Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  14.07.2021 19:44:00

Premiér Babiš jednal se starosty obcí v okolí Vrbětic o odškodnění a o další budoucnosti armádního areálu

Premiér Andrej Babiš se ve středu 14. července 2021 během návštěvy Zlínského kraje setkal se starosty obcí v okolí armádního areálu ve Vrběticích, v němž došlo v roce 2014 ke dvěma výbuchům muničních skladů. Se starosty obcí dotčených mimořádnou událostí projednal možnosti odškodnění i otázku další budoucnosti objektu.

Návrh zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích ve prospěch Zlínského kraje a dotčených obcí Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Slavičín a Vlachovice projednala vláda v pondělí 12. července. „Obce a občané kolem bohužel zažili své, zemřeli tam dva lidé. My jsme s velkým odstupem, de facto sedmi let, rozhodli na vládě o odškodnění ve výši 700 milionů korun. Z toho 350 milion korun dostanou občané podle určitých kritérií a 350 milionů korun je určeno pro obce a pro kraj,“ shrnul premiér Andrej Babiš návrh zákona, o kterém by Poslanecká sněmovna mohla jednat 30. července.

S návrhem na odškodnění předseda vlády seznámil starosty dotčených obcí i zlínského hejtmana Radima Holiše. Na pracovním obědě se bavili také o další budoucnosti areálu, který je ve správě Vojenských lesů a statků ČR. V areálu je kromě skladů rovněž výrobní provoz Vojenského technického ústavu. Potřebujeme urychleně zrealizovat hloubkový průzkum tohoto území, protože se nedá vyloučit, že je tam ještě nějaká munice. To je zakázka asi v hodnotě sto milionů. To bychom chtěli co nejdříve a myslím, že by to měla dělat státní firma. Neměla by to dělat soukromá firma, protože máme zkušenosti, které nejsou úplně pozitivní,“ konstatoval předseda vlády.

Premiér Babiš by si představoval, že už by ve vrbětickém areálu neměla být v budoucnu skladována munice a další vojenský materiál a objekt by měl opustit i Vojenský technický ústav. „Objekty by měly být spíše sanovány a mělo by se to stát lesoparkem, aby tam mohly chodit rodiny, aby tam bylo zázemí pro děti. Úplně to oddělit a udělat z toho normální prostor, o který se budou starat Vojenské lesy a budou tam chodit rodiny a nebude tam nic společného s nešťastnou historií tohoto místa,“ uvedl premiér Babiš s tím, že o osudu areálu už bude muset rozhodnout příští vláda. S dalšími návrhy na možné využití mají přijít i sami starostové a také Ministerstvo obrany.

V rámci středečního programu premiér Babiš jednal na Krajském úřadu Zlínského kraje s hejtmanem Holišem a Radou Zlínského kraje. Prohlédl si také zlínskou firmu SPUR, a. s., což je tradiční rodinná firma, která se zabývá výrobou plastových výrobků pro různá průmyslová odvětví a v současnosti patří mj. mezi přední tuzemské výrobce respirátorů. Disponuje sedmi linkami na výrobu nanorespirátorů různých typů a jednou linkou na výrobu nanoroušek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688