Export (export.cz)
Ze světa  |  19.07.2021 11:09:01

Jak založit firmu v Severní Makedonii

Založit společnost v Severní Makedonii překvapivě není náročné a nezabere více času než stejný proces v České republice. Jelikož se v zemi v poslední době pro české firmy objevila řada příležitostí, přináší zastupitelský úřad některá základní fakta.

Severní Makedonie se profiluje také jako země otevřená modernímu byznysu a zahraničním investorům. Na snímku hlavní město Skopje. Foto: Shutterstock

Klíčovou legislativou, která definuje typy společností, postupy a předpisy pro jejich založení a provoz je Zákon o obchodních společnostech. Dle poslední novely tohoto zákona je centrální registr autorizovaným orgánem pro provádění všech registrací společností a institucí pro vedení obchodního rejstříku. Jelikož všem zahraničním investorům jsou poskytována stejná práva a privilegia jako domácím společnostem, jsou i zahraniční subjekty oprávněny zakládat a provozovat všechny typy soukromých společností nebo akciových společností.

Podle zákona mohou tuzemské i zahraniční fyzické nebo právnické osoby zřídit následující typy podnikatelských subjektů: veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, společnost s ručením omezeným (LLC), akciová společnost, živnost.

ONE-STOP-SHOP

Centrální registr implementoval takzvaný systém One-Stop-Shop, jehož prostřednictvím lze dle makedonských autorit založení společnosti dokončit do čtyř hodin, v praxi to však trvá 2–3 pracovní dny. Přes systém One-Stop-Shop se provádí všechny registrační postupy u různých státních orgánů a to včetně poskytnutí daňového identifikačního čísla.

Nejběžnější obchodní společností je stejně jako v České republice i v Severní Makedonii společnost s ručením omezeným a to díky jednoduché registraci, daňovým výhodám a rychlému zahájení činnosti. Jeden nebo více ručitelů (ne více než 50), může otevřít společnost s ručením omezeným s minimálním základním kapitálem 5 000 eur.

Systém pro elektronickou registraci nabízí jednoduchý, rychlý a bezpečný způsob evidence všech typů registrací v obchodním rejstříku a rejstříku jiných právnických osob. Pokud navíc podáte žádost o založení právnické osoby, systém nabízí možnost registrace osob do povinného sociálního zabezpečení (důchodové a zdravotní pojištění).

Po registraci do centrálního registru nejsou společnosti kladeny žádné překážky pro zahájení provozu, ale je třeba podotknout, že společnosti, které se zajímají o některá specifická odvětví (např. farmaceutický průmysl, bankovnictví, pojišťovnictví, vysokoškolské vzdělávání atd.), musí získat zvláštní povolení od příslušných institucí (např. ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo školství atd.), než začnou fungovat.

KONTAKT NA REGISTR

Kontakt na centrální registr (funguje částečně také v anglickém jazyce):

Adresa: Kuzman Josifovski Pitu, Skopje 1300, Severní Makedonie

Telefon: + 3892 3288-298

Web: https://www.crm.com.mk/en

Mail: e-registracija@crm.org.mk

David Černohorský, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Skopji

Mia Pavlovská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR ve Skopji


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688