Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.07.2021 17:13:00

Noví členové výjimečného akciového klubu. A Microsoft

Zatímco jsme se tu minulý týden věnovali problematice dividendových výnosů, odkupů a jejich valuačních implikací, Morningstar představila nové členy jejího indexu akcií a firem se znatelnou konkurenční výhodou a nejpříznivějším poměrem odhadované hodnoty a ceny akcií. Jde o ServiceNow (NOW), Microsoft (MSFT), Tyler Technologies (TYL) a Guidewire Software (GWRE).

Na zmíněném seznamu je podle Morningstar valuačně nejatraktivnější Polaris, kde by cena nyní měla být asi 23 % pod odhadem hodnoty akcií. To samé platí o Kellogu a Compass Minerals (více na stránkách Morningstar v sekci Our Pics). Těmto akciím jsem se tu relativně nedávno věnoval, dnes bych se chtěl krátce zaměřit na výše zmíněný Microsoft, který je podle Morningstar asi 5 % pod svou férovou hodnotou. Pokud vezmeme do úvahy to, s jakou nejistotou se pojí odhady valuace, tak nejde o nijak vysoké číslo a mohli bychom jej interpretovat tak, že Microsoft je zhruba na svém. Což ale neznamená, že by akcionářům neměl nic vynášet. Naopak – pokud je naceněn férově, měl by vynášet celou požadovanou návratnost. Nyní pár čísel:

Na provozním toku hotovosti vydělal Microsoft za posledních 12 měsíců asi 73 miliard dolarů, na volném toku hotovosti FCF to bylo asi 53 miliard dolarů. Ve srovnání s minulými lety šlo o výrazné zlepšení. V roce 2019 vydělal Microsoft po investicích (FCF) asi 38 miliard dolarů. Předpokládejme, že tu došlo ke strukturálnímu zlomu a oněch 53 miliard dolarů je dobrým vodítkem pro to, co bude firma vydělávat (a že celá tato částka bude patřit akcionářům).

Beta Microsoftu dosahuje hodnoty 0,79, což naznačuje, že akcie by měly být méně rizikové, než celý trh. Požadovaná návratnost by se pak mohla pohybovat kolem 7,5 % (jak jsem zmínil, při férovém nacenění by akcie měla vynášet právě tolik). Pokud pak necháme oněch 53 miliard dolarů dlouhodobě stagnovat, tak současná hodnota tohoto toku hotovosti se zmíněnou požadovanou návratností dosahuje 710 miliard dolarů.

Kapitalizace Microsoftu nyní dosahuje více než 2 biliony dolarů, tedy téměř trojnásobek. Trh tedy čeká více, než stagnaci. A podle mých kalkulací se na úroveň kapitalizace dostaneme ve chvíli, kdy ono FCF necháme růst dlouhodobě o téměř 5 %. Morningstar o firmě píše, že se stala vůdcem v oblasti cloudu a je nyní více zaměřená a nabízí „slušný růst a rostoucí marže“. Zda to bude dost na dosažení, či dokonce překročení oné 5 % laťky, ke které jsem dospěl ve svých kalkulacích, musí případně zvážit čtenář sám. Já bych na závěr rád ukázal následující graf s vývojem podílu kapitalizace pěti největších firem v idnexu SPX:
1
Zdroj: Twitter

Graf souvisí s dnešním tématem tím, že jedinou firmou, která byla v oné pětce před dvaceti lety a také nyní, je právě Microsoft. Zbytek pole se vyměnil a posunul směrem k internetu, sociálním sítím a podobným aktivitám (nebo u sítí spíše pasivitám?). Pointa grafu je ale asi hlavně v tom, že současná pětka má na celku stále dlouho nevídaný podíl a tvoří více než pětinu trhu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688