Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  17.07.2021 15:31:14

Model X od Tesly díky režimu Sentry natočil tornádo. Model Y k dostání již také u nás.

Elektromobily Tesla disponují funkcí „Sentry Mode“, tedy vlastně bezpečnostním systémem umožňujícím sledovat podezřelé aktivity v okolí zaparkovaného vozu. Při detekci podezřelého pohybu vůz začne v závislosti na závažnost hrozby reagovat. Ať už například spuštěním alarmu a informováním majitele na mobilní telefon, tak třeba jen nahráváním dění v okolí vozu. Vcelku často se takto majitelé elektromobilů Tesla například dozví, jaký jiný „šikovný“ řidič jim jejich zaparkovaný vůz odřel.

Ve čtvrtek se ve střední části kanadské provincie Ontario prohnalo tornádo, které bylo meteorology předběžně vyhodnoceno na stupni EF-2, resp. s maximální rychlostí větru 210 km/h. Přírodní úkaz si vyžádal 9 zraněných a nejspíše jen relativně nevýrazné materiální škody. Na neoficiálním fóru majitelů a nadšenců elektromobilů Tesla na sociální síti Reddit pak zveřejnil majitel Modelu X dvě videa s tornádem zaznamenané díky zapnutému zmiňovanému Sentry Modu.

 

Z videa je patrné, že tornádo s Modelem X nijak nepohnulo. Jistě díky umístěným bateriím v podlaze a tedy nízkému těžišti, resp. v návaznosti na celkovou výraznou hmotnost vozu cca 2,5 tuny. Jak je patrné z druhého videa níže, napomoci mohl však také zákryt, jelikož z pravé strany stál jiný vůz.

 

Bez úhony však Model X nezůstal. Majitel následně zveřejnil také řadu fotografií se škrábanci či i promáčklinami od létajících předmětů. Přišel také o kryt zrcátka.

 

Model Y již i v ČR

Na webu společnosti Tesla pro Českou republiku lze již také učinit objednávku SUV Modelu Y. A to u verze Long Range s poměrně krátkou dobou dodání prezentovanou na září. Vůz s udávaným dojezdem až 505 km, maximálkou 217 km/h či zrychlením z 0 na 100 km/h za 5 vteřin, startuje na ceně 1,725 mil. .

Komu nestačí základní bílá barva vozu, standardní litá kola či požaduje interiér v kombinaci s bílou barvou, musí počítat s cenou klidně i nad 1,9 mil. . Navíc v případě zájmu o vylepšeného autopilota, umožňujícího kromě automatické změny jízdního pruhu, parkování, či přivolání vozu, musí zaplatit dalších 100 tis. . Již mnohokrát termínově odložená, a stále vlastně v nedohlednu, funkce autonomního řízení je nabízena za 200 tis. . Tedy u nás obdobně jako u jiných vozů Tesla.

Zájemce o Model Y ve verzi Performance, skýtající především ještě výraznější zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,7 vteřiny, musí v porovnání v základu počítat ještě s cenou o 150 tis. vyšší. A každopádně neočekávat vůz v následujících týdnech. Předpokládaný termín dodání je totiž udáván na „počátek roku 2022“.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688