pardubice.eu (Pardubice)
Z regionů  |  13.07.2021 00:00:00

Pardubice: Nové hřiště v parku Na Špici už slouží veřejnosti

13.7.2021 | Příznivci pohybu a zdravějšího životního stylu si od letních prázdnin mohou dát do těla na novém workoutovém hřišti, které vyrostlo v parku Na Špici poblíž loděnice. Plocha o 100 metrech čtverečních nabízí různé posilovací prvky a přístupná je široké veřejnosti, laikům i profesionálům. Prvnímu městskému obvodu s jeho výstavbou finančně pomohlo město, které projekt podpořilo částkou 342 tisíc korun.

Workoutové hřiště Na Špici

„Jsem ráda, že město podobné aktivity městských obvodů podporuje a polovinu nákladů spojených s vybudováním workoutového hřiště nám pomohlo formou dotace uhradit. Veřejnost tato hřiště využívá stále více, proto jsme se rozhodli vybudovat v parku další sportoviště, které doplní ta stávající a nabídne lidem širší spektrum vyžití díky většímu množství posilovacích prvků,“ informuje starostka prvního městského obvodu Alena Stehnová.

Sportovci všech věkových kategorií mohou na hřišti využít svislé žebřiny, vodorovný i šikmý žebřík, bradla, hrazdy, tři plyometrické bedny, ale i bradla pro vozíčkáře. Plocha hřiště je vyrobena z dvouvrstvé pryžové hmoty pro maximálně bezpečný dopad, ti nejmladší sportovci zde mají k dispozici grafické prvky pro člunkový běh nebo skok daleký. S návrhem parametrů hřiště a materiálů a ve finále i s výběrem zkušeného zhotovitele městu navíc pomáhali profesionální sportovci. „Pro veřejnost jsou tato hřiště naprosto úžasná věc, už jen to, že se člověk na prvky zavěsí nebo po nich leze, je ideální způsob, jak naprosto přirozenou a zábavnou cestou rozvíjet své schopnosti. Právě v tom vidím jednu z hlavních výhod workoutových hřišť. Každý začátečník by měl samozřejmě nejdříve budovat základy, nespěchat a mít trpělivost, než se mu podaří zdolat i ty obtížnější prvky,“ podotýká Ondřej Havelka z pardubické streetworkoutové komunity.

Celkové náklady projektu dosáhly výše 683 tisíc korun. „Na výstavbu hřiště jsme z Programu podpory sportu uvolnili dotaci 342 tisíc korun. Podporujeme tím nejenom organizovanou sportovní činnost, ale chceme veřejnosti nabídnout co nejvíce možností, jak smysluplně trávit volný čas v jednotlivých částech města. Park Na Špici je pro podobná hřiště navíc ideální, cvičení na čerstvém vzduchu uprostřed městské přírody je u lidí čím dál oblíbenější, proto s podobnými projekty počítáme i do budoucna. Jsem rád, že s realizací hřiště městskému obvodu pomohli sportovci workoutové komunity, kteří mají zkušenosti s tím, na co se zaměřit, jaké prvky do hřiště zakomponovat a co z pohledu uživatelů neopomenout,“ objasňuje náměstek primátora zodpovědný za oblast sportu Jakub Rychtecký, který si některé prvky také sám vyzkoušel. „Workout nabízí lidem ideální příležitost ke sportování, nic k tomu nepotřebují, a ještě je to zdarma. V poslední době se navíc ukázalo, jakou výhodu cvičení venku má. Umístění hřiště v parku Na Špici považuji za skvělé místo, protože může přilákat i ty, kteří se jdou do parku pouze projít,“ doplňuje náměstkova slova jeden z iniciátorů výstavby hřiště Vojtěch Jirsa, zastupitel města a bývalý zastupitel městského obvodu 1.

Radnice již v minulosti pomohla vybudovat v městském obvodě Pardubice IV multifunkční hřiště u bytových domů v Černé za Bory, kde sportoviště a prostor pro volný čas chyběly, a spolupracuje také s městským obvodem V na vybudování hřiště pro děti a veřejnost v Jesničánkách. V tomto případě má budoucí hřiště již hotovou projektovou dokumentaci a čeká na výběr dodavatele stavby, která má dle projektové dokumentace vyjít na 1,25 milionu korun. Tak jako v případě workoutového hřiště v parku Na Špici, i tuto stavbu by z poloviny uhradilo město.

 

Tiskový úsek

 

Přiložené obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688