Orange Academy (Orange Academy)
Osobní finance  |  13.07.2021 13:08:30

TOP 3: Ve kterých oborech podnikat i při zaměstnání nebo rodičovské

Počet založených živnostenských oprávnění a firem každoročně roste. Podnikání představuje atraktivní možnost výdělku. Jestliže se nechcete hned vrhnout do plného podnikání, můžete začít s částečnou podnikatelskou činností při zaměstnání nebo třeba při rodičovské dovolené. Jaké TOP 3 obory pro takový účel zvolit?

Proč lidé volí podnikatelskou činnost?

Mezi hlavní důvody, proč volí lidé podnikání jako zdroj příjmu, bychom mohli zahrnout především výhody tohoto pracovního modelu. 

  1. Vyšší plat – obecně platí, že v podnikání si většinou vyděláte více než v zaměstnání a to i v rámci stejné nebo obdobné pozice. Samozřejmě záleží na oboru, obětované energii a času nebo na obchodních schopnostech jedince. Přesto se však podnikání jeví ve statistikách jako ziskovější. 

  2. Větší svoboda a flexibilita – opět samozřejmě záleží na oboru nebo time managementu, který si v podnikání nastavíte. Přesto však podnikatelé rozhodují o svém režimu sami, uzpůsobují si místo i čas podnikání a podobně. Nejlépe jsou na tom z hlediska flexibility freelanceři nebo digitální nomádi, kteří pracují pouze pomocí počítače. 

  3. Možnost skloubit podnikání se zaměstnáním či rodičovskou – mezi výhody podnikatelské činnosti také patří to, že lze velmi snadno skloubit se zaměstnáním nebo například rodičovskou dovolenou. Pokud se nechcete vrhnout do podnikatelského záměru naplno, nemusíte. Snadno si tedy vyzkoušíte oba modely zaráz a teprve poté se rozhodnete, který vám více vyhovuje. 

  4. Obecné předpoklady – někdo se jednoduše jako podnikatel narodí a obchodní duch v sobě neskryje. Takoví lidé bývají zpravidla v zaměstnání nešťastní a nevyhovuje jim.

Co by měl obor splňovat, ve kterém chcete podnikat pouze částečně?

Jestliže se svému podnikání chcete věnovat pouze několik hodin denně, měl by vybraný obor splňovat následující podmínky:

  • Možnost řídit si počet zakázek a objem práce

  • K podnikání by vám měl stačit pouze počítač a připojení k internetu. 

  • Nikdo by na vašem výkonu neměl být závislý pro případ, že vám na práci nezbyde čas či energie

  • Dostatečně dlouhé deadliny nebo lhůty pro výkon práce

  • Náplň práce byste si měli organizovat vy sami. 


Zdá se vám, že takové náležitosti nesplňuje žádný z oborů? Pak vás rádi inspirujeme našimi tipy na nejlepší obory pro občasné podnikání. 

TOP 3 obory pro podnikání při zaměstnání

Hledáte-li obory, které nevyžadují každodenní péči, můžete si díky nim zajistit pěkný přivýdělek a zároveň si organizovat práci i čas dle sebe, vyzkoušejte podnikání v oborech, které jsme pro vás vybrali. 

1/ Marketing a reklama, copywriting

Výkonnostní i obsahový marketing nabízí mnoho možností k podnikání. Máte rádi kreativní práci, reklamu nebo vyhodnocování výsledků? Pak se online marketing může stát tou pravou volbou pro vás. 


Specializovat se lze na:

  • PPC reklamu,

  • copywriting,

  • správu sociálních sítí,

  • tvorbu webů, programování,

  • SEO,

  • správu reklamních kampaní,

  • grafiku a video,

  • e-mailing a mnoho dalšího.


Digitální marketing se řadí k oborům, které úspěšně přežily i koronavirovou krizi bez větší újmy. Jedná se o obor, který lze vykonávat pouze pár hodin denně, a to obzvlášť pokud si nenasmlouváte příliš velké množství klientů. Výpomoc s marketingem ocení menší, střední i větší firmy nebo projekty, které potřebují zviditelnit. 

 


Jestliže nemáte žádné zkušenosti s marketingem, a přesto byste se rádi v tomto zajímavém a dynamickém oboru realizovali, začněte s rekvalifikačním kurzem marketingu, který vám poskytne potřebné základy. Dále si budujte portfolio, zaměřte se na sebeprezentaci a udělejte reklamu i sami sobě. 

2/ Administrativní činnost a asistentství

Kdo by neznal věčný boj s administrativou, která zabírá někdy až příliš mnoho času? Jestliže vás organizace smluv, dokladů a správa agendy baví, nabídněte své služby externě firmám ve vašem okolí. Budete potřebovat především pečlivost, dochvilnost a několik hodin týdně. 


Nebo se můžete vrhnout do virtuálního asistentství, které začíná nabírat na oblibě především v posledních letech. Virtuální asistentka je pravou rukou vedoucích a ředitelů větších firem. Zajišťuje vyřizování korespondence, obvolávání klientů, spravuje sociální sítě nebo domlouvá schůzky. I tato činnost se dá snadno vykonávat pouze na poloviční bázi například při mateřské. 

3/ Účetnictví pro menší projekty

Bavila vás na škole ekonomie? Osvěžte si své znalosti ohledně účetnictví pomocí rekvalifikačního kurzu a doplňte si aktuální znalosti z oboru. Poté se již směle můžete vrhnout do výpomoci menším firmám či živnostníkům. Především na jaře v období podávání daňového přiznání si snadno najdete několik zakázek, které pohodlně odbavíte po večerech. 


Zkuste se věnovat mzdovému či podvojnému účetnictví, které lze vykonávat také na živnostenský list. Více o tom, jak se stát rychle a snadno účetní, se dozvíte na našem blogu. 


Částečné podnikání vám poskytne příjem navíc a zároveň získáte nové zkušenosti. Postupem času se může podnikatelská činnost překlopit v plný úvazek nebo vám bude tato různorodost vyhovovat i nadále. 


Autorka Daniela Adamová,


redaktorka na webu orangeacademy.cz


Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688