Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  15.07.2021 10:57:09

Netflix plánuje vedle filmů a seriálů nabízet také videohry

Netflix udělal svůj první velký krok mimo rámec televizních pořadů a filmů. Plánuje expanzi do oblasti videoher a za tímto účelem si najal bývalého ředitele Electronic Arts a Facebooku.

Mike Verdu bude v Netflixu sedět na křesle viceprezidenta pro vývoj her a bude tak podřízeným provozního ředitele Grega Peterse, uvedla společnost ve středu. Verdu dříve pracoval na populárních mobilních hrách Electronic Arts jako Sims, Plants vs. Zombies a Star Wars. V letech 2009 až 2012 působil také jako hlavní kreativní ředitel společnosti Zynga.

Myšlenkou je v průběhu příštího roku nabídnout na streamovací platformě Netflixu také videohry, uvedli osoby obeznámené se situací. Hry se objeví spolu v rámci současného předpltného jako nový žánr, podobně jako to udělal Netflix s dokumenty nebo stand-upy. Společnost v současné době neplánuje účtovat za ně další poplatky, dodala jedna z osob.

Akcie Netflixu v pre-marketu rostou na 562 USD. Včera zavřely vyšší o 1,3 % na 547,95 USD.

Netflix hledá způsoby, jak si udržet svůj růst, zejména na více nasycených trzích, jako jsou USA. Mezi další cesty k tomuto cíli patří i programy pro děti, online obchod s prodejem zboží a najmutí Stevena Spielberga, aby přinesl prestižnější filmy. Společnost má stále dostatečný předstih před ostatními streamujícími rivaly, jako jsou Disney + nebo HBO Max, ale v posledním reportovaném čtvrtletí získala méně předplatitelů, než se očekávalo.

Videohry nabídnou Netflixu další nástroj na přilákání nových zákazníků a také něco, co v současnosti žádný z jeho přímých konkurentů neposkytuje. Walt Disney, AT&T a Amazon.com mají přístup k živým vysíláním sportů, ale nemají v rámci svých hlavních video služeb hry. Některé technologické společnosti prodávají kromě videí také hry. Apple má na hry platformu Arcade a zvlášť službu TV + pro originální videoprojekty. Ale za hry si účtuje extra poplatky.

„Jedná se o přirozené rozšíření strategie obsahu Netflixu, což mu umožní vytěžit duševní vlastnictví populárních pořadů jako „Stranger Things“. Ačkoli to nemusí generovat mnoho příjmů navíc, pomůže to prohloubit zapojení a zvýšit přitažlivost i cenovou sílu této služby. Neočekávejte ale, že půjde o bod zvratu. Je to spíše signálem, že společnost hledá nové formáty ke zvýšení času stráveném na této platformě,“ říká Geetha Ranganathan, analytička Bloomberg Intelligence.

Netflix si již dříve zalicencoval práva na hry založené na svém obsahu, jako např. „Stranger Things“, ale tato nová iniciativa má ještě větší rozsah. Na strategii vývoje her se ale firma ještě musí dohodnout, uvedla daná osoba. Typickým způsobem Netflixu je začít s několika kusy, na kterých začne stavět.

Interaktivní show

Netflix se také pustil do předchozích plánů interaktivních pořadů, kde si divák vybere, jak bude dobrodružství pokračovat. V tomto formátu už vytvořil různé verze u „Carmen Sandiego“ a „BlackMirror“, což tyto pořady přibližuje formátu videoher.

Vedoucí představitelé Netflixu Reed Hastings a Ted Sarandos sdíleli na posledních hovorech s analytiky svůj zájem hraní her prosazovat. Rovněž označili za konkurenta času jejich zákazníků střílečku Fortnite.

Historie Hollywoodu je u videoher černo-bílá. Některé společnosti zaznamenaly velký úspěch při licencování svých filmů nebo televizních pořadů. Například Warner Bros si v průběhu let vytvořil hezkou řádku úspěšných titulů. Disney naproti tomu po letech neúspěšného úsilí většinu svých herních operací ukončil. Od té doby se zaměřuje na licencování pro účely her u studia Marvel a Star Wars.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688