mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.07.2021 15:16:00

Aktuální podmínky pro cestování Belgie/ČR - Od 1. srpna 2020 nejdříve 48 hodin před příjezdem vyplnit samostatný formulář PLF

Aktuální podmínky pro cestování Belgie/ČR

16.07.2021 / 15:15 | Aktualizováno: 16.07.2021 / 15:16

Zahraniční cesty z a do Belgie jsou od 19. dubna znovu povolené. Passenger Locator Form (PLF) je i nadále povinný pro všechny cestující. ČR je od 21. 6. v zelené kategorii, Belgie je od 5. 7. v zelené kategorii.

1. VYCESTOVÁNÍ Z ČR a NÁVRAT DO ČR

Informace k podmínkám návratu do ČR jsou pravidelně aktualizovány na stránkách MV : Pravidla vstupu do České republiky

S ohledem na vývoj pandemie ve světě a obavy ze šíření nových mutací koronaviru jsou pravidla pro návrat do České republiky upravena formou průběžně aktualizovaných Ochranných opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR, jejichž výklad přináší MZV ČR pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Rozcestník.

Belgie je na českém semaforu ZELENÁ od 5. července 2021. Změna pravidel návratu do ČR od 9.7.2021

Příjezdový formulář pro ČR

Odběrové centrum na Letišti Václava Havla v Praze

Seznam odběrových míst v ČR

Odběrové centrum na letišti Brusel Zaventem

Seznam dalších odběrových míst v Belgii

Od 16. června 2021 vystavuje Belgie osobám, které byly očkovány v Belgii Digitální COVID certifikát EU, který bude možno za účelem cestování do zahraničí využívat od 1. července 2021.


2. TRANZIT

Pro tranzit Belgií se i nadále doporučuje volba pokud možno nejpřímější trasy a potvrzení o tom, že zemí projíždíte pouze za účelem tranzitu.

Výjimka z povinnosti vyplnění PLF: osoby, které cestují jinak než letecky či lodí a jejichž pobyt v Belgii nepřesáhne 48 hodin nebo kteří pobývali méně než 48 hodin mimo Belgii. Při cestě letadlem nebo lodí musí cestující v případě cesty do 48h zaškrtnout adekvátní políčko v PLF formuláři - SMS neobdrží.

Informace k tranzitu přes letiště Brusel Zaventem

Detailní informace k tranzitu přes Německo či další země naleznete v Rozcestníku MZV.


3. VSTUP NA ÚZEMÍ BELGIE

Zahraniční cesty z a do Belgie jsou od 19. dubna znovu povolené. (Základem pro vyhodnocování je evropská cestovatelská mapa).

Na evropské cestovatelské mapě je k 21. 6. 2021 celá ČR označená jako zelená. Při návratu (příjezdu) ze zelených a oranžových regionů do Begie odpadá povinnost testu a karantény (www.info-coronavirus.be). Povinnost vyplnit formulář PLF trvá, PLF by měl vyhodnotit informace tak, že osoba, která pobývala 14 dní před příjezdem do Belgie pouze v zelené/oranžové zóně neobdrží sms zprávu ohledně testu a karantény.

Návraty ze zahraničních cest od 1. července 2021:

- osoby, které se vracejí z červené zóny, ale jsou držiteli Evropského numerického COVID Certifikátu, tzn. jsou zcela očkované (=min. 2 týdny po druhé dávce) nebo jsou držiteli potvrzení o prodělaném COVIDu, již nebudou muset na test. Ostatním osobám starším 12ti let zůstává povinnost absolvovat PCR test nejpozději druhý den po návratu;

- Pro návraty ze zón s velmi vysokým rizikem i nadále platí karanténa 10 dní s testem první a sedmý den po návratu;

- Pro návraty z oblastí označených oranžovou či zelenou barvou není třeba test ani karanténa

Vyplnění PLF formuláře (Passenger Locator Form) je stálé povinné, od 1. července se ovšem přestane rozlišovat mezi soukromými a služebními cestami a nebude již třeba pro služební cesty vyplňovat navíc BTA formulář. Pro všechny cesty bude jednotně platit jen vyplnění PLF.

Pro nerezidenty, kteří přijíždí do Belgie budou platit podobná pravidla, jako pro Belgičany a rezidenty. Karanténa ani test nebudou vyžadované při příjezdu ze zelené či oranžové zóny.

