Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  13.07.2021 19:20:24

Rozšíření a modernizace Domova U Biřičky má konkrétní podobu

13. 7. 2021 Autor: Lukáš Vaníček

Modernizace a dostavba Domova U Biřičky v Hradci Králové má konkrétní podobu. Krajští radní vybrali architektonickou studii, podle níž vyroste u hradeckého domova pro seniory nová budova, v níž bude celkem šest domácností po 20 klientech. Celková kapacita zařízení se po dokončení stavebních prací navýší na 400 klientů.

 

Rozšíření a modernizace Domova U Biřičky má konkrétní podobu

 

„Plánujeme rozšířit Domov U Biřičky na celkovou kapacitu 400 lůžek. Jednotlivé pokoje v nové přístavbě budou bezbariérové a budou odpovídat současným standardům, kdy se klade důraz na vytvoření životních podmínek blížící se v co největší možné míře domácímu prostředí. Do nového objektu bude přemístěna i část klientů ze stávající budovy a postupně budeme celý areál modernizovat,“ uvádí náměstkyně pro sociální věci Martina Berdychová.

 

Vedení kraje pracovalo s několika variantami pro zmodernizování a rozšíření kapacit Domova U Biřičky, které navrhovaly různý počet nových budov i počet jejich pater. Náklady na stavební práce však byly vysoké. Radní nakonec vybrali variantu, která spočívá ve výstavbě a kompletním vybavením tří propojených dvoupodlažních budov s podzemními garážemi. Nový objekt ve tvaru písmene E bude propojen spojovacími koridory se stávajícími budovami.

 

„V každém patře dvoupatrové budovy budou tři takzvané domácnosti po 20 klientech, tedy celkem 120 klientů ubytovaných ve dvoulůžkových pokojích. Každé patro je samostatnou jednotkou a celý objekt je logisticky provázán tak, aby se šetřilo silami personálu,“ upřesňuje ředitelka domova Daniela Lusková.

 

„Projekt také zahrnuje rekonstrukci stravovacího provozu a prádelny a řeší i parkování v areálu. V podzemí je plánováno parkovací stání pro zhruba 120 vozidel. Součástí modernizace bude rovněž rekonstrukce nevyhovujících inženýrských sítí v celém areálu, především posílení příkonu elektrického přípojky a akumulaci dešťových vod,“ popisuje krajské plány náměstek hejtmana pro oblast investic Pavel Bulíček.

 

Nová budova bude postavená v pasivním standardu, který šetří provozní energie na vytápění. Vedení kraje při výběru architektonické studie kladlo velký důraz na zachování parku okolo zařízení v co největší možné míře.

 

„Vybranou studii jsme projednávali s místními samosprávami i se všemi dotčenými orgány, včetně odboru hlavního architekta Hradce Králové. S vybranou variantou všichni souhlasí,“ doplňuje náměstek Bulíček.

 

Náklady na základě zpracované studie kraj odhaduje na 726 milionů korun s DPH. Konečnou cenu ale určí až výběrové řízení. Na základě schválené finální varianty a propočtu investičních nákladů nyní zhotovitel vypracuje další stupeň projektových prací.

 

Domov U Biřičky je největším pobytovým zařízením v síti sociálních služeb Královéhradeckého kraje. Momentálně má 340 lůžek pro seniory a pracuje zde 240 zaměstnanců.

Fotogalerie

  • Rozšíření a modernizace Domova U Biřičky má konkrétní podobu
  • Rozšíření a modernizace Domova U Biřičky má konkrétní podobu
  • Rozšíření a modernizace Domova U Biřičky má konkrétní podobu
  • Rozšíření a modernizace Domova U Biřičky má konkrétní podobu
  • Rozšíření a modernizace Domova U Biřičky má konkrétní podobu
  • Rozšíření a modernizace Domova U Biřičky má konkrétní podobu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688