Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  17.07.2021 14:42:04

Akciový trh jako triumf naděje nad zkušeností

Oscar Wilde kdysi napsal, že manželství je triumfem fantazie nad inteligencí, případné druhé manželství pak vítězstvím naděje nad zkušeností. Akcioví investoři by si tato slova mohli klidně vepsat do svých tržních památníčků. Stačí slovo "manželství" nahradit výrazem "investování v době tržní mánie", aby vám bylo jasné, co se tím myslí.

Americký akciový trh je v současnosti hnán výše nadějí či vírou v lepší zítřky. Na to by samo o sobě nebylo nic špatného, otázkou je ale míra zlepšení zítřka oproti dnešku, kterou investoři započítávají do cen, jež jsou ochotni platit za podíly ve veřejně obchodovaných společnostech.

Warren Buffett je mnohými z mladých tržních dravců napomínán za svou zkostnatělost, pomalost i řadu ne zrovna nejvydařenějších obchodů v posledních nadmíru živých burzovních letech. Ve svém věku má ale možná na trochu té neohebnosti právo.

Vraťme se trochu do historie. V roce 1999 Buffett již také nebyl žádný mladík, když vybrané skupině mimořádně bohatých lidí v Sun Valley sdělil zhruba následující: "Lidé investující dnes do akcií čekají až příliš. Ti, kteří jsou na trhu ani ne pět let, čekají roční výnosy na úrovni 22,6 %. I ti s 20letou a delší zkušeností vyhlížejí roční zisky 12,9 %. To je hodně mimo mísu."

O pár let později, když mu vývoj na trzích dal za pravdu, k tomu přidal: "Podívejte se na graf tržní hodnoty na burze obchodovaných firem a na hrubý národní produkt USA. Poměr těchto veličin má obrovské limity v tom, aby nám něco vůbec vyjevil, i tak jej ale považuji za nejlepší izolovaný ukazatel ocenění akcií. Před bezmála dvěma lety poměr vystřelil na bezprecedentní hladinu, což měl být silný varovný signál. Aby investoři bohatli rychleji, než roste americká ekonomika, musí poměr stále růst. Pokud spadne na úroveň 70-80 %, nákup akcií by měl investory následně příjemně odměnit. Při růstu k 200 % (jako na konci tisíciletí) si nakupující hrají s ohněm."

Klidně si s Buffettem vytřete… talíř ve své makléřské (v lepším případě) kantýně, vězte nicméně, že v poslední době očekávání investorů ohledně zhodnocení amerických akcií vystoupala na třeskutě vysoké úrovně. Podle průzkumu společnosti Natixis američtí investoři ročně po zohlednění inflace čekají na svých účtech +17.5 %, což je zhruba v souladu s těmi nejodvážnějšími hrubými výhledy z doby internetové bubliny. Na trh i proto přitékají peníze jako nikdy dříve. Buffettem uznávaný indikátor ocenění přitom ve stejné době roste do nebes.

Buffettův indikátor ocenění amerických akcií

Je na úrovni, při které si již investoři s ohněm hrají opravdu blízko svých očí, řeklo by se. Je o polovinu výše než na maximech z roku 2000Pokud má přitom legendární Věštec z Omahy co dělat v tržním diskurzu, pak "cena, již zaplatíte, (nadále) určuje míru vašeho zhodnocení". Investoři do amerických akcií v takovém případě čelí podstatně bledší budoucnosti než před dvěma dekádami. Doba je určitě jiná, prostředí se změnilo, ale jako varování před bezmyšlenkovitými a jednolitými sázkami na americké akcie grafy doprovázející tento text posloužit nepochybně mohou.

Buffettův indikátor ocenění amerických akcií a očekávaná výnosnost akciíDalší články najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688