Vchodové dveře: pro Čechy jsou na prvním místě kvalita i design

Aby nám sloužily dlouhá léta, rozhoduje kvalita

Jsou tím prvním, co nás při příchodu domů „vítá“ a vlastně i tím posledním, s čím se při odchodu „loučíme“. Řeč je o vchodových dveřích. Dveřní výplně jsou bezesporu jedním z designových doplňků domu či bytu. Aby nám však sloužily dlouhá léta, je dobré se při výběru kromě vzhledu soustředit i na jejich kvalitu, funkčnost a parametry. A to my Češi docela umíme, alespoň jak ukazují data společnosti VP trend, tradičního českého výrobce dveřních výplní.

Co je pro nás tedy u dveřních výplní důležité? Zde je žebříček:

1. Kvalita a design

2. Rozumná cena

3. Záruka

4. Bezpečnost

5. Rozumná dodací lhůta

Když vybírá žena a muž…

… nikdy to není stejné. Každý se zaměřujeme na něco jiného. Žena většinou dbá na vzhled, design a barvu či dekor. Většinu mužů zase zajímají detaily pragmatické jako jsou například technické parametry, bezpečnost, zvuková i tepelná izolace, ale i životnost a záruky.

A kdo má pak poslední slovo při nákupu? V 99 % to bývá žena.

Plast vede, hliník je na vzestupu

Většina Čechů při koupi dveřních výplní volí dveře plastové. Ty jsou cenově nejdostupnější variantou, ale velmi se liší kvalitou jednotlivých modelů – levné varianty, které bývají k dostání v hobbymarketech, vám většinou dlouho nevydrží. Bývají to základní, často nedostatečné modely. Nicméně pokud při koupi zvolíte kvalitního výrobce, plastové dveře vám velmi dobře poslouží. „Díky vysoké kvalitě výroby i vstupních materiálů nabízíme, jako jediní v Evropě na plastové dveře záruku sedm let,“ říká obchodní ředitel společnosti VP trend Stanislav Obyt.

V posledních letech je ale viditelný i nárůst poptávky po čistě hliníkových dveřních výplních – v roce 2019 volilo tento materiál zhruba 6,6 % Čechů, v roce 2020 to už bylo 7,5 % a pro rok 2021 zatím hliník tvoří zhruba 10 % celkového objemu zakázek.

Příplatek za bezpečnost? Nemusí být vysoký

Ochrana proti nezvaným návštěvníkům je aktuálně u dveří do domu, ale i bytu, poměrně důležitým požadavkem velké části zákazníků. Bezpečnostní dveře zažívají v Česku boom zhruba od roku 2018. „Do té doby byla poptávka po bezpečnostních dveří, alespoň u vchodových dveří z profilových systémů, prakticky nulová,“ popisuje Stanislav Obyt.

Není ale bezpečnost jako bezpečnost. Kvalitu poznáte podle certifikací a atestů. Nejčastější používaná a optimální ochrana bývá třídy RC 2. Dveře nižší bezpečnostní třídy je možné překonat i bez odborných znalostí, a to za použití jednoduchého nářadí. Vyšší bezpečnostní třída je u domovních dveří spíš výjimkou. Renomovaní výrobci umí udělat dveře v bezpečnostním provedení za minimální příplatek a tak, že na první pohled nepoznáte podle vzhledu rozdíl mezi dveřmi bezpečnostními a klasickými.

Nejčastější ozdoba? Přeci sklo

Oblíbeným prvkem, který dokáže dveře oživit a vpustit do domu světlo je prosklení. Zhruba 9 z 10 vchodových dveří u rodinných domů nějaké to vsazené okénko má. Díky tomu, ale i díky dalším designovým úpravám a ozdobným prvkům, jako jsou například pásky či drážky, bývají vchodové dveře vyráběny z velké části na míru. Dodací lhůty se proto někdy dokážou protáhnout. Volte proto vždy prověřené výrobce, kteří už na trhu působí delší dobu mají tak dost zkušeností i dobré reference.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky