Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  14.07.2021 08:02:10

Problémy se subdodávkami sužují evropský průmysl (Ranní zpráva z finančního trhu)

Průmyslová produkce v eurozóně v květnu pravděpodobně v meziměsíčním srovnání o více než jedno procento poklesla. Za tímto vývojem stojí především problémy se subdodávkami, které budou podle našeho názoru sice slábnout, do konce roku  ale úplně nevymizí. Přebytek bilance českého běžného účtu se ve srovnání s minulým měsícem výrazně ztenčí. Pro finanční trhy to ale bude spíše nezajímavá informace. Koruna bude i nadále sledovat vývoj pandemické situace a kurzu eura vůči dolaru. Ani jedno, ani druhé ale příliš důvodů k posilování nenabídne.

Přebytek českého běžného účtu se ztenčí

Průmyslová produkce v eurozóně v květnu pravděpodobně v meziměsíčním srovnání o 1,1 % poklesla. Vyplývá to z již zveřejněných dat pro největší ekonomiky. Květnová statistika tak bude dalším důkazem, že na vývoj předstihových indikátorů, které jsou nyní na historických maximech, se při odhadech vývoje průmyslové produkce spoléhat nedá. Zaostávání průmyslové výroby za předstihovými indikátory může být dáno jednak nesouladem vah, jakou jednotlivá odvětví mají v předstihových indikátorech a jakou v průmyslové výrobě, a také problémy se subdodávkami, se kterými evropský průmysl nyní bojuje. Ty podle průzkumu Evropské komise limitují výrobu u 23 % respondentů, v Německu tento problém hlásí dokonce 50 % dotázaných. Problémy se subdodávkami by ale podle našeho názoru měly v následujících měsících slábnout.

V Česku bude zveřejněn pouze květnový běžný účet platební bilance. Ten podle našeho odhadu zůstane v plusu 6,4 mld. CZK. Tržní konsenzus počítá s 15,5 mld. CZK. Ten byl ale sestavován ještě před zveřejněním bilance zahraničního obchodu, která přinesla zklamání. Celkově však dnešní statistika nemá mnoho šanci, aby finančními trhy nějak zásadněji zahýbala, a to ani při vychýlení na jednu či druhou stranu.

Ojeté vozy táhnou americkou inflaci nahoru

Pro newstream.cz dnes poskytl rozhovor Marek Mora. Ten je přesvědčen, že ČNB letos ještě několikrát sazby zvýší. Zda to ale bude jednou, dvakrát nebo třikrát, nyní nelze podle jeho slov odhadnout. Dále v rozhovoru uvedl, že dle modelu centrální banky se zdá, že snížení sazeb loni dokonce přestřelila. Pokud by tedy nyní přišlo nějaké zpomalení v důsledku nových variant koronaviru, přestála by je ekonomika pravděpodobně i s vyššími sazbami. Druhá část rozhovoru týkající se nadhodnocení cen realit v ČR a také možného vstupu do eurozóny bude publikována zítra.

Česká inflace v červnu v meziměsíčním srovnání vzrostla o desetinku více, než se čekalo (+0,5 %). Meziročně tak zpomalila na 2,8 %. Výrazněji ale rostla jádrová inflace, která je důležitá z hlediska měnově politického rozhodování centrální banky. Ta stoupla o 0,7 % m/m po předchozích 0,2 %, přičemž její meziroční tempo se zvýšilo na 3,5 %. I nadále tak očekáváme, že ČNB v srpnu přijde s dalším zpřísněním měnové politiky. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3AXIwuP. Koruna na zveřejněná data nijak zásadně nereagovala. Jako jediná z regionu ale včera mírně posílila, a to o 0,1 % (na 25,64 CZK/EUR). Polský zlotý i maďarský forint naopak 0,4-0,5 % ztratily a posunuly se na 4,571 PLN/EUR a 357,0 HUF/EUR.

Inflace byla včera zveřejněna i ve Spojených státech. Zde překvapila výrazně ve směru nahoru. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,9 %, v meziročním srovnání pak inflace dosáhla 5,4 %, její jádrová složka činila 4,5 %. Cenový růst byl tažen především vývojem cen ojetých automobilů. Ty tlačí nahoru nedostatek nových aut, v jehož důsledku se v meziměsíčním srovnání ojeté vozy v červnu prodávaly o více než 10 % dráž. Na meziměsíčním růstu inflace se podílely 0,3 pb, ty nové pak 0,1 pb. Po očištění o dopravní prostředky by inflace v meziročním srovnání dosáhla jen 1,8 %. Z hlediska cenového vývoje, a tím pádem i měnové politiky Fedu, je u americké inflace nejpodstatnější růst cen nájemného. K tomu zatím nedochází, přičemž růst cen automobilů bude s největší pravděpodobností dočasného charakteru. Další vývoj inflace tak bude závislý na vývoji amerického trhu práce s jehož situací jsou ceny nájemného úzce spjaty. A ten má k předkrizovým úrovním ještě daleko. Inflace tak bude v nejbližších měsících zřejmě opět ubírat na tempu.

U kormidla tak i včera zůstal americký dolar. Ten si na své konto připsal 0,4 %. Společná evropská měna se krátce propadla až pod hladinu 1,18 USD/EUR, poté ale zkorigovala na 1,182 USD/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688