David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  07.07.2021 15:31:55

3 hodnotové akcie, které vás obohatí v druhé polovině roku 2021

Již více než deset let se Wall Street a investoři zaměřují na růstové akcie. To proto, že historicky nízké úrokové sazby a pokračující opatření kvantitativního uvolňování ze strany národní centrální banky usnadnily přístup k levnému kapitálu.

Ale v době, kdy se dostáváme z pandemické recese, je důležité si uvědomit, že hodnotové akcie mají obojí:

 - podle zprávy společnosti J.P. Morgan (NYSE: JPM) Asset Management dlouhodobě překonávaly růstové akcie (průměrný roční výnos 17 % oproti 12,6 % u růstových akcií); a
 - si vedly pozoruhodně dobře v počátečních fázích hospodářského oživení.

Jinými slovy, ti, kteří si všímají akcií oceněných se slevou oproti širšímu trhu a/nebo jejich odvětví, by mohli vydělat jmění. S tím, jak se posouváme do druhé poloviny roku 2021, má následující trojice hodnotových akcií potenciál učinit investory mnohem bohatšími.

 

Facebook

 

Trochu se škrábete na hlavě a přemýšlíte, jak se rychle rostoucí gigant sociálních sítí Facebook (NASDAQ:FB) dostal na seznam zaměřený na hodnotové akcie? Věřte tomu nebo ne, ale Facebook se řadí jak mezi růstové, tak mezi hodnotové akcie. Jeho tržby pravidelně rostou o 20 % a více ročně a poměr ceny společnosti k jejímu zisku za budoucí rok ve výši 23 (na základě konsensuálního odhadu Wall Street) je téměř v souladu s násobkem odhadovaného zisku za budoucí rok referenčního indexu S&P 500. Jinými slovy, s poměrem ceny k růstu zisků kolem 1 je Facebook zatraceně výhodnou koupí, a to i v blízkosti historického maxima.


Atraktivita Facebooku jako investice je založena na jeho naprosté dominanci v oblasti sociálních médií. Když společnost zveřejnila své provozní výsledky za první čtvrtletí, ukázalo se, že její stejnojmennou stránku měsíčně navštívilo 2,85 miliardy lidí a dalších 600 milionů unikátních návštěvníků zamířilo na WhatsApp a Instagram, které Facebook také vlastní. Inzerenti si plně uvědomují, že na sociálních sítích nenajdou širší publikum než 3,45 miliardy měsíčně aktivních uživatelů (44 % celosvětové populace) na Facebooku. Právě to dává společnosti tak výjimečnou sílu při stanovování cen reklamy, a to i v době pandemie.


Ačkoli je to bod, na který jsem v průběhu let opakovaně upozorňoval, Facebook ještě plně nesešlápl plynový pedál. Ačkoli je na cestě k tomu, aby v letošním roce vygeneroval více než 100 miliard dolarů v příjmech z reklamy, tyto reklamní dolary pocházejí téměř výhradně z jeho stejnojmenné stránky a Instagramu. Jinými slovy, WhatsApp a Facebook Messenger jsou dvě ze šesti nejnavštěvovanějších sociálních stránek na světě, ale Facebook je zatím nezačal významně zpeněžovat.


A nesmíme zapomenout na Oculus, segment zařízení pro virtuální realitu (VR) společnosti. Přestože Facebook konkrétní tržby Oculusu nevyčleňuje, příjmy z položky "Ostatní" v prvním čtvrtletí prudce vzrostly o 146 % na 732 milionů dolarů. Tento skok byl téměř jistě způsoben vyššími prodeji Oculusu. Očekávejte, že tyto vedlejší projekty budou tlumit působivé tempo růstu Facebooku a mírně diverzifikovat jeho příjmové kanály.  

 

Jazz Pharmaceuticals


Biotechnologické akcie nejsou obvykle známé jako místo, kde se hledají velké slevy. Vzhledem k tomu, že většina biotechnologických společností utrácí velké peníze při hledání lékového trháku, jsou často nerentabilní nebo jsou oceněny obrovským násobkem budoucích tržeb nebo zisků. To však není případ irské společnosti Jazz Pharmaceuticals (NASDAQ:JAZZ). I když se Jazz blíží historickému maximu, investoři mohou akcie této společnosti koupit za cenu jen o málo vyšší než desetinásobek konsensu Wall Street ohledně budoucího zisku na akcii.


