Redakce (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  19.07.2021 11:56:28

MPO: Další krok k realizaci Národního plánu obnovy, do ČR dnes přijela předsedkyně EK


Na oficiální návštěvě České republiky (ČR) je od dnešního rána předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyen. Nabitý program má obsahovat klíčový bod nejen pro Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO): Národní plán obnovy ČR (NPO). Strategii ČR na oživení tuzemského hospodářství nejen po pandemii koronaviru má od června, po květnovém schválení vládou, k vyjádření EK. Počítá s financemi v celkové výši cca 191 mld. bez DPH, z toho má být cca 180 mld. z evropských zdrojů.

 

Projekty z NPO se mají začít realizovat hned po schválení dokumentu, záleží samozřejmě mimo jiné na míře připravenosti. NPO, který je souhrnem reforem a investic, které chce ČR realizovat z evropského Nástroje pro oživení a odolnost, tvoří šest pilířů: Digitální transformace (27 854 mil. ), fyzická infrastruktura a zelená tranzice (85 182 mil. ), vzdělávání a trh práce (41 006 mil. ), instituce a regulace a podpora podnikání v reakci na COVID-19 (10 895 mil. ), výzkum, vývoj a inovace (13 200 mil. ) a zdraví a odolnost obyvatel (12 441 mil. ).

 

„Národní plán obnovy se týká každého z nás, obsahuje řadu naprosto klíčových projektů. Počítá například s programy pro digitální transformaci výrobních a nevýrobních společností a zvyšování odolnosti včetně kybernetické bezpečnosti či modernizací železničních tratí a železničních stanic a snížení spotřeby energie a zvýšení pohodlí cestujících,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Nechybí ani výstavba nových fotovoltaických zdrojů, renovace a revitalizace budov za účelem úspory energie, budování lesů odolných klimatické změně či investice do rozvoje vybraných klíčových akademických pracovišť.“ Karel Havlíček také připomíná, že požadavek evropské legislativy byl, aby minimálně 37 % zdrojů šlo na zelené projekty, ČR je v tom dál, plán počítá s 41,6 %. Požadavek na digitální projekty byl 20 % a tuzemský NPO počítá s 22,1 %.

 

„Příprava NPO byla velkým cvičením pro všechny kolegy z rezortů, které se na NPO podílejí, pro mě osobně i velká škola. V meziresortním připomínkovém řízení přišlo z 80 různých míst víc než 1 500 podnětů a návrhů na změny plánu, které jsme vypořádali. Bylo to náročné, a ještě to náročné bude,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková a dodává: „NPO jsme začali připravovat loni v srpnu, konzultovali jsme ho se všemi, koho se týká, letos v dubnu jsme materiál dali do meziresortního připomínkového řízení a po vypořádání připomínek jsme ho poslali Evropské komisi. Po schválení začneme projekty realizovat, přičemž deadline pro realizaci a proplacení financí z EK je rok 2026.“   

 

Tuzemský NPO počítá například i s renovací a výstavbou jeslí či s vybudováním Českého onkologického institutu. K NPO existuje průběžně aktualizovaný speciální web na adrese www.planobnovycr.cz, který spravuje MPO. Z těchto stránek si lze mimo jiné stáhnout celý plán, který šel na vyjádření do Bruselu. Výtahem několikasetstránkového dokumentu pak je e-Book, který stručně shrnuje podstatu NPO včetně jednotlivých pilířů. Všechny informace se samozřejmě zaktualizují poté, co dojde ke schválení plánu Evropskou komisí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688