Kompletní info ke stávajícím opatřením: https://www.info-coronavirus.be/en/faq/

EU mapa 5. 7. 2021

EU mapa 5. 7. 2021

Informace týkající se COVID-19 pro zahraniční diplomatické mise a mezinárodní organizace se sídlem v Belgii

Pokud máte doplňující dotazy týkající se formuláře, testování a povinnosti karantény v Belgii, kontaktujte belgické Ministerstvo zdravotnictví na čísle 0800 14 689 (ze zahraničí +32 78 15 17 71) Linky jsou otevřené: mezi 9:00 a 17:00 (pondělí - neděle) nebo e-mailem na adresu info.coronavirus@health.fgov.be

Pro Vaše doplňující dotazy k cestování lze v pracovní dny od 9:00-17:00 kontaktovat informační linku belgického MZV: +32 (0)2 501 4000 (v NL/AJ a FJ).


KAŽDÝ CESTUJÍCÍ musí před příjezdem do Belgie vyplnit formulář PLF

Od 1. srpna 2020 musí každý cestující od věku 16 let, který přijíždí do Belgie, bez ohledu na to, jaký je jeho status, země původu, účel cesty nebo použité dopravní prostředky, nejdříve 48 hodin před příjezdem vyplnit samostatný formulář PLF (Public Health Passenger Locator Form). Preferováno je vyplnění v online podobě: https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form. Pouze děti do 16 let, které cestují s dospělou osobou, mohou být uvedeny na formuláři spolu s dospělým. Ve formuláři uvede cestující podle skutečnosti mimo jiné informace o tom, ve kterém regionu/regionech pobýval 14 dní před příjezdem do Belgie a zároveň informaci o leteckém spoji či jiném způsobu dopravy. Po odeslání elektronického formuláře obdrží cestující e-mailem potvrzení s QR kódem. Cestující je povinen jej předložit dopravci při odjezdu a hraniční kontrole při příjezdu. Od 1.10. je součástí elektronického formuláře také autoevaluační část, kterou je nutno vyplnit. Na základě tohoto dotazníku je (nebo není) zaslána SMS s opatřeními, která je třeba dodržet.

Pokud cestující nemůže použít elektronický formulář, je povinen vyplnit a podepsat papírovou verzi formuláře. Formulář si můžete stáhnout zde: https://dofi.ibz.be/sites/dvzoe/FR/Documents/BELGIUM_PassengerLocatorForm.PDF. Podepsaný originál musí být vždy možné předložit kontrolním orgánům. Cestující přicházející ze země v schengenském prostoru musí při nástupu předložit svůj formulář a předat jej dopravci. Cestující, kteří nepoužívají přepravce, jsou povinni jej odeslat do 12 hodin od příjezdu do Belgie. To lze provést e-mailem na adresu PLFBelgium@health.fgov.be nebo zkopírováním údajů z papírové verze do elektronické verze formuláře.

Pokud se informace uvedené ve formuláři změní do 14 dnů od vstupu na území, je nutné to nahlásit, nejlépe vyplněním nového e-PLF na https://travel.info-coronavirus.be/. Pokud používáte papírovou verzi, musíte zaslat upravenou verzi na adresu PLFBelgium@health.fgov.be.

Výjimka z povinnosti vyplnění PLF: osoby, které cestují jinak než letecky či lodí a jejichž pobyt v Belgii nepřesáhne 48 hodin nebo kteří pobývali méně než 48 hodin mimo Belgii. Při cestě letadlem nebo lodí musí cestující v případě cesty do 48h zaškrtnout adekvátní políčko v PLF formuláři - SMS neobdrží a karanténa není v tomto případě povinná.

Je nutné vyplnit celý formulář čitelně a pravdivě. V případě nevyplnění formuláře může být odmítnut vstup na území a zahájeno trestní řízení.


5. OPATŘENÍ NA ÚZEMÍ BELGIE

Kompletní přehled stávajících opatření: https://www.info-coronavirus.be/en/faq/.

Pokutu ve výši 250 EURO udělí belgická policie všem kontrolovaným osobám, které opatření poruší, mnohonásobně vyšší postih je možné udělit osobám, které opatření poruší opakovaně.

opatření

Trasování:

K 30. září je spuštěna trasovací mobilní aplikace CoronaAlert: https://coronalert.be/en/

Testování:

V případě příznaků by se měl pacient okamžitě izolovat po dobu 7 dnů a kontaktovat svého lékaře, aby mohl co nejrychleji absolvovat test. V případě negativního výsledku může pacient opustit karanténu, jakmile to jeho zdravotní situace dovolí. V případě pozitivního testu je karanténa prodloužena. Karanténa a testy jsou v kompetenci belgických místních úřadů (obcí a regionů), proto je třeba ověřit vždy aktuální pravidla v místě bydliště v Belgii. Specifika platných pravidel pro každý region/jazykové společenství lze nalézt na následujících odkazech:

Valonsko
Vlámsko
Brusel hlavní město
germanofonní společenství

Od 1. dubna 2021 bude platné zákonodárství podporující pokutování a jiných sankcí osob, které se nenechají testovat.


