Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.07.2021 15:06:14, aktualizováno 10.07.2021 09:01:34

Čína přitvrzuje pravidla pro IPO v zahraničí, posvítila si na právní kličku

Regulační orgány v Pekingu údajně plánují změny pravidel, které by jim umožnily zablokovat úpis akcií čínských společnosti v zahraničí, a to i v případě, kdy je daná divize prodávající akcie ustanovena mimo Čínu. Chtějí tak zavřít právní mezeru, kterou technologičtí giganti v této zemi využívají.

V čele tohoto úsilí stojí Čínská regulační komise pro cenné papíry (CSRC). Pravidla pro zahraniční kotace, která chce komise revidovat, jsou v platnosti od roku 1994 a nepokrývají společnosti registrované na místech, jako jsou Kajmanské ostrovy, uvedli lidé obeznámení se situací, kteří nechtějí být jmenováni. Jakmile budou pozměněna, budou nově vyžadovat, aby společnosti strukturované podle modelu Variable Interest Entity (VIE), musely mít povolení předtím, že budou moci vstoupit na burzu v Hongkongu nebo USA, uvedli tito lidé.

Navrhované změny jsou prvním krokem Pekingu k plánovanému zásahu proti zahraničnímu listingu. Tento bližší dohled by zaplnil mezeru, kterou už dvě desetiletí využívají technologičtí giganti od Alibaby po Tencent k získání zahraničního kapitálu a k úpisu v zahraničí. Ambice firem jako ByteDance, které uvažují vstoupit na zahraniční burzu, tak jsou ohroženy. Za posledních deset let získaly čínské firmy primárním prodejem akcií v USA zhruba 76 miliard dolarů. Rovněž by to bylo hrozbou pro lukrativní byznys bank na Wall Street.

Rámec modelu VIE, se kterým začala firma Sina a její investiční bankéři během počáteční veřejné nabídky v roce 2000, nebyl Pekingem nikdy formálně schválený. Čínským společnostem to přesto umožnilo vyhnout se omezením pro zahraniční investice v citlivých odvětvích, včetně internetového průmyslu. Tato struktura umožňuje čínské firmě převádět zisky na zahraniční subjekt registrovaný na místech, jako jsou Kajmanské ostrovy nebo Britské Panenské ostrovy, pomocí akcií, které pak mohou zahraniční investoři vlastnit.

Tvrdší regulace by tak mohla struktuře VIE, která nyní stojí na nejistém právním základu, poskytnout legitimitu. I když tuto strukturu využila prakticky každá významná čínská internetová společnost, pro Peking je čím dál znepokojivější. A tak zpřísňuje svůj dohled nad technologickými firmami, které mezitím pronikly do všech koutů čínského života a spravují kvanta spotřebitelských dat. Orgány zatím nemají dostatečné právní prostředky k tomu, aby zabránily citlivým úpisům v zahraničí, jakým bylo například i nedávné IPO společnosti Didi Global, které proběhlo navzdory žádostem regulačních orgánů o jeho odložení.

Větší kontrola v Číně navazuje na USA. Nedávná legislativa umožnila, aby inspektoři mohli kontrolovat finanční audity společností kótovaných na amerických burzách. Čína se přitom dlouhodobě brání tomu, aby Americká rada pro dohled nad účetnictvím veřejných společností zkoumala audity firem, jejichž akcie se obchodují v Americe, s odvoláním na národní bezpečnostní zájmy.

Státní rada v úterý uvedla, že pravidla pro zámořský listing budou revidována a veřejně obchodované firmy budou zodpovědné za zabezpečení svých dat. Čína rovněž posílí svůj regulatorní dohled nad společnostmi, s jejichž akciemi se obchoduje na zahraničních trzích. Podle revidovaných pravidel mohou údajně firmy využívající VIE jako Alibaba, které jsou již veřejně obchodované, potřebovat souhlas s dalšími nabídkami akcií na zahraničním trhu.

„Politický kompromis“, který umožňuje obejít omezení zahraničního vlastnictví skrze VIE, je „vážně ohrožen,“ řekl v návaznosti na prohlášení Státní rady Martin Chorzempa, vedoucí pracovník Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku. Čína „může nyní odradit své slibné firmy od kotace v zahraničí, což by mohlo posílit její ambice rozvinout své vlastní finanční trhy.“

V posledních dnech Čína zintenzivnila zásah proti technologickým firmám tím, že regulátor pro kyberprostor oznámil vyšetřování Didi a stáhl aplikaci této společnosti z obchodů s aplikacemi. Akcie Didi, která ovládá téměř celý trh se sdílenou jízdou v Číně, se včera jen pár dní po IPO za 4,4 miliardy USD propadly v americkém obchodování o 20 %.

V letošním roce vstoupilo na americký trh 37 čínských společností, což je více než loni, a podle údajů Bloombergu získaly dohromady 12,9 miliard dolarů. Třetina těchto firem se v úterý obchodovala níže.

Investory do čínských společností nyní čeká větší nejistota. Jednou ze společností, které se chystají brzy otestovat sentiment, je hongkongská logistická a doručovací společnost Lalamove, známá v Číně jako Huolala. Ta podala žádost o IPO v USA a chce získat alespoň 1 miliardu dolarů. Tencentem podporovaná sociální aplikace Soulgate minulý měsíc po podání prospektu a stanovení počátečního cenového rozpětí svůj debut náhle zrušila.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688