Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  09.07.2021 14:32:26

Přesun těžařů z Číny na nové trhy nabírá na obrátkách

Ilustrační foto | zdroj 123rf

Poté, co se naplno projevily čínské restrikce vůči všem odvětvím, které mají co dočinění s kryptoměnami, zavládnul na tamní scéně doslova chaos. V předchozích letech se Čína stala hegemonem v těžbě mincí a ověřování transakcí na poli kryptoměn. Na celosvětovém hashrate se dle odhadů podílela až ze 70 %. Od poloviny května, kdy tažení proti těžařským farmám začalo, se hashrate v celosvětovém srovnání propadl o 50 %. I přes tento pokles vědci z Cambridgeské univerzity odhadují, že spotřeba energie potřebná k těžbě bitcoinů dosáhla začátkem července stejné úrovně jako celková roční spotřeba Rakouska. 

Po těchto zásazích se hlavně velcí těžaři rozhodli k odchodu z čínského trhu. Aktuálně poptávají volné kapacity takřka po celé severní polokouli. Jedním z problémů je, že okolní trh nebyl a stále není na takový nápor připraven. Bude tak trvat několik měsíců, než budou moci opětovně zahájit svůj provoz. Kromě starostí s obstaráním vhodné lokality se jako problém objevuje rychlé zastarávání těžařského hardwaru. Vzhledem k tomu, že pořízení hardwaru a spotřeba elektrické energie potřebná k těžbě jsou největšími nákladovými položkami, nemůže si přesun mimo území Číny dovolit každý. Vzniká tak situace, kdy mnoho těžařských farem nadobro ukončuje svou činnost. Jiní těžaři prozatím utlumily své těžařské aktivity a vyčkávají, jestli Státní rada v následujících měsících aktuální drakonická omezení nezmírní.

Další problém, se kterým se těžaři při přesunu potýkají, je zajištění levné elektřiny. Po čínské zkušenosti těžaři hledají oblasti s pokud možno levnou a čistou elektrickou energii, ideálně přebytkovou energií z vodních elektráren. Hledají však i oblasti s přebytečnou energií z ropných polí, která by jinak přišla nazmar. V hledáčku tak mají jak oblasti v Texasu, tak třeba na Sibiři.

Podle Thomase Hellera, obchodního ředitele společnosti Compass Mining, bude trvat minimálně čtvrt roku, než se první přestěhované těžařské stroje dostanou zpět do provozu. Tato doba je dána náročností celé logistické operace a byrokratickými postupy. Těžaři nejprve musí shromáždit své stroje, které měly v různých oblastech Číny, musí je otestovat, vyčistit, zabalit, odeslat do zahraničí a tam, před instalací projít celním řízením. Menší těžaři pak naráží na nižší finanční zajištění, když většinu svých aktiv mají právě v hardwaru, či kryptoměně. Navíc mohou mít problém s jazykovou bariérou a se zajištěním vhodného hostingového centra. Nehledě na skutečnost, že provoz v zahraničí se řídí odlišnými pravidly od provozu v Číně. Například společnost Compute North, která pronajímá svá datová centra těžařům právě v Texasu, ale i Nebrasce, či Jižní Dakotě, reaguje na zvýšenou poptávku rozšířením svých center, které však původně plánovala až v příštím roce. Výkonný ředitel této společnosti, Dave Perrill, je pak skeptičtější, když uvádí:

„Nepochybuji o tom, že v příštích šesti, devíti, dvanácti měsících uvidíme spoustu počítačů, které budou ležet ve skladech, protože infrastruktura bude dohánět poptávku. Pro rozsáhlá nasazení cílíme na první a druhé čtvrtletí roku 2022. Ale není to jednoduché, vyžaduje to hodně složitého inženýrství, nákupu a výstavby.“

Také společnost BitRiver se sídlem v Moskvě, která provozuje datová centra na Sibiři a pronajímá je těžařům bitcoinů, urychlila plány na výstavbu nových zařízení a rozšíření stávajících, aby uspokojila alespoň část poptávky těžařů, kteří opouštějí Čínu. Odhaduje, že poptávka po prostoru v jejích zařízeních vzroste na 1,5 milionu těžebních strojů vyžadujících až 2,5 gigawattů elektrické energie a převýší o 125 megawattů jejích současnou spotřebu tří datových center.

Spoluzakladatel kazachstánského hostingového centra Hive Mining, Didar Bekbauov, uvádí, že denně dostávají zhruba čtyři dotazy od čínských potenciálních klientů, kteří se ptají na ceny, dostupnost a předpisy. Zároveň však dodává, že Kazachstán jednoduše nemá dostatek připraveného prostoru v datových centrech, aby mohl všechny tyto těžaře hostit.

Ruiny v čínské těžbě bitcoinů však nejsou špatnou zprávou pro všechny. Tato situace prospěla těžařům, kteří zůstali online. Díky menší konkurenci při těžbě se zbývajícím těžařům zvýšily zisky. Zároveň je to příležitost pro větší diverzifikaci a zvětšení odolnosti vůči zásahům ze stran autorit jednotlivých států. Také se naskýtá příležitost pro dříve opomíjené lokality k těžbě bitcoinů jako jihovýchodní Asie, Jižní Amerika nebo Austrálie, které disponují nevyužitou obnovitelnou energií.




Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688