6. DOPRAVA

Stále dochází k častým změnám v dopravě, řada přímých spojů na lince Brusel-Praha (v obou směrech) je rušena.

VLAK: K cestám mezi Belgií a ČR je možné využít mezinárodní jízdenku Českých drah (nejrychlejší spoj +- 11hod).

AUTOBUS: Obvyklá autobusová linka RegioJet a Flixbus z Prahy do Bruselu a od 19. 6. opačným směrem.

LETECKY: Provoz na bruselském letišti Zaventem je v omezené kapacitě obnoven. Za současných okolností je vstup na terminál povolen pouze cestujícím, zaměstnancům letiště a osobám, které potřebují vyřídit změnu letenky na přepážce. Doprovázet cestujícího do odletové haly nebo vyzvednout cestujícího v příletové hale není prozatím možné (nejedná-li se o osobu vyžadující speciální asistenci).

Informace k létání z Belgie: https://www.brusselsairport.be/en/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/your-travel-options

Brussels Airlines
Czech Airlines

Společnost Ryanair operuje lety mezi Charleroi a Prahou.

*Nabídka spojů se může lišit od výše uvedeného, konzultujte laskavě přímo stránky dopravce.


7. DOPORUČENÍ

Důrazně upozorňujeme na to, že v Belgii mohou být v různých částech odlišná restriktivní opatření, která se mohou rychle měnit (například lokální omezení pohybu nebo povinnost nošení roušky v určité zóně). Ve vlastním zájmu proto důrazně doporučujeme zkontrolovat omezení regionů a měst, kam budete cestovat, jelikož nařizování lokálních opatření mají ve své pravomoci. Nedodržení karantény nebo jiných opatření může být pokutováno až do částky 4.000 EUR či odnětím svobody na dobu až šesti měsíců.

Pojištění:

V případě onemocnění je třeba telefonicky kontaktovat obvodního lékaře. V případě reálného podezření z nákazy COVID-19 budete testováni. V případě pozitivního testu budou zmapovány a vyhledávány Vaše blízké kontakty za účelem zamezení dalšího šíření infekční nemoci.

Před jakoukoliv cestou doporučujeme kontaktovat zdravotní pojišťovnu a ověřit si, zda všeobecné či sjednané cestovní pojištění pokrývá případné náklady spojené s nečekanou karanténou nebo léčbou COVID-19 a repatriací. Pokud nikoliv, pak doporučujeme sjednání dostačujícího připojištění.

https://europa.eu/youreurope/citizens/health/unplanned-healthcare/index_cs.htm

https://www.kancelarzp.cz/cs/2-uncategorised/596-hrazen%C3%AD-l%C3%A9%C4%8Dby-v-zahrani%C4%8D%C3%AD-v-souvislosti-s-koronavirem


8. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

informace pro DIPLOMATICKÉ MISE viz podrobně na webu MZV Belgie: https://diplomatie.belgium.be/en/services/protocol/covid-19
Public Health Passenger Locator Form: https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form
Informace MZV BE: https://diplomatie.belgium.be/en
Informace k opatřením, karanténě a cestování: https://www.info-coronavirus.be/en/

WANDA - Institut pro studium tropických nemocí

SCIENSANO - institut zdraví
EPISTAT - Detailní statistiky

Velvyslanectví Belgie v Praze

https://reopen.europa.eu/cs/map/BEL


Průběžně sledujte aktualizované informace o cestování MZV:

Rozcestník informací k cestování

Zasílání novinek emailem

Registrace v systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí)

Situace se neustále mění, proto doporučujeme sledovat webové stránky Ministerstva vnitra ČR, které jsou průběžně aktualizovány.


 

přílohy

čestné prohlášení AJ - 123 KB PDF (Acrobat dokument) 28.1.2021
https://www.mzv.cz/file/4195300/_20210126_BU_Verklaring_op_eer_Finaal_EN_Goedgekeurd_Blanco.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688