Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  19.07.2021 09:17:26

Ranní okénko - ECB bude komunikovat svou novou strategii


V nastávajícím týdnu doplní červnovou inflační statistiku výrobní ceny, které budou zveřejněny v tuzemsku a Německu. Dále dorazí indikátory PMI pro průmysl i sektor služeb. A finančnímu trhu jistě neujde zasedání ECB.

Ceny průmyslových výrobců (PPI) za červen zveřejní ČSÚ i německý Destatis zítra ráno. V obou případech se pravděpodobně dostaví další meziměsíční zdražení. U cen českých průmyslových výrobců odhadujeme růst oproti květnu o 0,7 %. To by znamenalo, že v meziročním srovnání se index PPI patrně vyšplhá z květnových 5,1 % na 6,0 %.  Meziroční dynamika je nadále ovlivňována nízkou srovnávací základnou cen komodit. I když tento statistický efekt bude v nadcházejících měsících postupně slábnout, výrobní ceny si přesto udrží svižné tempo, a to především kvůli cenovým tlakům na nabídkové straně, jež jsou výsledkem souhry několika faktorů, jako například nedostatku výrobního materiálu či vyšších cen v dopravě. Podle červnového PMI průzkumu v průmyslu opět došlo k zintenzivnění růstu cen a stejné zprávy přicházejí i ze zahraničí. Například v Německu analytici očekávají, že výrobní ceny v červnu vzrostly meziměsíčně o 1,2 % po předchozích 1,5 % (z 7,2 % r/r na 8,6 % r/r). Tento vývoj přes importy dále přiživuje domácí cenové tlaky. Vysoké výrobní ceny se ještě plně nepropsaly do spotřebitelských cen z důvodu běžného několikaměsíčního zpoždění tohoto efektu. To je jedním z důvodů, proč spotřebitelskou inflaci ke konci roku opět očekáváme mírně nad 3% hranicí.

Po prázdném středečním kalendáři je ve čtvrtek na řadě měnověpolitické zasedání ECB. Nastavení úrokových sazeb si trh rychle odškrtne – žádné změny – a pozornost přesune na otázky směrované na Christine Lagarde. Škála možných dotazů je tentokrát široká. ECB od posledního zasedání zveřejnila výsledky své podrobné analýzy měnověpolitické strategie a bude mít první příležitost změny komunikovat. Jednou z hlavních úprav je cílování symetrického inflačního cíle na 2 %, což představuje přechod na konkrétnější cíl (doposud banka mířila na inflaci „blízko, ale pod 2 %“). Trh bude dále zajímat komentář ohledně pokračování nákupu aktiv v rámci PEPP. Zasedání vyzní spíše v holubičím tónu.

V pátek jsou na řadě indexy PMI. Ty dorazí z USA, eurozóny i Německa. Souhrnný indikátor PMI mohl v červenci opět mírně vzrůst díky zlepšení sentimentu ve službách reflektující otevírání ekonomik. Nicméně obavy z šíření delta varianty koronaviru mohou důvěru ve službách, především u vpředhledícího subindexu, zhoršovat. U PMI v průmyslu naopak očekáváme zhoršení, jelikož zmíněné komplikace na nabídkové straně nevedou pouze k silným cenovým tlakům, ale limitují také objem výroby především v automobilovém sektoru. Kvůli své metodice bude ale PMI zádrhel ve výrobě podceňovat.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.04.2024Ranní okénko - ECB je připravena zahájit snižování sazeb v červnu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
13.06.2023Ranní okénko - Nová data o inflaci v USA, jaká bude reakce Fedu? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688