zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  15.07.2021 00:00:00

Zlín: Lidmilova louka voní bylinkami

Lidmilovu louku vyplnily bylinky

Lidmilova louka voní bylinkami

publikováno: 15.7.2021

Zlín – Dalším nápaditým počinem Odboru městské zeleně je nově zrealizovaná bylinková zahrada na tzv. Lidmilově louce. Zahradníci odboru tady do šesti vyvýšených záhonů vysadili kombinaci bylinek a letniček, které doplnili rajčaty, převislými jahodami a okrasným zelím. Mezi bylinkami je zastoupena například bazalka, máta, fenykl, artyčok, rozmarýn, kari, řimbaba nebo meduňka, z letniček pak oči kolemjdoucích potěší slunečnice, krásenka, sporýš, astra, statice či převislý dvouzubec.

„Budeme rádi, když bude takto zútulněný prostor sloužit a vonět obyvatelům a potěší nás, pokud si utrhnou jahodu či snítku máty. Ovšem jinak věříme, že tam všechny byliny a květiny nechají, aby byly inspirací a dělaly radost všem,“ uvedla zahradní architektka Odboru městské zeleně Magistrátu města Zlína Zuzana Hegmonová.

Tato kreativní a promyšlená realizace není ojedinělá. Nápadité a praktické výsadby jsou vidět na každém kroku. Ať už se to týká velkých zlínských parků nebo menších udržovaných zelených ploch. Za zmínku určitě stojí například experimentální realizace v ulici Trávník. Tam se na ploše „štěrkového záhonu s vysokým stupněm autoregulace“, vysadily vybrané trvalky, méně vázané na údržbu a odolné vůči extrémnímu prostředí města. Nápaditým a obyvateli obdivovaným prvkem je v ulici Podlesí umístěná konstrukce květinové výzdoby v podobě stromu. Tu v průběhu roku zdobí proměnlivá výsadba na základě ročních období. Z novějších akcí se povedl zrekonstruovat, a cibulovinami a výsevem zplaněných druhů květin zatraktivnit, ostrůvek na hlavním tahu ulice K Pasekám. Rekonstrukcí prošla i louka v Prštném, v ulici K. Světlé – Jiráskova. Na rozloze 1 000 m2 je na ní nově vyseta směs obsahující složku bylinnou, travní i příměs letniček.

Bohaté a husté kvetení lilií v barevných odstínech je od loňského roku k vidění před kostelem v centru Zlína a podél třídy T. Bati. Po nebývalém ohlasu ze strany veřejnosti byly letos o liliové louky obohaceny další dvě lokality.

„Letos budou lilie těšit i obyvatele Malenovic a Jižních Svahů. Do budoucna chceme vyset na některých místech i kopretinovou luční směs a vytvořit tak prostředí pro včely a motýly,“ představil další plány náměstek pro oblast městské zeleně, Bedřich Landsfeld.

Odbor městské zeleně Magistrátu města Zlína nadále pokračuje ve výsevech různých druhů letničkových směsí a to již na více než 20 lokalitách. V součtu to činí přes 2 000 m2 rozkvetlých ploch.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688