Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  05.07.2021 07:00:05

Burzovní kalendář 27/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Týden po zveřejnění datamerického trhu práce bývá z hlediska ekonomického makrokalendáře obvykle jedním z nejslabších v měsíci, což podtrhnou i oslavy Dne nezávislosti v USA a pondělní uzavření akciových burz. Středeční report z posledního zasedání Federálního rezervního systému poodhalí zákulisní diskuze tvůrců měnové politiky a nechá nás nahlédnout na míru odhodlání utáhnout expanzivní měnovou politiku před koncem roku 2023. Evropská centrální banka rovněž zveřejní zápis ze svého posledního zasedání a z Asie se dočkáme velmi ostře sledovaných údajů o čínské inflaci. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Svátek v USA

Dnes, v pondělí 5. 7. 2021, se na amerických trzích nebude obchodovat kvůli včerejšímu svátku Dne nezávislosti. Státní svátek, kterým si v USA připomínají přijetí Deklarace nezávislosti Spojených států 4. července 1776, se již tradičně slaví počátkem července.

FOMC Minutes

Zápis z červnového zasedání americké centrální banky, na kterém představitelé FEDu zahájily rozhovory o možném utažení programu nákupů dluhopisů a zvýšení úrokových sazeb před koncem roku 2023, má být zveřejněn v podvečer středeční obchodní seance.

Zápis FEDu přichází po páteční zprávě z amerického trhu práce, která poukázala na fakt, že ekonomika Spojených států vytvořila během června nejvíce pracovních míst mimo sektor zemědělství za posledních deset měsíců. S probíhajícím oživením největší ekonomiky světa nadále přicházejí pozitivní data. Ekonomika jako celek vytvořila v červnu 850 tis. nových pracovních míst oproti trhem očekávaným 706 tis. Míra registrované nezaměstnanosti překvapivě stoupla o jednu desetinu procenta na 5,9 %. Trh očekával pokles na 5,6 %. Míra participace stagnovala na 61,6 %. Nejvíce k růstu počtu nových míst přispělo pohostinství s 340 tis. novými místy. 194 tis. nových míst vzniklo v barech a restauracích. Meziročně jsou stavy v sektoru stále ještě o 2,2 miliónu míst nižší.

Akcie vs dluhopisy

S trhy vstupujícími do druhé poloviny roku si nyní můžeme klást otázku, zda se optimistická nálada přicházející s oživením ekonomik udrží i po zbytek roku. Ačkoliv se zámořské akciové trhy drží na historických maximech, stále přicházejí varování poukazující přílišný optimismus a problémy v určitých sektorech. Obchodníci se nyní mohou zaměřit na výsledkovou sezónu za druhý kvartál roku  a pokrok v návrhu zákona o infrastruktuře prezidenta Joe Bidena, který by mohl pomoci akciovému trhu udržet silné růstové tempo.

Zápis ze zasedání ECB

Evropská centrální banka (ECB) zveřejní svůj zápis z červnového zasedání během čtvrtka. Investoři by měli být pro nadcházející dny ve střehu ohledně přezkumu strategie měnové politiky. ECB hodlá do měsíce září přezkoumat a přenastavit svůj 2 % inflační cíl.

Rada guvernérů ECB už počátkem roku rozhodla prodloužit harmonogram přezkumu její měnově politické strategie. Za stávající situace rozhodovací orgány vynakládají veškeré úsilí na řešení problémů vzniklých v důsledku pandemií koronaviru. Dokončení přezkumu strategie bylo odloženo z konce roku 2020 na polovinu roku 2021.

Německo v novém týdnu zveřejní údaje o průmyslové produkci a Evropská komise představí aktualizované ekonomické prognózy pro Evropskou unii.

Inflace v Číně

V závěru týdne se dočkáme zajímavých dat i z Asie. Čína v průběhu pátečního rána zveřejní údaje o inflaci v podobě indexů spotřebitelských cen (CPI) a indexů cen výrobců (CPI).

Čína se potýká s nejvyšším růstem výrobních cen za posledních třináct let. Hrozí tak, že se prudká inflace projeví i ve zbytku světa, což by umocnilo globální zvyšování cen. Čínskou výrobu zasáhla inflace, jakou ekonomové dlouho nepamatují. Index cen výrobců vzrostl v květnu v porovnání s minulým rokem o 9 %. Celkově šlo o nejrychlejší nárůst od září 2008, kdy se Čína potýkala s důsledky přehřátí ekonomiky poté, co HDP během několika let vzrostlo o více než 10 %. Vysoká inflace výrobců je znepokojující zprávou jak pro čínské podniky, tak pro pokračující ekonomické oživení.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.2021Burzovní kalendář 42/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688