Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2021 09:16:00

Rozbřesk: Trhy tento týden čekají evropské PMI a zasedání ECB

Hlavní ekonomickou zprávou minulého týdne byla v tuzemsku nepochybně inflace, která dopadla lehce nad očekáváním trhu i samotné ČNB. Nové inflační trendy však čísla o inflaci sama o sobě neodhalila. Potvrdilo se, že za inflací i nadále stojí především vyšší ceny dopravy ovlivněné zejména pohonnými hmotami, dražší alkohol a tabák a v neposlední řadě i rostoucí náklady na bydlení. V oblasti HORECA, která měla asi největší potenciál překvapit, zatím k žádnému dramatickému zdražení nedošlo.

Trhy nezaskočila ani inflace v eurozóně, která se z květnových dvou procent snížila v souladu s předběžným odhadem na 1,9 %. Stejný pokles přitom vykázala i jádrová inflace končící na 0,9 %. Z pohledu ECB a jejího nově symetrického cíle tedy čísla nepřinesla nic, co by mohlo vyvolat nějakou změnu stávající extrémně uvolněné měnové politiky v eurozóně.

Více o postoji ECB k současnému vývoji se však trhy dozví už ve čtvrtek po měnovém zasedání. Bude to pro ECB příležitost ohodnotit současný vývoj a výhled, rozvést svoji avizovanou novou strategii, včetně záměrů v oblasti kvantitativního uvolňování a zelené politiky, o níž byla nedávno rovněž řeč.

Tento týden nás v ČR čekají už jen v méně sledovaná data o výrobní inflaci, která nabrala v letošním roce na síle s tím, jak výrobci reagují nejenom na silnější poptávku, ale především na rostoucí ceny dovážených vstupů.

Zmínka o vstupech, respektive nákladech, se nejspíš objeví i pátečních předběžných PMI eurozóně, které budou patřit mezi hlavní události tohoto týdne na evropském trhu. V případě indexů nákupních manažerů za průmysl bude nepochybně řeč o drahých surovinách, chybějících komponentách a problematické logistice. Zatímco průmyslové PMI v eurozóně proto nejspíše mírně poklesnou (byť stále zůstanou nad už tak vysokou hranicí 60 bodů), zlepšení by mohlo nastat u služeb, kterým nahrává ústup pandemie a nástup odložené sezóny.

Na druhé straně Atlantiku tento týden pokračuje výsledková sezóna a ve čtvrtek přijdou na řadu další průběžná data z amerického trhu práce. Pozornost trhů si jako už tradičně udrží kovidové statistiky, jejichž vyznění se dá na rozdíl od konkrétních ekonomických dat v přiloženém kalendáři jen stěží odhadovat.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna si v pátek připsala další drobné zisky a posunula se dál pod úroveň 25,55 EUR/CZK. Ve prospěch koruny i nadále hraje úrokový diferenciál a jeho další rozšíření, k němuž nejspíše dojde už na srpnovém zasedání bankovní rady. V tomto směru již minulý týden hovořil viceguvernér Mora a v podobném duchu se nesla i slova guvernéra pro Právo, kde guvernér mimochodem uvedl, že nevidí „příliš důvod nepokračovat postupným relativně pomalým narovnáváním sazeb“. Srpnové zvýšení sazeb navíc s největší pravděpodobností podpoří i nová prognóza ČNB, kterou bude mít právě bankovní rada k dispozici.

Dalších nových dat z ČR bude do dalšího jednání ČNB už jen pomálu, a tak i koruna bude sledovat především dění na hlavních trzích, kde ta nejvýznamnější přijdou na řadu až v pátek. Půjde o nové (a nejspíše slabší) PMI za průmysl v zemích eurozóny, které ukážou, jak problémy s nedostatkem importovaných vstupů doléhají na toto odvětví především v Německu.

Zahraniční forex
Eurodolar nehledě na příchozí data zůstává zaparkovaný nad hranicí 1,18. Ani celkem dobré maloobchodní tržby, ani smíšená spotřebitelská nálada v USA měnovým párem v pátek odpoledne nijak zásadně nepohnuly.

První polovina tohoto týdne bude pro eurodolarový trh zcela nezajímavá, neboť před čtvrtečním zasedáním ECB nebudou na pořadu dne žádné zásadnější události.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.11.2023Ranní okénko - Tento týden vycházejí zápisky ze zasedání Fedu a PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
24.10.2022Ranní okénko - ECB, HDP a PMI…trh čeká nabitý týden Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688