Patria (Patria Finance)
Cestování  |  15.07.2021 17:46:00

Je to sice horší, ale za to delší (valuační) cesta

Co vlastně čekáme od nějakého valuačního měřítka/násobku (na úrovni celého trhu)? V konečném důsledku možná nějakou predikci budoucnosti – indikaci toho, že ceny jsou „příliš“ vysoko, či nízko, a tudíž by mohly mít tendenci k poklesu, či růstu. Nevím o ničem, co by fungovalo spolehlivě, nějakou vypovídací schopnost v tomto ohledu může v delším období mít prosté PE. Dnes bych se po delší době ale rád zaměřil na měřítka, u kterých podle mne může platit spíše opak.

1. Buffettův indikátor: Pan Buffett prý rád používá poměr kapitalizace trhu k celému produktu. Následující graf ukazuje vývoj poměru na o inflaci upraven hodnotách. Vidíme tu celkem jasně technologickou bublinu, pak našponovanost před rokem 2007. A již řadu let opět velmi vysoké hodnoty, které by v duchu historie naznačovaly, že se (opět) pohybujeme na těžko udržitelných naceněních trhu:
1
Zdroj: Twitter

Problém, který v grafu vidím, je v tom, že je značnou obklikou: Hodnota akcií je totiž dána tím, co by podle očekávání měly svým vlastníkům přinášet (volný tok hotovosti/dividendy) a požadovanou návratností (bezrizikové výnosy a rizikové prémie). Nejlepší by tak z tohoto pohledu bylo poměřovat kapitalizaci trhu k toku hotovosti generovanému obchodovanými firmami (dobrý je v tomto smyslu i dividendový výnos). S tím, že konkrétní výše poměru je hodnocena v kontextu sazeb, rizikových prémií a očekávaného růstu.

Produkt (HDP) je tak z tohoto pohledu aproximací schopnosti firem generovat něco svým vlastníkům. Ovšem aproximací hodně vzdálenou. V čase se totiž mění poměr zisků na produktu (trendově rostl) a také poměr zisků obchodovaných firem na celkovém objemu ziskovosti firemního sektoru. A zisky také nejsou tokem hotovosti – před časem jsem tu poukazoval na jednu studii, podle které valuace měřené právě na základě cash flow nejsou tak našponované, jako třeba PE (o výše uvedeném poměru nemluvě).

2. „Pravidlo 20“: Po čase se zde také podíváme na aktuální hodnoty PE s přičtenou aktuální inflací. Peter Lynch tento součet prý používal s tím, že pokud překročí hodnotu 20, ceny jsou příliš vysoko, a naopak:
2
Zdroj: Twitter

Podobně jako první graf i tento naznačuje masivní našponovanost/předraženost trhu. Jenže součet inflace a PE není podle mne tak dobrým nápadem, jak se může na první pohled zdát. Ono totiž obecně může dávat smysl, že vysoká inflace může páchat škody v ekonomice, včetně firem a akcií. A tudíž by se s ní měly pojit nižší valuace (a v součtu by „měly“ dávat třeba i onu dvacítku). Jenže ekonomice škodí třeba i deflace. Pokud bychom šli do extrémního příkladu s třeba 10 % ročním poklesem cen, pak by pravidlo implikovalo, že „férové“ PE tu je kolem 30.

Zrovna tak by pravidlo vysílalo zavádějící signály, pokud by aktuální inflace byla vysoká, ale přechodná. Čímž se samozřejmě dostáváme k současné ekonomické a tržní situaci, které se tu detailně věnuji průběžně. Dnes bych už jen rád poukázal na to, jaké slabé stránky mohou mít uvedené ukazatele. A následně tedy na to, že podobné grafy a jejich hodnoty nemusíme přeceňovat (ale nikomu je samozřejmě neberu). Čímž neříkám, že ceny a valuace jsou nyní nějak nízko. Slovy klasika, výše uvedené je z mého pohledu jen „sice horší, ale za to delší cesta“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688