Společnost Jazz se již více než deset let opírá o růst svého nejprodávanějšího léku Xyrem, který se používá k léčbě specifických příznaků spojených s narkolepsií. V průběhu let Xyrem těžil ze zvýšené spotřeby a značné cenové síly. Ve skutečnosti se z něj stal lék, který je schopen dosáhnout ročních tržeb ve výši 1,6 miliardy dolarů, což představuje přibližně dvě třetiny ročních tržeb společnosti Jazz


Vzrušujícím vývojem v poslední době je Xywav, což je verze Xyremu nové generace, která obsahuje o 92 % méně sodíku. Toto snížení obsahu sodíku je pozitivní pro pacienty s možnými kardiovaskulárními onemocněními. Nejdůležitější však je, že vývoj přípravku Xywav zajišťuje, že peněžní toky z přípravku Xyrem zůstanou v rámci franšízy společnosti Jazz, i když uplyne doba exkluzivity přípravku Xyrem. 


Společnost Jazz Pharmaceuticals také nedávno uzavřela dohodu o převzetí společnosti GW Pharmaceuticals, která vyrábí léky na bázi kanabinoidů, v hodnotě 7,6 miliardy dolarů. Hlavní lék společnosti GW Pharma, Epidiolex, je schválen k léčbě dvou vzácných forem dětské epilepsie a tuberózní sklerózy. Tržby léku Epidiolex v roce 2020 přesáhly 500 milionů dolarů a pokud se jeho značka rozšíří a organický růst bude pokračovat, mohl by brzy dosáhnout statusu blockbusteru (tržby ve výši 1 miliardy dolarů ročně nebo více). 


S diverzifikovanějším prodejním kanálem a solidní ziskovostí má společnost Jazz vzhled biotechnologické akcie, která by mohla vyletět vzhůru. 

 

Ford


Poslední hodnotovou akcií, která může přinést velké zisky do vašeho portfolia v druhé polovině roku 2021 a i později, je Ford Motor Company (NYSE:F). Automobilky jsou historicky oceňovány na nižších násobcích ceny k zisku než referenční index S&P 500. Nicméně s cyklem obměny automobilů, který tlačí do garáží elektromobily (EV), by tempo růstu společnosti Ford v USA i v zámoří mohlo v příštích letech výrazně vzrůst. Proto je jeho forwardový poměr P/E ve výši 8 velmi výhodný.


Existují tři velké katalyzátory, které by měly zvýšit hospodářský výsledek společnosti Ford. Zaprvé, jak již bylo uvedeno, elektromobily představují několikaletý růstový trend. Společnost nedávno oznámila, že do roku 2025 vynaloží nejméně 30 miliard USD na uvedení 30 modelů elektrických vozidel na trh po celém světě. To je více než v předchozí prognóze, podle které měla společnost do roku 2023 utratit za elektromobily 22 miliard dolarů. V červnu vzrostl prodej plně elektrického Mustangu Mach-E o 27 % oproti květnu a v polovině května společnost představila plně elektrický model F-150 Lightning. 


Druhým velkým katalyzátorem pro Ford je Čína. Všichni se sice soustředí na elektrifikaci amerického trhu, ale Čína je největším automobilovým trhem na světě. Trh s elektrickými automobily je v Číně ještě více v plenkách než ve Spojených státech. Pro Ford je to příležitost, jak se na to vrhnout. V loňském roce společnost poprvé od roku 2017 zvýšila prodej svých vozidel v Číně, což může signalizovat dynamiku na rychle rostoucím trhu. A rozhodně není na škodu, že prodeje jejích vozů značky Lincoln zaznamenaly v roce 2021 nejlepší první čtvrtletí v historii. 


Třetím a posledním faktorem růstu je pickup Ford řady F. Již 39 let je pickup řady F nejprodávanějším vozem ve Spojených státech. Není žádným tajemstvím, že nákladní vozy a SUV poskytují automobilkám vyšší marže než sedany. Pokud ceny ropy nebudou prudce stoupat, prodej nákladních vozů společnosti Ford pomůže zvýšit ziskovost.  

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688