Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  06.07.2021 10:27:28

Jak dlouho ještě budeme muset vozit zelenou kartu v autě?

Už rok můžeme vozit bílé karty dokladující zaplacené povinné ručení

Prvním červencem 2020 přestala platit povinnost mít s sebou potvrzení o povinném ručení na zeleném papíru. Systém uzavírání povinného ručení se díky tomu zjednodušil natolik, že už opravdu vše může probíhat online. To usnadňuje situaci nejen kupujícím vozu, ale také všem, kdo originální zelenou kartu ztratili nebo poničili – a teď si mohou jednoduše jen vytisknout novou, kterou pojišťovna zašle e-mailem.

Jestliže doma nemáte tiskárnu, neděste se, pojišťovny i nadále zasílají nebo na pobočkách vydávají „zelené karty, ale většinou již jen na žádost pojištěného. Ušetří se tím nejen spousta peněz, nýbrž i energie, což je správný krok k udržitelnosti, sic velmi malý. Mnohem větším bude až zrušení povinnosti mít na papíru cokoliv, co s povinným ručením souvisí.

Kdy se dočkáme úplné digitalizace?

Poslední zelené karty se mohly tisknout ještě 30. června 2021, budou platit až do konce června 2022. Bílé zelené karty zatím mají před sebou dlouhý život, protože o digitalizaci celého systému, kdy budou všechny údaje o povinném ručení uzavřeném na každé vozidlo k dispozici v centrální databázi, se teprve přemýšlí.

Jak řekl již před rokem serveru iDnes.cz výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů (ČKP) Jan Matoušek: „„Naším cílem je situace, kdy řidiči nebudou muset vozit vůbec tištěný dokument, a policista si při kontrole najde potřebné údaje v digitální databázi“. O rok později se žádný velký posun pozorovat nedá. 

Některé země stále tisknou zeleně

Pokud cestujete do zahraničí, je fajn vědět, že některé evropské země se rozhodly ponechat zelenou barvu karty povinného ručení i do budoucna. Nám to ale nijak vadit nemusí, respektovat budou tamní policejní hlídky i naše bílá potvrzení. 

Změna barvy totiž vzešla z evropské mezinárodní dohody, která byla uzavřena s cílem dát zemím možnost přejít na kartu bílou. V terminologii ale pojem „zelená karta“ zůstává zachován v původním znění, a pravděpodobně bude používán i v době úplně digitalizace systému. 

Naše povinné ručení platí v celé EU 

Vedle samotné EU jsou naše povinná ručení platná i v zemích, které s EU blízce spolupracují. Jsou jimi Island, Norsko, Švýcarsko, Velká Británie, Albánie, Andorra, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Monako, San Marino, Severní Makedonie, Srbská republika, Turecko, Ukrajina, Vatikán. 

České povinné ručení však může a nemusí platit i jinde – vždy záleží na pojišťovně

Česká kancelář pojistitelů má uzavřeny i další smlouvy ohledně povinného ručení, tentokráte se zeměmi mimo úzkou spolupráci s EU nebo i mimo hranice samotné Evropy. Jsou jimi Ázerbájdžán, Bělorusko, Írán, Moldavsko, Maroko, Rusko a Tunisko. 

Jen pozor, v těchto zemích vaše pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla platit může, ovšem nemusí – záleží totiž na konkrétní pojišťovně, které země bude svým pojištěním pokrývat. Ve všech výše vyjmenovaných vám bude platit povinné ručení od těchto pojišťoven: Allianz, Generali Česká pojišťovna, Kooperativa, Pojišťovna VZP, Slavia pojišťovna a Uniqa pojišťovna. Všechny ostatní mají ve výlukách alespoň jednu z výše uvedených zemí.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

18.07.2023Ranní okénko - Maloobchod v USA roste, ale jak ještě dlouho? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.06.2022Cena pšenice je stále vysoko. Jak dlouho ještě? Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
09.04.2019Jak dlouho ještě bude USD dominovat trhu s ropou? Michal Dvořák (TradeCentrum)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688