David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  14.07.2021 16:07:13

Měli byste si koupit akcie společnosti Robinhood, až vstoupí na burzu?

Jedna z nejznámějších soukromých společností v USA vstoupí letos v létě na burzu: Robinhood. Kontroverzní mobilní obchodní platforma, která se v posledních letech vyšplhala na přední příčky žebříčků aplikací, předložila svůj dokument S-1 (dokument SEC vyžadovaný před primární veřejnou nabídkou), což naznačuje, že akcie společnosti brzy debutují na burze.

Měli byste si koupit akcie společnosti Robinhood, až vstoupí na burzu? Podívejme se hlouběji do S-1 a zjistěme to.

Podnik rychle roste

Společnost Robinhood je jedním z nejrychleji rostoucích podniků na světě. Na konci března dosáhl kumulativní počet financovaných účtů 18 milionů, což je o 151 % více než ve stejném období před rokem, kdy jich bylo 7,2 milionu. Tento rychlý růst počtu uživatelů vedl také k silnému růstu tržeb. V roce 2020 dosáhly tržby společnosti Robinhood 959 milionů dolarů, což je o neuvěřitelných 245 % více než v roce 2019, a v prvním čtvrtletí roku 2021 se růst tržeb zrychlil na 309 % - jen za toto tříměsíční období společnost vydělala 502 milionů dolarů.

Přestože společnost Robinhood nabízí svým zákazníkům obchodování zdarma, stále vydělává na obchodech prodejem pokynů zákazníků tvůrcům trhu, jako je Citadel Securities, v procesu zvaném platba za tok pokynů (PFOF). Tento vztah je pro investory obvykle neviditelný, ale na začátku tohoto roku se dostal na titulní stránky novin, když čelil otázkám ohledně likvidity, protože řada obchodníků nakupovala a prodávala akcie a opční kontrakty společnosti GameStop a dalších akcií propagovaných v komunitě Wall Street Bets na Redditu. V důsledku této epizody společnost Robinhood získala od svých investorů více než 3 miliardy dolarů prostřednictvím dvou tranší konvertibilních dluhopisů, které jsou dodnes v rozvaze.

Společnost Robinhood také získává peníze prostřednictvím čistých úrokových výnosů (12 % příjmů) a prostřednictvím svého prémiového produktu předplatného nazvaného Robinhood Gold (7,5 % příjmů). Zbytek jejích příjmů v současné době pochází z PFOF.

Společnost Robinhood má velké náklady na transakce a zákaznickou podporu, které v roce 2020 dosáhly 26 % příjmů společnosti Robinhood. Pokud tyto výdaje porostou souběžně nebo rychleji než příjmy, může mít společnost Robinhood problémy s dosažením silných ziskových marží. Jiné makléřské společnosti, jako je Charles Schwab, měly v minulosti silné ziskové marže na úrovni severně od 40 %, ale provozují jiné obchodní modely než společnost Robinhood, takže není jasné, jakých marží společnost Robinhood dosáhne ve velkém měřítku.  

Informujte se před nákupem

Podnikání společnosti rychle roste, ale děje se tak způsobem, který budou muset investoři časem sledovat. Například v roce 2020 pocházelo 46 % příjmů společnosti Robinhood z PFOF z obchodování s opcemi. Odhaduje se, že většina obchodníků s opcemi, možná až 95 % z nich, časem prodělá. Otevření obchodování s opcemi pro své zákazníky může společnosti Robinhood krátkodobě vydělávat, ale pokud bude neustále prodělávat, uživatelé mohou přehodnotit hodnotu, kterou jim společnost Robinhood poskytuje, a službu opustit.

Společnost Robinhood také zaznamenala obrovský nárůst příjmů z kryptoměn, které v letošním prvním čtvrtletí vzrostly o téměř 2 000 % a v daném období tvořily více než 20 % příjmů z transakcí. To nezní vůbec špatně (a tento růst vypadá skvěle). Nicméně 34 % těchto příjmů z kryptoměn pochází z Dogecoinu, tokenu, který byl vytvořen výhradně jako vtip. Není jasné, zda se tyto příjmy podaří společnosti Robinhood udržet i do budoucna, protože se spoléhá na celkovou náladu investorů v oblasti kryptoměn.

Očekávejte strmé ocenění

Podle zpráv analytiků společnosti S&P Global je pravděpodobné, že společnost Robinhood bude debutovat s tržní kapitalizací 30 miliard USD nebo vyšší. Při tržbách v roce 2020 pod 1 miliardou dolarů by tak mohl být klouzavý poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti Robinhood na úrovni 30 nebo vyšší, což je bohatší než téměř všechny ostatní akcie na trhu.

Společnost Robinhood rychle roste, a pokud se jí podaří udržet trojciferný růst tržeb, násobek tržeb by se měl v příštích několika letech snížit. Investoři si však musí položit dvě otázky: Jak udržitelné jsou tyto příjmy? A jakých ziskových marží může společnost Robinhood dosáhnout ve velkém měřítku? Její vysoké náklady a závislost na ochotě zákazníků obchodovat s opcemi a Dogecoinem jsou rizikem pro akcie Robinhood, které by měl každý investor zvážit.

Měli byste si tedy koupit akcie?

Pokud tržní kapitalizace společnosti Robinhood vyjde na 30 miliard dolarů nebo více, bude pravděpodobně pro každého investora, zejména pro ty s nižší tolerancí k riziku, moudré vyhnout se nákupu akcií při IPO. I když je to zajímavé a rychle rostoucí, vzhledem k dynamice podnikání společnosti a závislosti na příjmech z Dogecoinu vypadají akcie neuvěřitelně rizikově. Není pochyb o tom, že Robinhood je přední obchodní aplikací pro chytré telefony, ale to neznamená, že patří do vašeho portfolia.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688