Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  15.07.2021 00:00:00

ČEZ očekává zvýšení výkonu Temelína. Pomohly nové separátory

15. 7. 2021

ČEZ očekává zvýšení výkonu Temelína. Pomohly nové separátory

Řádově o jednotky megawatt zvýšil ČEZ výkon prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín. Vyšší výkon mu umožňují nové separátory, které ČEZ na prvním temelínském bloku vyměnil během nedávno skončené odstávky. Přesné navýšení výkonu energetici sdělí až po výsledcích tzv. garančního měření ve druhé polovině prázdnin.

Bezemisní elektřinu přibližně pro menší město. Takový výrobní potenciál očekává ČEZ od nových separátorů, které vyměnil během odstávky prvního bloku. Navíc vyšší temelínský výkon může nahradit uhelné elektrárny a ročně ušetřit několik tisíc tun CO2. Právě přechod na nízkouhlíkovou energetiku je hlavním motivem nové vize největšího českého energetického koncernu.

„Zlepšování efektivity bezemisních jaderných elektráren je součástí naší nové vize Čistá energie zítřka. Na obou našich jaderných elektrárnách jsme od jejich spuštění přidali výkon 568 MW, což už je výkon větší elektrárny. Aktuálně dohromady obě elektrárny ročně vyrábí přes 30 TWh, v následujících letech chceme zvýšit výrobu našich největších bezemisních zdrojů o další dvě terawatthodiny a směřovat k šedesátileté životnosti,“ zdůraznil Daniel Beneš, generální ředitel a předseda představenstva ČEZ.

Navýšení výkonu je výsledkem lepší účinnosti v nejaderné části elektrárny, kterou přinesly nové separátory. Výkon reaktoru zůstává stejný a nezvyšuje se ani spotřeba paliva.

„Díky novým separátorům dokážeme lépe využít páru v nejaderné části elektrárny a v konečném důsledku získat na generátoru vyšší výkon, aniž bychom zvyšovali výkon reaktoru. Přesný přírůstek budeme znát až po vyhodnocení garančního měření, které nás teprve čeká,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Aktuálně je v provozu pět českých jaderných bloků. V Dukovanech energetici po výměně paliva a kontrolách připojili v úterý 13. 7. do přenosové sítě blok číslo 3. V Temelíně probíhá výměna paliva na bloku číslo 2.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Ladislav Kříž , mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688