olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  13.07.2021 00:00:00

Olomouc: Moravské divadlo bude mít novou střechu

Moravské divadlo bude mít novou střechu

13. července 2021 (út)

Novou sezonu zahájí Moravské divadlo Olomouc pod novou střechou. Na začátku července odstartovaly tradiční prázdninové práce. Hlavním bodem je tentokrát oprava střechy. Práce za jeden a půl milionu korun by měly skončit v polovině srpna.

Před budovou divadla vyrostlo na přelomu června a července vysoké lešení a nejbližší okolí se změnilo ve staveniště. Během prázdninových prací se opravy dočká střešní plášť. Kvůli vysokému lešení je před divadlem zábor po celé šířce budovy a došlo i k omezení provozu sousedící kavárny. Divadelní ulice zůstala průchozí.

Průběh prací po prvních dvou týdnech stavebních prací zkontrolovali ředitel divadla David Gerneš a primátor Mirek Žbánek. „Je jasně vidět, že břidlice se již začíná odlupovat, je za hranou své životnosti. V minulosti střechou divadla několikrát zatékalo. Dlouhá léta odkládaná oprava střechy je naprostou nezbytností. Loni jsme oslavili sto let českého divadla v Olomouci a jsem moc rád, že do nové sezony a nové stovky vstoupíme pod novou střechou,“ shrnul po prohlídce primátor Mirek Žbánek. „Historická budova divadla navíc vloni oslavila sto devadesát let, takže má od nás dodatečně jako dárek nový klobouk a v příštím roce bychom jí velmi rádi oblékli také nový kabát v podobě moderní fasády a vyměněných oken,“ doplnil ředitel Gerneš.

„Postupně dojde k demontáži stávající střešní krytiny společně s demontáží pojistné vrstvy, která je na asfaltové bázi. Následovat bude částečná demontáž bednění, podle toho, v jakém bude stavu. Poté položíme novou pojistnou izolaci a novou břidlicovou střešní krytinu,“ popsal harmonogram prací stavbyvedoucí Pavel Hurta. Předpokládané náklady na opravu střechy jsou 1,5 milionu korun. Na pokrytí této částky se podílí město Olomouc společně s ministerstvem kultury České republiky, které v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón poskytlo dotaci ve výši 415 tisíc korun.

Vstup do pokladny Moravského divadla je po dobu na začátku Divadelní ulice ze strany od Horního náměstí. „Omlouváme se tímto všem za komplikace spojené se stavebními pracemi, ale věříme, že příznivci našeho divadla, a nejen oni, ocení chystané úpravy historické budovy,“ uzavřel ředitel David Gerneš.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Fotografie:

| Poslední úprava: 13. července 2021 (út)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688