominicem Raabem hovořili o spolupráci v oblasti bezpečnosti nebo vzdělávání. Tématem jednání v Londýně byly také vztahy Velké Británie s Evropskou unií. Ministr Kulhánek přivezl do Londýna český pas Alfredovi Dubsovi, britskému lordu českého původu, který bude prvním držitelem českého pasu mezi členy Sněmovny lordů.

Velká Británie je i po brexitu jedním z nejdůležitějších partnerů České republiky v zahraničí. O tom přijel ujistit ministra zahraničí Raaba šéf české diplomacie Jakub Kulhánek. „I s ohledem na historické kontakty nebo po silné podpoře Britů po Vrběticích je jasné, že Česko má za kanálem La Manche silného a stabilního partnera, na kterého se můžeme vždy spolehnout. Ostatně i v NATO zůstáváme s Británií na stejné palubě a potýkáme se s obdobnými výzvami. Naším úkolem je prohlubovat spolupráci na všech úrovních,“ řekl ministr Jakub Kulhánek po jednání se svým protějškem.

Ministři se dohodli na přípravě rámcové dohody o spolupráci a pravidelných konzultacích mezi oběma ministerstvy zahraničí. Dohodu chtějí oba ministři podepsat co nejdříve. Hovořili také o připravované smlouvě o policejní spolupráci, která by umožnila snadnější výměnu informací a obecně usnadnila boj s organizovaným zločinem. Ministr Kulhánek pozval svého kolegu na návštěvu České republiky, na okraji chystaného setkání ministrů zahraničí V4 a Velké Británie. „Jsem moc rád, že se britský ministr Raab hlásí ke svým českým kořenům, a proto jsem mu daroval knihu o Plzni, kde pobýval jeho otec,“ doplnil ministr Kulhánek.

Ve Velké Británii žije přibližně 100 tisíc českých občanů, kteří se po brexitu musejí registrovat v systému pro občany EU, pokud chtějí v zemi setrvat. I proto byla v minulých měsících rozšířena konzulární služba a zastupitelský úřad v Londýně posílil své kapacity na výkon agendy sociálních věcí.

Šéf české diplomacie přivezl do Londýna český pas prvnímu česko-britskému členovi parlamentu (Sněmovny lordů) Alfredovi Dubsovi. Ten byl jedním z Wintonových dětí, který v roce 1939 přicestoval z Československa do Anglie a dodnes zde žije se svou rodinou. Vystudoval ekonomii a ve Sněmovně lordů se zaměřuje na pomoc dětským uprchlíkům, lidská práva a také na posilování dobrých vztahů mezi ČR a Velkou Británií. „Bylo mi velkou ctí přivézt dnes český pas pro lorda Dubse, jehož celoživotní práce i toho, jak dokázal svůj osud přetavit do práce pro znevýhodněné, si velmi vážím,“ uvedl Kulhánek.

Tématem jednání v Londýně byly i další oblasti spolupráce, např. v oblasti vědy a výzkumu, bezpečnosti nebo obchodních vztahů. „Naši exportéři se úspěšně adaptovali na nové podmínky stanovené dohodou o obchodu a spolupráci, která vešla v platnost na začátku tohoto roku. Věřím, že česko-britské obchodní vztahy budou dále vzkvétat,“ uvedl Jakub Kulhánek.

S Lordem Kinnoullem, předsedou výboru pro EU ve Sněmovně lordů, jednal o budoucnosti spolupráce Evropské unie a Velké Británie, např. studentské mobilitě nebo o spolupráci v evropském sousedství. Společně také uctili padlé československé a britské piloty u památníku RAF.

Ministr zahraničí v Londýně zahájil novou éru česko-britských vztahů po brexitu

Ministr zahraničí v Londýně zahájil novou éru česko-britských vztahů po brexitu

Ministr zahraničí v Londýně zahájil novou éru česko-britských vztahů po brexitu

Ministr zahraničí v Londýně zahájil novou éru česko-britských vztahů po brexitu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688