Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  08.07.2021 10:52:33

Nvidia akcie a jejich famózní růst. Je správný čas investovat?

V dnešní analýze se po několika týdnech vrátíme do světa výpočetní techniky, neboť se zaměříme na Nvidia akcie. Cena akcie NVDA zažívá silný růst zejména v důsledku dlouhodobého nedostatku čipů na trhu.

Všichni fandové výpočetní techniky firmu Nvidia jistě velmi dobře znají jako jednoho z největších výrobců grafických karet. Jde také o vůbec největšího konkurenta společnosti ATI, kterou vlastní AMD. Na AMD jsme měli mimo jiné v dubnu analýzu.

V rámci dnešní analýzy se podíváme na aktuální události, které jsou spojeny se silným růstem ceny Nvidia akcií. Následně si zpracujeme výsledky společnosti i cenový graf za pomocí fundamentální a technické analýzy. Získáte tak lepší představu o tom, zda je ten správný čas investovat do akcií NVDA.

Detail čipi Nvidia

V článku se dozvíte:

  1. Cenu akcie NVDA žene nedostatek čipů na trhu
  2. Dělení (split) Nvidia akcie
  3. Nvidia kupuje ARM
  4. Čím se Nvidia zabývá?
  5. Fundamentální analýza Nvidia akcie (NVDA)
  6. Technická analýza Nvidia akcie (NVDA)
  7. Závěrem
  8. Obchodujte s akciemi Nvidia u LYNX

Cenu akcie NVDA žene nedostatek čipů na trhu

První a asi nejdůležitějším tématem je nedostatek čipů na trhu, což je již pár měsíců docela žhavé téma. Kvůli nedostatku čipů totiž museli i některé automobilky pozastavit produkci automobilů. V každém případě z řečeného nedostatku těží společnost Nvidia, neboť to žene ceny jejich produktů nahoru, díky čemuž jim stoupají reálné výnosy a samozřejmě i očekávané výnosy. Proto je taky taková rally na trhu s tímto titulem. Nvidia akcie letí do extrémních výšin, což přirozeně není nic zdravého, ale to si vysvětlíme až u technické analýzy.

Nedostatek čipů je samozřejmě způsoben pandemií, díky čemuž došlo k výpadkům ve výrobě a dopravě. Jistou měrou nese svůj podíl i nedávný bull run na Bitcoinu. Těžaři vykoupili naprosto vše, na čem se daly kryptoměny těžit, takže během pár měsíců klesla nabídka čipů na naprosté minimum. A holt nějakou dobu trvá, než na řečenou anomálii producenti čipů dokážou reagovat. Nicméně, jakmile se poptávka s nabídkou dorovná, tedy vznikne zase na trhu rovnováha, Nvidia akcie zasáhne jistě negativní šok.

Když si trh uvědomí, že poptávka po čipech klesla o desítky procent, klesne i hodnota akciového titulu. Nvidia každopádně nenechala vykupování grafických čipů kvůli těžbě kryptoaktiv bez odezvy. Společnost představila produktovou řadu (crypto-mining processors), která má sloužit výhradně k těžebním účelům. Nvidia se tím dle oficiálního vyjádření snaží předejít nedostatku karet pro jejich primární zákazníky, což jsou hráči počítačových her.

Dělení (split) Nvidia akcie

Pro investory je určitě dobré vědět, že Nvidia v květnu oznámila dělení akcií v poměru 1:4. Dělení akcií (split) je rozmělnění jmenovité hodnoty akcie na více akcií, kdy součet jmenovitých hodnot těchto akcií odpovídá jmenovité hodnotě původní akcie. Což tedy v tomto případě znamená, že držitel akcie bude mít místo jedné akcie rovnou čtyři. A ve stejném poměru se sníží i hodnota jedné akcie. Když vezmeme v potaz aktuální tržní cenu za jednu akcii (820 USD), po dělení bude mít hodnotu 205 USD (820/4).

Fakticky nemá dělení na držitele akcií žádný vliv. Prostě jich budou mít v portfoliu více, ale jejich hodnota zůstane v součtu nezměněná. Ani samotné společnosti split nijak nepomůže. Proč se k němu tedy firmy uchylují? Teoreticky se tím zvýší poptávka a tudíž i likvidita na trhu. Jakmile se jakákoliv akcie blíží k 1 000 USD, už se jedná o vysokou částku a dělení je určitě na místě. Ne každý si totiž může dovolit koupit tak drahou akcii.

Na ceně 200 USD se určitě najde více kupců, jak nad 800 USD. Mimo jiné zde hraje roli psychologie, protože investor má ze svého portfolia určitě lepší pocit, když si akcií může koupit víc. Člověk má pak dojem, že potenciální zhodnocení je větší. Ovšem řečené nemá přirozeně reálný základ, protože trh musí vyvinout úplně stejnou snahu, aby cena stoupala.

