Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  11.07.2021 15:05:43

Sledujte živě – miliardář Branson míří do vesmíru

 

Další historický milník v dobývání vesmíru je v plánu na dnešní odpoledne v rámci mise s názvem Unity 22. Vůbec poprvé v historii má vesmír okusit „běžný“ smrtelník – miliardář Richard Branson díky „svému“ raketoplánu VSS Unity. Právě zakladatel Virgin Galactic se má společně s dalšími 3 členy posádky a 2 piloty podívat na hranici vesmíru a více tak přiblížit obyvatelům Země komerční lety do výšky, kde nebe ztrácí modrou barvu a přechází do černé.

Po květnovém posledním úspěšném testu získala Virgin Galactic před necelými třemi týdny licenci ke komerčním letům od regulátora Federal Aviation Administration (FAA). Richard Branson tak dnes může vyhrát pomyslný závod se zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem, který se hodlá v raketě New Shepard, vyvíjené jeho firmou Blue Origin, vydat na okraj vesmíru v úterý 20. července.   

Richard Branson, který se od roku 2000 pyšní titulem „sir“ k dnešní misi uvedl: „Opravdu věřím, že vesmír patří nám všem. Po více než 16 letech výzkumu, inženýrství a testování stojí společnost Virgin Galactic v čele nového komerčního kosmického průmyslu, který je odhodlán otevřít vesmír lidstvu a změnit svět k dobrému. Jedna věc je mít sen o zpřístupnění vesmíru všem, druhá věc je neuvěřitelný tým, který tento sen kolektivně promění ve skutečnost. Jako člen pozoruhodné posádky specialistů na mise jsem poctěn, že mohu pomoci ověřit cestu, kterou naši budoucí astronauti podniknou, a zajistit, abychom lidem poskytli jedinečný zákaznický zážitek, který od společnosti Virgin očekávají.“


 

Ze základny Spaceport America v Novém Mexiku by dnes po 16:30 hod. našeho času měl odstartovat dvoutrupý letoun VMS Eve právě se zmiňovanou lodí VSS Unity. Ve výšce necelých 50 tisíc stop (15 km) se vesmírný stroj od nosného odpoutá a po následném zážehu raketových motorů zamíří strmě do výšky téměř 300 tisíc stop, resp. zhruba 90 km. Posádka při rychlosti 4 tis. km/hod. přitom zažije přetížení přes 3G. Poté si bude moci vychutnat stav bez tíže a díky celkem 17 oknům pohled nejen na naši planetu. Zážitek má každopádně zaznamenávat celkem 16 kamer.

Po několika minutách loď o 60 stupňů upraví orientaci křídel a začne klesat zpět do atmosféry. V příslušné výšce se směrování křídel začne upravovat zpět do běžné polohy a stroj dosedne na runway, jako tradiční letoun.  Virgin Galactic právě svůj vytvořený systém dosažení vesmíru deklaruje jako mnohem ekologičtější a ekonomičtější, než klasické raketové cesty. Virgin Galactic má z dřívějška evidovat zhruba 600 zájemců o skok do vesmíru, když se hovořilo o ceně 200-250 tis. USD. Po jednom neúspěšném testu v roce 2014 byl však prodej „výletů“ pozastaven. Letos má být nicméně k dispozici limitované množství letenek.

Dle posledních zpráv je začátek přenosu plánován na 16:30 hod. SEČ.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688