Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2021 06:14:00

Rozdíly v Evropě: strukturální, ne cyklické, domnívá se Artus

Hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus se v jedné ze svých posledních analýz zamýšlí nad fungováním eurozóny a hospodářskými rozdíly mezi jejími členskými zeměmi. Podle ekonoma se o těchto rozdílech obvykle uvažuje ve vztahu k cyklu. On sám ale míní, že jde o strukturální téma, tudíž by mělo existovat i jiné řešení.

Podle Artuse se obvykle předpokládá, že rozdíly v ekonomické aktivitě jednotlivých evropských zemí pramení z různých šoků a následně načasování ekonomického cyklu. Řešením by pak byly přechodné transfery, které by vyrovnávaly rozdíly v cyklech a v delším období by se vyrovnávaly navzájem. Jinak řečeno, neustále by se měnil směr toku transferů z různých částí eurozóny do jiných podle toho, kde by právě nastal boom a kde naopak hospodářský útlum.

Ekonom ovšem míní, že realita takovému pohledu neodpovídá. Namísto rozdílného načasování cyklů totiž pozorujeme dlouhodobé strukturální rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Solidarita a snaha o vyrovnání těchto rozdílů by tedy nevedly ke krátkodobým transferům, které by se v delším období vzájemně vyrovnávaly. Znamenaly by transfery dlouhodobé a jen málo se měnící, které je podle Artuse těžší prosadit a zavést oproti těm, které byly popsány výše.

Analýza obsahuje i následující tabulku, která popisuje korelace ve vývoji ekonomické aktivity mezi velkými evropskými ekonomikami. Čísla jsou relativně vysoká, což ukazuje, že cyklus tu probíhá podobným způsobem. Eurozóna tak podle Artuse ve skutečnosti nečelí významnému problému ve formě asymetrických šoků, které by například působily značné problémy na straně společné monetární politiky (která by nebyla schopná reagovat na výrazně jiný průběh cyklu v rozdílných částech měnové unie).
1

Jak bylo uvedeno, ekonom považuje za jádro problému strukturální rozdíly. Mezi ně řadí zejména rozdílně fungující trh práce, rozdílnou váhu průmyslu a produktové specializace, rozdílnou míru inovací a snahy o modernizaci korporátního sektoru. Výsledkem jsou rozdíly v životním standardu, které popisuje následující graf (produkt na hlavu relativně k jeho výši v Německu):
2

Pokud by tedy popsané rozdíly měly řešit transfery, neměly by podle Artuse formu „pojištění“ proti ekonomickému útlumu, ale formu stálých transferů. Tedy ne takových, které by se v delším období vzájemně vyrovnávaly, ale které by soustavně mířily z bohatších zemí eurozóny do její chudší části.

Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688