Nvidia kupuje ARM

Společnost Nvidia čeká velká transakce za 40 miliard USD. Již v září minulého roku bylo avizováno, že se chystá koupě firmy ARM. ARM Holdings je britská firma působící v oboru výpočetní techniky. Dnes se stále ještě zabývá vývojem procesorů ARM, ale kromě toho navrhuje a licencuje i celé počítačové platformy a nástroje pro návrh počítačového programu.

Nvidia si tímto spojením slibuje vytvoření silně konkurenceschopné společnosti zabývající se počítačovou technikou zaměřenou na umělou inteligenci. Zároveň má spojení pomoci k další akceleraci ve vývoji. Dle dostupných informací ještě k transakci nedošlo, ale je na spadnutí, neboť se čekalo na odezvu ze strany stěžejních zákazníku společnosti ARM.

Ti transakci podpořili a v těchto chvílích se nejspíš čeká na rozhodnutí regulatorních orgánu Spojených států, Evropské Unie a Velké Británie. Jinak koupě společnosti, která se velkou měrou zabývá umělou inteligencí, není nic nového. Pokud sledujete vývoj na trhu s výpočetní technikou, jedná se o vcelku standardní strategii, neboť od tohoto konkrétního segmentu, v rámci počítačového vývoje, je nemalé očekávání. Než začínat od nuly, je lepší někoho koupit, kdo se tím dlouhodobě zabývá.

Čím se Nvidia zabývá?

Nyní si pouze ve stručnosti analyzovaný titul představíme, abychom měli dostatečné povědomí, v čem ekonomická činnost společnosti spočívá. NVIDIA je americká společnost, specializující se na výrobu především grafických procesorů pro herní i profesionální trh a systémů na chipu (SoC) pro mobilní zařízení a automobilový trh (podpora umělé inteligence a hlubokého učení). Společnost sídlí ve městě Santa Clara v Silicon Valley státu Kalifornie. Název NVIDIA pochází ze španělského envidia, což v překladu znamená závist.

Firma byla založena v roce 1993 a na přelomu milénia došlo k zásadnímu milníku, neboť Nvidia koupila společnost 3dfx. 3dfx je legendární výrobce grafických čipů z druhé poloviny 90. let. Ze strany počítačových hráčů byl zájem po těchto kartách enormní. Nvidia během prvního desetiletí v novém tisíciletí koupila významného dodavatele součástek pro konkurenci – ULI Electronics.

V únoru 2008 NVIDIA koupila firmu Ageia, která vyrábí akcelerátory fyziky (PPU – Physics Processing Unit) pro fyzikální engine PhysX. Velkou zajímavostí je, že v roce 2006 měl nynější velký konkurent, společnost AMD, zájem o koupi Nvidia. Nakonec z toho ovšem sešlo a zanedlouho AMD koupilo jinou konkurenci na poli výrobců grafických karet – ATI.

V aktuální době si Nvidia drží vysokou laťku, co se týče výroby a vývoje grafických čipů a vývoje softwaru. Firma je na trhu už dost dlouhou dobu a stále se ji daří expandovat.

Fundamentální analýza Nvidia akcie (NVDA)

Hned z kraje fundamentální analýzy mohu uvést to, co již vyplývá z předchozího textu – Nvidia akcie mají za sebou velmi dobré dva roky, což si za chvíli i ukážeme na nových číslech. Navíc z dostupných zdrojů je zřejmé, že očekávání o budoucích výnosech je vážně vysoké, dovolil bych si i tvrdit, že do jisté míry přehnané. Jak jsem si totiž již pověděli, jakmile se trh s čipy dostane do rovnováhy, akciový trh to pocítí. Ovšem nastolení řečené rovnováhy může trvat i mnoho měsíců.

Účetní období Q1 2021

Začněme nejprve ekonomickými daty za první kvartál. Celkové příjmy za první kvartál činí 5,66 miliard USD, což implikuje mezikvartálně růst o necelých 15 %. Operační výnosy za první kvartál roku 2021 jsou 2,12 miliard USD. Číslo mezikvartálně vzrostlo o téměř 37 %.

EBITDA dělá 2,4 miliard USD, mezikvartálně zlepšení o 30,6 %. Společnost dále dosáhla mezikvartálně vyššího zisku o 31,23 % na 1,91 miliard USD. Navíc zisky za poslední čtyři kvartály stoupají. Volné cash flow mezikvartálně kleslo o 11,66 % na 1,58 miliard USD. Když přejdeme k důležitým ekonomickým ukazatelům, EPS je na 3,08 bodech (zlepšení o 31 %). Ukazatel P/E ukazuje 71 bodů, což je samozřejmě daleko od konzervativního rozmezí (15-19 bodů).

