mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  10.07.2021 20:38:00

Covid-19: Aktuální podmínky pro vstup českých občanů do Kanady - Kanada je od 12. 7. 2021 zařazena do kategorie země s nízkým výskytem onemocnění

Covid-19: Aktuální podmínky pro vstup českých občanů do Kanady

10.07.2021 / 20:00 | Aktualizováno: 10.07.2021 / 20:38

Nabízíme vám informace o aktuálních podmínkách pro cestování českých občanů do Kanady, platných omezeních přijatých kanadskou vládou v souvislosti s opatřeními proti šíření COVID-19. Podmínky vstupu do Kanady zůstávají pro české občany stále výrazně omezené.

1. VSTUP OBČANŮ ČR NA ÚZEMÍ KANADY A JEJICH TRANZIT PŘES KANADU

Od 18. března 2020 je v platnosti zákaz vstupu na území Kanady všem cizincům, tedy i českým občanům. Existuje však řada výjimek, mezi které patří např. nejbližší rodinní příslušníci občanů Kanady, dočasní sezónní pracovníci či mezinárodní studenti. Více informací k výjimkám z pravidel pro vstup do Kanady najdete na webových stránkách: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html

Pro bližší informace doporučujeme kontaktovat přímo úřad Immigration Refugee Citizenship Canada na e-mailové adrese: IRCC.COVID-TravelExemptions-Exemptionsdevoyage-COVID.IRCC@cic.gc.ca.

Od 21. 11. 2020 je povinností pro cestující si před odletem do Kanady stáhnout a vyplnit on-line aplikaci ArriveCan:

https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html

Od 7. ledna 2021 platí pro všechny cestující do Kanady starší 4 let povinnost podstoupit před cestou PCR test a předložit negativní výsledek testu letecké společnosti před nástupem na let do Kanady. PCR test je nutné podstoupit maximálně 72 hodin před plánovaným odletem do Kanady.

Od 22. února 2021 vstoupila v platnost povinnost podrobit se po příletu do Kanady na vlastní náklady PCR testu na COVID-19 a ubytovat se nejméně na 3 noci v hotelovém pokoji do doby, než bude znám výsledek testu. V případě negativního výsledku testu budou moci cestující hotel opustit a pokračovat v karanténě v místě svého bydliště, případně na jiném vhodném místě. Další test je třeba učinit k závěru povinné karantény (8. den).

Hotely budou designovány kanadskou vládou. Zde najdete vice informací o rezervaci hotelového pokoje.

I nadále platí, že ten, kdo vstoupí na území Kanady, musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu.

Od 5. 7. vstoupilo v platnost vládní opatření, které umožňuje, aby cestující oprávnění ke vstupu do Kanady, kteří jsou plně naočkovaní (min. 14 dní před vstupem do země), nemuseli absolvovat 14denní karanténu, ani třídenní povinnou karanténu v hotelu a povinný test 8. den po příletu. Vakcíny, které jsou v Kanadě uznávány, jsou Pfizer, Moderna, AstraZeneca/COVISHIELD a Janssen. Cestující se mohou prokázat vakcinací i mimo Kanadu, nicméně musí doložit potvrzení o dokončeném očkování v anglickém či francouzském jazyce nebo event. ověřený překlad potvrzení. Povinnost testovat se před odletem a po příletu do země zůstává. Děti mladší 12 let musí absolvovat povinnou 14denní karanténu v místě bydliště. Děti mladší 18 let, které nejsou plně očkované, ale cestují s plně očkovanými rodiči, budou moci vynechat karanténní hotel, ale stále budou muset zůstat v domácí karanténě po dobu 14 dnů.

Od 19. 3. 2020 je nařízeno všem leteckým společnostem (jak v případě mezinárodních, tak vnitrostátních letů) vyloučit z přepravy všechny cestující, včetně kanadských občanů, se symptomy koronavirového onemocnění. Pro osoby cestující letecky do Kanady je povinné nosit ochranné roušky, a to i při pohybu v tranzitním prostoru.

Kanada umožnuje tranzit přes své území všem cestujícím, tedy i českým občanům, kteří mají platnou palubní vstupenku do cílové destinace.

Českým občanům, kteří buď přilétají do Kanady, či budou využívat k tranzitu kanadská mezinárodní letiště, připomínáme povinnost mít kromě platné palubní vstupenky i platnou elektronickou registraci: Electronic Travel Authorization (eTA).

Pozn. Specifický režim platí na hranici Kanady s USA, která byla od 21. 3. 2020 uzavřena pro zbytný pohyb (tj. turistika, rekreace, návštěvy apod.), tzn. vyjma aktivit souvisejících například se zajištěním dodávek potravin a paliv a poskytováním zdravotní péče. Současná hraniční omezení jsou platná do 21. července 2021, poté mohou být znovu prodloužena.

 

2. DOPRAVA

Letecké společnosti stále provozují lety mezi Evropou a Kanadou. Pro mezinárodní lety jsou v Kanadě vyčleněna čtyři mezinárodní letiště: v Calgary, Montrealu, Vancouveru a Torontu. Aktuální dostupnost letů doporučujeme ověřit přímo u leteckých společností.

 

3. OPATŘENÍ

Konkrétní restriktivní opatření se liší napříč Kanadou, neboť důležitou roli hrají rozhodnutí jednotlivých provinčních vlád. Na federální úrovni došlo k uzavření vnější hranice pro cizince (s řadou výjimek), uzavření hranice s USA pro zbytný pohyb a k zavedení povinné čtrnáctidenní domácí izolace při návratu do země ze zahraničí. Povinná čtrnáctidenní karanténa je nařízena i všem občanům, kteří vykazují symptomy virového onemocnění.

 

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Veškeré oficiální informace související s šířením onemocnění COVID-19 v Kanadě naleznete na webové stránce Úřadu pro veřejné zdraví.

Zde najdete odkazy na testovací místa v Kanadě dle jednotlivých provincií.

V případě potřeby se obraťte na Zastupitelský úřad v Ottawě nebo na Generální konzulát ČR v Torontu.

 

5. NÁVRAT DO ČR

Kanada je od 12. 7. 2021 zařazena dle kategorie rizikovosti na základě Seznamu zemí vydávaného Ministerstvem zdravotnictví ČR do kategorie země s nízkým výskytem onemocnění (zelená země).

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688