Účetní období FY 2020

Co se týče ekonomických výsledků za rok 2020, celkové tržby meziročně vzrostly o 53,27 % na 10,4 miliard USDOperační výnosy dosáhly 4,62 miliard USD, což je o téměř 60 % více než v roce 2019. EBITDA se vyšplhala nahoru o necelých 75 % na 5,71 miliard USD. Čistý zisk vzrostl o zhruba 55 % na 4,33 miliard USD, což výrazně převyšuje rok 2019. Společnost vygenerovala volné cash flow 4,69 miliard USD (zlepšení o 9,88 %).

EPS vzrostlo o 53 % na 7 bodů. Ukazatel P/E ukazuje 75,32 bodů, což je též o dost vyšší číslo, než dovoluje konzervativní rozmezí.

Technická analýza Nvidia akcie (NVDA)

Pro technickou analýzu si zvolíme týdenní graf, kde můžeme zřetelně sledovat agresivní uptrend, který trvá již několik let a poslední dva roky cenový růst extrémně vygradoval. Od počátku roku 2016 se Nvidia akcie zhodnotily o více jak 3 100 %, což je neskutečné číslo. Za poslední dva roky dělá zhodnocení zhruba 600 %. Z popsaného je zřejmé, že je trh vypumpovaný až do nebes. Co se týče S/R hladin, klíčové úrovně jsou kolem 125 USD, 190 USD, 290 USD, 470 USD a 600 USD.

Týdenní graf Nvidia akcie

Týdenní graf Nvidia akcie

Price action bylo poslední dva roky natolik agresivní, že trh ani nedokázal vytvořit dostatečně silné S/R hladiny, o které se lze opřít. Všimněte si, že mezi S/R hladinami 290 USD a 470 USD není vůbec žádná tržní struktura, kterou bychom mohli považovat za supportní pásmo. Alespoň tedy z pohledu týdenního časového rámce v řečeném cenovém rozpětí nic není. Pokud tudíž někdy v budoucnu padne S/R level 470 USD (možnost tu vždy je), další zastávka je až těch 290 USD. Dřív není žádná šance na odraz.

Nvidia akcie povyrostla za posledních pár týdnů o cca 50 %, díky tomu máme před sebou v podstatě vertikálu. Technicky se nad S/R levelem 600 USD vytváří úplně stejný problém. Kurz se při dropu nebude mít o co opřít. Až začne korekce, první pravděpodobná šance na odraz spočívá v hladině 600 USD, což znamená asi 28% ztrátu z aktuální ceny.

Není vyloučené, že rally nemůže ještě pokračovat, ale nic to nemění na tom, co jsme si nyní ujasnili. Byl bych ovšem velmi opatrný, protože téměř všichni jsou na Nvidia akcie strašně býčí, až dosti přehnaně. Jak jsme si řekli před chvílí, cenový růst je především hnán rostoucími očekávanými výnosy díky nedostatků čipů na trhu. Řečené je ovšem jenom krátkodobý převis poptávky nad nabídkou, nakonec se trh dostane do rovnováhy.

Na indikátoru RSI trh dosáhl asi 78 bodů, což je již dost vysoko, ale z historického vývoje můžeme usuzovat, že nad 80 bodů lze ještě vyšplhat, aniž by došlo ke korekci. Je tudíž možné, že než se trh začne čistit, psychologickou hladinu 1 000 USD otestujeme. Každopádně, až ke korekci dojde, první potenciální příležitost vážně spočívá až na těch 600 USD. Respektive vstup nad touto úrovní je ryzí hazard a my se naopak snažíme o minimalizaci rizika.

Závěrem

Z fundamentálního hlediska se bezesporu titulu nesmírně daří, protože pandemie a bull run na Bitcoinu způsobil extrémní převis poptávky nad nabídkou čipů. Čipy prostě nejsou, jsou drahé a poptávka je stále vysoká. Vzhledem k výnosům za posledních několik kvartálů je zřejmé, že z toho Nvidia náramně těží a nějakou dobu jistě těžit nebude.

Co se týče technické stránky trhu, akciový titul stoupá do nebes, což je ryze poháněno vysokým očekáváním o budoucích výnosech. Nelze vyloučit, že období nedostatku čipů může relativně dlouho trvat, ale někdy skončit musí. Je proto rozumné kalkulovat s tím, že aktuální mánie tu není na vždy a být připraven na komplexnější pročištění trhu. Pak přijde ta největší příležitost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688